Gezien: Oceansize, W2, Den Bosch

Donderdagavond was de sfeervolle zaal van W2 in Den Bosch het decor voor een optreden van Oceansize. De vijf mannen uit Manchester bestaan al weer meer dan tien jaar en gaven voor die gelegenheid een mooie box uit: Feed to Feed, met 3 DVD’s van een recente live vertolking van hun drie albums en 4 CD’s. Met de recent uitgebrachte EP Home & Minor brak Oceansize met de traditie van spannende en/of knallende progrock en postrock.

Deze EP viel mij behoorlijk tegen door de nogal kabbelende poprock, dus was het de vraag of de heren echt een nieuwe weg in waren geslagen. We konden een voorproefje verwachten van de nieuwe CD die in maart volgend jaar moet uitkomen. En inderdaad, ze speelden vier nieuwe nummers in Den Bosch.

Het voorprogramma werd verzorgd door The Worldonfire. Een aantal jonge gasten met een overdaad aan emorock en interessante poses. Deed me denken aan zo’n band als 30 Seconds to Mars, dertien in een dozijn – je kent het wel. Net een beetje te gemaakt allemaal.

En dan Oceansize. Een dag eerder stonden ze in de Vera in Groningen. De avond werd ingeluid door een tape met  sfeergeluiden, Monodrones van de Home & Minor EP en daarna direct het nieuwe Ransoms, een redelijk rustig poprock nummer en goede opmaat voor Unfamiliar van het laatste album Frames.

De nummers van de Home & Minor EP deden het zoals verwacht niet zo best. Met name het “liedje voor het slapen gaan” Home & Minor was werkelijk een enorm gaapmoment, hoewel direct gevolgd door een energiek, uptempo, gek, lekker, nieuwe nummer It’s My Tail (zie filmpje hieronder). Mooi contrast.  Beste nieuwe nummer van de avond. Een andere nieuwe was Rocket – althans zo staat het op hun setlist – maar het zou voluit ook Build Us A Rocket Then, You Rocket-Building Cunt kunnen heten. Een aardig uptempo rocknummer (het filmpje toont een stuk van het eerste deel van dat nummer, maar er volgde nog een lekker wat ontsporend tweede gedeelte). Laurie’s Head was ook een prima opbouwende rocksong, ook meer in de oude Oceansize stijl. Wat dat betreft werden we gerust gesteld. Niet meer flauw werk zoals op Home & Minor. De nieuwe nummers konden bij vlagen imponeren, dus benieuwd naar die nieuwe plaat.

De conclusie mag zijn dat de avond wat wisselend was, niet vanwege wat technische problemen, maar vooral door de wisselende kwaliteit van het materiaal. Het waren uiteindelijk toch de oudere nummers die mij het meeste konden imponeren zoals met name de twee wereldnummers Massive Bereavement (zie YouTube snippet beneden) en het briljante Homage to a Shame. De toegift was ook uitstekend met naast Meredith een extra groovy, diepe, dynamische, The Charm Offensive. Toch nog een goede avond dus. En de grijs wordende (!) Mike Vennart zei volgens mij dat ze nog wel eens terug zouden komen in Nederland. En hoorde ik hem daar nou daadwerkelijk Nijmegen zeggen?

_________

Setlist:

Ransoms (nieuw)
Unfamiliar (Frames)
Legal Teens (Home & Minor EP)
Paper Champion (Music for Nurses EP)
Rocket (nieuw)
Massive Bereavement (Effloresce)
Laurie’s Head (nieuw)
A Homage To A Shame (Everyone Into Position)
You Can’t Keep A Bad Man Down (Everyone Into Position)
Home And Minor (Home & Minor EP)
It’s my Tail (nieuw)

Meredith (Everyone Into Position)
The Charm Offensive (Everyone Into Position)

_________

_________

The Worldonfire

_________

Oceansize_________

Rocket (of: Build Us A Rocket Then, You Rocket-Building Cunt) (nieuw nummer)

_________

Massive Bereavement

_________

It’s My Tail (nieuw nummer)

5 Reacties op “Gezien: Oceansize, W2, Den Bosch”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s