Bericht: Buma/Stemra staat het hobby embedden toch toe

bumaHobby-bloggers hoeven alsnog geen geld te betalen voor het embedden van muziek, zoals fimpjes van YouTube. Zie hier het officiële bericht. En ze konden dit uiteraard ook niet volhouden. Je gaat particulieren ook geen bedrag vragen voor iets wat op gewoon op YouTube te vinden is. En sterker nog, wat via YouTube ook mag. Embedden van materiaal kan daar gewoon worden toegestaan. Of niet. Dat is te regelen via een site als YouTube zelf.

En dan blijft het toch nog vreemd dat voor bedrijfsmatig gebruik vooralsnog wel een licentie nodig is om te embedden. En daarmee zijn bijvoorbeeld de poppodia alsnog niet gevrijwaard van het betalen van licenties.
En dat blijft gek. Reclame voor bands om naar concerten gaan, ik maak er zelf ook echt gebruik van. Het is een goed middel om publiek te trekken naar de poppodia. Het zorgt voor een gezonde marktwerking. Wat goed is komt dan beter naar boven drijven. En zo hoort dat ook. En wat nu als je er gewoon een link neerzet naar een YouTube filmpje. Dat mag dan wel? YouTube staat het zelf toch gewoon toe dat hele embedden, terwijl ze er eigenlijk meer voordeel bij hebben om ze op de YouTube site zelf te zien, want dan kun je bijvoorbeeld reclames tonen waar ze weer inkomsten uit kunnen halen. Regel dat nou gewoon via dat soort sites, en laat dat hele embedden met rust. Maar goed. Er is weer genoeg over geschreven:

Alternative.blog.nl: Buma haalt bakzeil: Youtube-tax gaat niet door voor hobbyblogs
3voor12: Tarieven voor niet bedrijfsmatig embedden komen te vervallen
3voor12: Buma/Stemra buigt half na commotie over embedlicenties
NU.nl: Buma/Stemra schrapt omstreden embedtarief
Webwereld: Buma/Stemra slikt embedtarieven in
Marketing Facts: Geen Buma/Stemra heffing voor embeddende particulieren

En ondertussen bereikt YouTube de grens van maar liefst 1 miljard views per dag.

En als laatste weer een hilarische variant: Hitler heeft de Buma in ze zak, via alternative.blog.nl
Kunnen we er toch nog een beetje om lachen.

Buma/Stemra slikt embedtarieven in

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s