Gezien: Archive, Tivoli, Utrecht

archivetivoliAfgelopen zaterdagavond stond Archive in het Utrechtse Tivoli. Archive speelt electronica, trip hop en progressive rock – een verrassende combi zou je zeggen, hoewel de trip hop vooral van de eerste platen komt. Tivoli Oudegracht welteverstaan want Tivoli de Helling, waar ze eerst zouden optreden was al een tijdje geleden strak uitverkocht, dus werd het verplaatst naar de grotere zaal midden  in de stad. Goed plan, want daar zag een goedgevulde zaal (balkon was dicht) maar liefst 2 uur lang een heerlijke show – en dat voor maar 13 Euro.

Met een voorprogramma zelfs (Birdpen) die eerder begonnen dan we dachten (we kwamen net na 20:00 aan en ze waren al begonnen, terwijl ze om 20:15 zouden beginnen). En iets eerder afgelopen dan geplanned i.v.m. microfoon problemen.

Archive opende met de eerste 9 nummers van het laatste (nou ja inmiddels 1-na-laatste) album Controlling Crowds, een puik album dat zeker in mijn top albums van 2009 gaat komen. En dit was heerlijk om eens live te horen. En te zien. De 6 tot 7 muzikanten op het podium wisten een fijne muur van prachtige akkoorden op ons af te schieten met 2 synthesisers, drum, bas en – pak ‘m beet – 3 tot 4 gitaren. Alhoewel ik de gitaar van zanger/gitarist Pollard Berrier nooit echt heb gehoord. Misschien was het alleen om er cool mee te doen, daar leek het wel bijna op. Af en toe werd er nog teruggekeerd naar de trip hop roots van de band met rapper MC Rosko John. Dat blijf ik soms een wat vreemde eend in de bijt vinden maar b.v. tijdens Bastardised Ink klinkt het dan wel weer eh.. organisch, wat ik daar ook mee bedoel (video beneden). Lekker nummer dus stiekum.

archivesetlistNa de Controlling Crowds nummers speelden ze twee nieuwe nummers van Controlling Crowds IV, het nieuwe album, net verschenen. Volgens wikipedia bestaat het Controlling Crowds album dus eigenlijk uit drie delen en volgt nu het laatste deel apart als nieuw album. Lines en Empty Bottle sloegen in elk geval niet echt heel erg aan. Pas later in de toegift leek de band het publiek weer helemaal tot leven te wekken met Numb, daarna System (sloeg minder aan) en het prachtige 15 minuten lange Again. Zie de hele setlist hier op setlist.fm. Ik kreeg de setlist zelf van de lichtman trouwens (zie plaatje rechts).

Prachtig concert. En deze heren verdienen een groter publiek. Alhoewel, laat ze maar een publiek geheim blijven – dan kunnen we intiem blijven genieten van deze smakelijke band. Proef ze opnieuw op 15 januari in de Melkweg, Amsterdam.

Foto’s: Flickr

Hieronder wat snippets van video’s, verwacht geen hifi stereo ook.. maar dan toch! Sfeerimpressie!

Bullets

Bullets

Collapse Collide (zangeres op video, helaas)

Bastardised Ink (met MC Rosko John)

Archive – Bastardised Ink (Rosko John)

2 Reacties op “Gezien: Archive, Tivoli, Utrecht”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s