Gezien: Progressive Nation: Dream Theater en Opeth

opethWoensdagavond was Ahoy het decor van de Progressive Nation Tour. Dream Theater was het hoofdprogramma voorafgegaan door Opeth, Bigelf en Unexpect. Er waren nog kaarten te krijgen en hoewel de zaal aardig gevuld leek was er nog wel wat ruimte in de zaal zelf, lege plekken op de 1e ring en de tweede ring was dicht. Liefhebbers dus deze mensen, van progressieve rock en metal, en de vier bands waren afwisselend genoeg om binnen het genre verschillende stijlen te laten horen. En verschillende fans aan te spreken.

Zo opende Unexpect de avond met een soort van symfonische gothic progressive death metal. Of avant-garde extreme metal volgens wikipedia, met progressieve, black metal, death metal, melodische, opera, jazz, electro, ambient, gypsy en cirsus invloeden. Toe maar. Veel uptempo werk in een half uur, grunts werden afgewisseld met de cleane zang van zangeres Leïlindel. Een aparte mix van stijlen met viool en piano. Het was even wennen de eerste nummers door een beste wall of sound, met zeker wat te veel van dat Ahoy ge-echo. Maar dan toch ook een plezante podiumpresentatie (mooie Gothic kleertjes, enthousiaste bandleden). En best aardige muziek. Al waren de meningen daarover verdeeld. Ik vond bijvoorbeeld de (bijna) polka metal op het einde toch echt vermakelijk en goed te verteren.

Dan Bigelf die begonnen met een rock nummer wat een beetje Black Sabbath op mij overkwam. Niet echt best dachten we nog (wat te standaard) tot het tweede nummer al een wat betere progressieve rock liet horen. Zanger Damon Fox was lekker bezig met zijn twee orgeltjes en horen we dan ook wat vlagen Pink Floyd? In elke geval deed het wat seventies aan. Het optreden duurde een dik half uur en ze speelden… drie nummers. Het blijft progressief hè. Het moeten wel lange nummers zijn.

Zo ook bij Opeth. Zes vette nummers in een uur. Zie hier de setlist. Strak, bruut, en technisch vrijwel perfect. Het geluid was prima (althans vooraan). En het was een mooi gebalanceerde setlist met rustige nummers (Windowpane, Hex Omega) afgewisseld met wat meer pure death metal en de progressive metal van nu. En van diverse albums: Windowpane: Damnation (2003); The Lotus Eater: Watershed (2008); Reverie/Harlequin Forest: Ghost Reveries (2005); April Ethereal: My Arms, Your Hearse (1998); Deliverence: Deliverance (2002); Hex Omega: Watershed (2008).
Zanger Mikael Åkerfeldt – had er zin in en bracht weer een aantal heerlijke droge quotes tussen de nummers (“…for some of you this sounds like noise, for others this is oral sex”).
Perfect optreden. Kon ook niet missen, ben een groot fan.

Dream Theater was voor mij een interessant naprogramma. Setlist hier. Een grote naam. Nooit gezien. Weinig geluisterd. Het bleken zoals verwacht technisch zeer begaafde muzikanten. De ene briljante gitaarsolo na de andere gladde keyboardsolo. Volgens mij bestond de helft van het concert uit solo’s en dan overdrijf ik niet eens zo veel. Dat is wel een beetje van het goede heren! Een goede solo staat toch in dienst van het lied. Toegegeven, er waren echt bij vlagen heerlijke instrumentale passages maar met regelmaat vond ik dat gesoleer overdreven. Jullie kunnen het, maar smeer niet al die nummers zo dicht met dat gefreak. Maar daar heb je ook liefhebbers van. De echte fans genoten dan ook met volle teugen. Naast een paar goede nummers stonden echter ook een paar draken van rocknummers, van die meezing jaren zeventig/tachtig rock anthems. En dan met die niet al te mooie stem van LaBrie, ja daar kon ik niet echt in mee gaan. Misschien schop ik de echte fans voor de schenen, maar de zanger mogen ze best thuis laten. De podiumpresentatie was echter goed, ze waren enthousiast en er waren wel aardige videobeelden. Zoals de meespelende keyboard animatie. En ze hebben iets met olifanten denk ik…
Eindoordeel. Tja. Bestaan er ook karaoke CD’s van Dream Theater?

Review Muziek.nl

Review Roar magazine
Een hoop aardige comments op Last.fm

Foto’s:
Podiuminfo.nl
Fileunder.nl (klik op foto voor vergroting)
Flickr

Video’s (ja we mogen weer embedden!):

Windowpane (HQ):

Een videootje gemaakt van het begin van het concert door mijn eigen (bagger kwaliteit) Nokia telefoon:

Dream Theater compilatie:

Begin concert: A Nightmare To Remember

2 Reacties op “Gezien: Progressive Nation: Dream Theater en Opeth”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s