Gezien: Get Well Soon, Tivoli, Utrecht

De Duitse band Get Well Soon bracht zaterdagavond een bezoekje aan Tivoli (de Helling) in Utrecht.

Het voorprogramma was een aangename verrassing. De 3 heren van  Musée Mécanique (uit Portland, USA) brachten een prettige mix van melodieuze dromerige indie/folk wat mij soms deed denken aan Patrick Watson met melodielijnen / akkoorden van Get Well Soon zelf. Als referenties worden ook wel bands als Beirut en Sufjan Stevens genoemd.

Normaal is de band met 5 man, vanavond moesten ze het doen zonder drummer en bassist. Dat werd prima opgelost door b.v. af en toe met één voet de bass-drum te beroeren. Want ach, daar doe je anders toch niets mee. De rest van de ledematen hadden ze hard nodig voor alle andere instrumenten, zoals accordeon, zingende zaag, klassiek gitaar, en vooral veel keyboards. En wat een prachtige zang en samenzang.

De geluidsmix stond aangenaam afgesteld en het publiek wist voor de verandering eens de aandacht op de muziek te houden. Of misschien was het gewoon de band die de zaal muisstil kreeg. Volledig terecht een vol applaus van het publiek na elk nummer. Na afloop was het dan ook druk bij de merchandise. “Thank you, I liked it very much“, zei ik tegen de bandleden die oprecht blij en verrast terugkeken. En zo kocht ik een gesigneerde CD waarop een aantal oneindig mooie songs staan. Ik ben eigenlijk helemaal niet zo van de indie/folk (veel van dat soort bands vind ik maar flauw en saai – hoe hip ze ook zijn) maar dit was toch prima te doen. Heel prima zelfs.

En dat geldt ook voor Get Well Soon. Ook deze band heeft zo’n extra diepgang in de muziek wat mij erg aanspreekt. En dat komt door die prachtige composities, de mooie akkoorden, de karakteristieke nostalgische sfeer, de melodramatische ondertoon, de donkere lage gekwelde diepe stem van zanger Konstatin Gropper, het filmische karakter van de muziek, de subtiele songs, de meer bombastische songs, de prachtige teksten en de mooie video’s. De laatste plaat Vexations kreeg van mij al een goede waardering. Bovendien had ik ze al drie keer eerder met veel plezier gezien.  Daardoor was ik behoorlijk bevooroordeeld – maar wat geeft het. In Tivoli stelden ze me  opnieuw niet teleur.

Achter de band hangt een wit doek waarop de eerste beelden verschijnen tegelijk met de gesproken sprookjesachtige intro Nausea van Vexations. Die combinatie van de muziek van Get Well Soon en film / video heeft gewoon iets magisch en dat zou die avond regelmatig terugkomen. De vijf man en één vrouw (Verena Gropper, zus van de zanger) weten live de sound van de plaat prima over te brengen. Zelfs een tikkie voller en soms venijniger dan op de plaat en dat kan de band eigenlijk wel goed gebruiken. Noem het wat dymanischer en minder vlak. En wat een geluidsmix mensen! Zo kan het dus ook. Ik kan hier weinig fouts in ontdekken. We hebben de geluidsman achteraf maar even bedankt. En ook het publiek was (meestal) geconcentreerd – weinig luid gepraat achterin de zaal – heerlijk dat zoiets dus toch nog wel kan bij een concert. De nummers van de laatste plaat Vexations kwamen zo’n beetje allemaal voorbij en dus konden we genieten van top songs zoals 5 Steps / 7 Swords.

De band had zichtbaar plezier in het optreden en ze stapten met een big smile het podium af. Een deel van het publiek ging ook met een big smile de zaal uit om daarna weer snel terug te komen voor een spontane (althans zo leek het) tweede toegift van de zanger – het akoestisch uitgevoerde Your Teenage FBI. Prachtig.

Minpuntjes? Misschien het wat simpele flauwe We Are Ghosts refreintje hoewel leuk ondersteund door de video en  tekstueel interessant. En sommige nummers lijken toch wel wat op elkaar, ik kan het niet ontkennen. Het is maar goed dat die nummers dan wel prima in het gehoor liggen. En ook die mooie trompet haperde in het begin een beetje. Maar dan ben ik echt een kniesoor. Want dit was samen met het heerlijke voorprogramma gewoon een topavond. Heerlijk.

Hieronder nog wat video’s van likeahurricane69 die zo aardig was een groot deel van het concert op te nemen.

Setlist:

Bekijk het hele concert op Youtube via Likeahurricane69

4 Reacties op “Gezien: Get Well Soon, Tivoli, Utrecht”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s