Geluisterd: Get Well Soon – Vexations

Ik ben een beetje verliefd op deze band. Soms kom je spontaan een bijzondere band tegen op een festival, zonder dat je er direct naar op zoek was. Waar je toevallig voorbij loopt. En voor je het weet word je het podium ingezogen en laat het je niet meer los. Het was op De Affaire, Nijmegen, 2008.

Er stonden nog niet zo heel veel mensen voor dat hele kleine podium. De band paste er nauwelijks op. Maar de band wist het publiek langzamerhand te overmeesteren met overheerlijke klanken en akkoorden. Er is onstond een soort vibe in het publiek. Dit is goed, we blijven staan, we klappen hard, en we genieten van die vreemde Duitse zanger met die hypnotiserende stem. Een aparte cover van Underworld’s Born Slippy. En het was weer voorbij….. Een groot applaus. Terecht. Dit was bijzonder.

Grappig genoeg deel ik dit verhaal met iemand van de fileunder blog site (zie hier). De CD Rest Now, Weary Head! You Will Get Well Soon draaide ik daarna helemaal suf. De band stond later dat jaar op Lowlands en gaf op een iets groter podium weer een briljant mooie show.

Get Well Soon is een muziekproject en een band van de Duitse zanger, liedjesschrijver en instrumentalist Konstantin Gropper. Je kunt de muziek omschrijven als singer-songwriter, alternative, indie, folk en lijkt dan ook in sommige opzichten op bands als Bright Eyes, Arcade Fire, Sufjan Stevens. Vexations is de tweede CD van de band waar ik lang naar uitgekeken heb.

En die liefde is zeker nog niet over. De band heeft er een kleine groeibriljant van gemaakt. Het is een waar luisterboek geworden, zo één die je van het begin tot het einde moet luisteren. En zeker niet op de achtergrond, dan lijkt het een rustig, ja zelfs suffig plaatje. Nee, dit is zo’n plaat die je in het geheel moet ondergaan op volle sterkte. Hoewel de plaat wat meer samenhangend is en daardoor wat veel van hetzelfde lijkt hoor je na elke draaibeurt meer details en ontspruit zich een waar wonder. De plaat kenmerkt zich door liefdesverdriet, een sprookje voor het slapen gaan, een middeleeuws schilderij, een sprankje hoop, de verlossing komt – maar nu nog even pijn lijden, de zon keert terug na de regen en verdampt het verdriet, bezinning.
Subtiel en voorzichtig groots, en nergens over de top. De ideale muziek voor voor de verfilming van dramatiek en romantische reizen. Gedragen door die melancholische, hypnotiserende, gekwelde, donkere stem….

Get Well Soon levert gewoon weer een prachtplaat af waarbij we snikkend naar moeten luisteren, maar ook een plaat die hoop geeft voor de toekomst. Een mooie toekomst. Dat gun ik ze van harte.

Luister het album nu op de 3voor12 luisterpaal.

Recenties: FileUnder | Nieuwe Geluiden | Muziek.nl | Humo (BE) | DaMusic (BE) | OOR | NRC

2 Reacties op “Geluisterd: Get Well Soon – Vexations”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s