Geluisterd: Rammstein – Liebe ist für alle da

Het zesde album van Rammstein is het eerste sinds 4 jaar. De controversiële heavy metal porn video behorende bij de eerste single Pussy liet geen twijfel. De heren zijn terug met hun bekende mix van industrial metal, humor en teksten tot op het randje. Of er gewoon expliciet strak overheen. Ditmaal ook in beeld.

En schockeren, daar is het ze om te doen: Aandacht trekken van alle perverse Rammstein liefhebbers, die er geen aanstoot aan nemen en het gewoon heerlijk grappig en stoer vinden. De ongecensureerde video van Pussy is hier te vinden. Maar zelf denk ik dat het allemaal nep (latex) is…

Tekstueel is het niet direct nieuw, want wie herinnert zich niet de tekst van Bück Dich:

Bück dich befehl ich dir
Wende dein Antlitz ab von mir
Dein Gesicht ist mir egal
Bück dich noch einmal

En vergelijk dat met Pussy:

You’ve got a pussy
I have a dick
So, what’s the problem
Let’s do it quick

en

Schnaps im Kopf, du holde Braut
Steck Bratwurst in dein Sauerkraut

Nu al legendarische quotes. Beetje vrouwonvriendelijk, dat wel. Ach ze zijn zo heerlijk gewoon gebleven die jongens van Rammstein. En natuurlijk willen we graag vermaakt worden met die stoere vuur en vlammen shows, maar bovenal is Rammstein ook geliefd vanwege de strakke industrial metal met hard hamerende snoeiriffs. En die wat zwakke fluisterende breekbare zangstem van spierballenmeister Till Lindemann, die toch echt niet goed kan zingen maar wat geeft het.

Het nieuwe album Liebe ist für alle da opent met een redelijk goed nummer. Rammlied dondert als vanouds door je luidsprekers heen. Herkenbaar en typisch Rammstein…. lekker over jezelf zingen. Wat ze echter de laatste albums vaker doen is een poging tot gevoelige nummers of flauwe refreintjes. Of noem het meezingertjes. Haifisch is bijvoorbeeld gewoon een simpel poprocknummertje met een infantiele zanglijn, Ich Tut Dir Weh heeft een ook flauw refreintje dat het glazuur van je tanden doet springen. En zo kent het album nog een paar inzakkertjes. Gelukkig zijn B********, Waidmanns Heil, Wiener Blut en Liebe ist für alle da wat meer van de klassieke stevige stempel, naast het eerder genoemde bombastische Pussy. Wat toch opvalt is dat de riffs wel erg veel op elkaar beginnen te lijken. Onvermijdelijk? Minder inspiratie?

Het album is een herhalingsoefening met een paar goede nieuwe nummers. Niet heel verrassend, en niet meer zo donker als op de eerste platen.  Maar om het dan maar gelijk “Tanzmetal” te noemen heb ik in elk geval nooit begrepen. Of ik wil dat niet…

Rammstein staat op 6 december in een uitverkocht Gelredome.

_________

Recenties: fileunder.nl | Foknieuws.nlLiveXS | OOR | goddeau.com | festivalinfo.nl | KindaMuzik |

_________

Pussy (censored)

_________

Bück Dich (Album: Sehnsucht, 2000)

Eén reactie op “Geluisterd: Rammstein – Liebe ist für alle da”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s