Gezien: The Pineapple Thief en Riverside, De Pul, Uden

Riverside3smallZaterdagavond speelde Riverside in Uden in De Pul voor een uitverkocht zaal, met als voorprogramma The Pineapple Thief. De Pul in Uden is een gezellige zaal, klein, met balkon, en niet heel diep – breder dan diep zelfs. En met een beetje proppen kunnen daar nog best wat mensen in. En die hadden een goede avond als je het mij vraagt.

The Pineapple Thief opende de avond met een smakelijk voorgerecht van 45 minuten progressive/indie rock. The Pineapple Thief dus, “The” hoort er toch echt bij getuige de bandnaam op de drums (wat verwarring daarover op Last.fm).

Ze speelden een mix van oude en nieuwe nummers en een paar nummers van het mooie Tightly Unwound uit 2008. De zanger moest er even in komen leek het met het de wat onvaste en onzekere zang in de eerste twee nummers om zich later glorieus te revancheren. Het derde nummer was een lekker uptempo nieuw nummer 3000 Days dat nog uit moet komen “in spring” aldus zanger/gitarist Bruce Soord. Hoewel op wikipedia staat dat een EP met dezelfde titel nog voor dit jaar geplanned stond. Hoe zit dat? Maakt niet uit. The Pineapple Thief klonk goed en het viel me live op hoe de synthesizer en elektronica echt wat toevoegen aan het geluid van de band, die mij met vlagen deed denken aan Porcupine Tree. Gezien de t-shirts van het aanwezig publiek kan dat best kloppen. Ik had zelf ook zo’n shirt aan trouwens. Het was genieten dus van deze mannen, die in het laatste nummer wat problemen kende met de electronica en wellicht daarom juist een extra lange afsluiter brachten. Als ik me niet vergis was het Too Much Too Lose, op de plaat ook gewoon 15 minuten. Lekker hoor.

En dan het hoofdgerecht. De uit Polen afkomstige Riverside mocht een minuut of twintig later de zaal wegblazen met een degelijk portie progressive rock. De setlist leek mij aardig overeen te komen met de optredens recent in Polen (zie hier hoewel ik niet alle nummers direct (bij naam) ken). Zanger (en basgitarist) Mariusz Duda had een goede avond, goed bij stem en hij leek er echt plezier in te hebben. Hij noemde Nederland nog als een fantastisch land om te spelen – zo buiten Polen zijn ze hier als eerste populair geworden als ik het goed begreep. En dat zou kunnen kloppen want ze spelen deze tour maar liefst 5 keer achter elkaar in wat kleinere zalen in Nederland.

Riverside speelde een mooie set van oude en nieuwe nummers. Als ik het goed heb speelden ze gewoon het hele nieuwe album Anno Domini High Definition waar een hele rits geweldige nummers op staan. Die kwamen live voortreffelijk uit de verf. Met name Hybrid Times beviel me erg goed, wat een lekker nummer (Obsession!… Again!). En ze waren goed op elkaar ingespeeld. Piotr Grudziński op de gitaar wist de wonderschone betoverende klanken vaak met de ogen dicht met veel gevoel te brengen en Piotr Kozieradzki was gewoon lekker bezig met zijn herkenbare roffel-rol-drums. De keyboards van Michał Łapaj lijken in de mix van het laatste album wel erg prominent aanwezig maar vanavond leek me dat toch mee te vallen (waar ik stond dan). En ik stond vlakbij de linker speaker. En was daar trouwens erg blij met mijn goede oordoppen – ik weet niet hoe hard de piep in de oren was na afloop van de mensen die dat niet hadden daar…
Riverside sloot briljant af met een tweede toegift: Rapid Eye Movement. Een instrumentaal epos waarmee ze nog eens fijntjes herhaalden waartoe ze in staat zijn. Top amusement.

The Pineapple Thief

The Pineapple Thief – Tightly Wound (1 minuut snippet)

TPT1small

Riverside

Riverside – Hyperactive (1.5 minuut snippet)

Riverside1small

Riverside2small

Riverside3small

Riverside4small

Riverside5small

Riverside6small

Riverside7small

8 Reacties op “Gezien: The Pineapple Thief en Riverside, De Pul, Uden”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s