Band van de week: Pure Reason Revolution

Nog zo’n apart bandje. Het Britse Pure Reason Revolution. Progressive rock, in de lijn van Porcupine Tree, Amplifier, The Pineapple Thief, Demians… Met invloeden van Pink Floyd en psychedelische rock. Althans… het debuutalbum The Dark Third in 2007 was een fijn atmosferisch en soms stevig prog album waar met name de samenzang opviel tussen zanger / gitarist / songschrijver Jon Courtney en zangeres / bassiste Chloe Alper. Het vorig jaar verschenen Amor Vincit Omnia (“Liefde overwint alles”) was toch bij (grote) vlagen ineens behoorlijk andere koek.

Alsof ze een heel nieuw genre hebben ontwikkeld. Hoezo een lastig 2e album? Behoorlijk anders, gedurfd en vernieuwend. Een beetje vreemd ook. De critici waren het er wel aardig over eens, dit is een goed album, en een goede band. Maar dan toch even slikken als je de eerste tonen hoort van dat album. Electronica viert op een aantal nummers hoogtij, de blazende synths en computerbliepjes doen soms meer denken aan Justice, Kraftwerk, Daft Punk of – voor mijn part – Pendulum. Er mag gedanst worden!

En om het helemaal in een gek hoekje te stoppen komen er ook nog genres voorbij als industrial, grunge of gewone pop. In hoeverre dit dan ook nog echt prog is durf ik dan ook niet te zeggen. Is het new prog? De fijne serene samenzang is op een aantal nummers gebleven, soms inclusief computerstem. Apart is het wel en het zal live vast een afwisselende set worden. Ze zijn in Nederland te zien in het voorprogramma van Riverside in 013, op 23 april.

__________

MySpace | WikipediaTwitter

Recenties Amor Vincit Omnia (2009): OOR | fileunder | festivalinfo

__________

Eén reactie op “Band van de week: Pure Reason Revolution”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s