Gezien: Opeth, Lichtburg, Essen

Opeth bestaat 20 jaar en ze vieren dat met een speciale mini-tour (Evolution XX) met zes exclusieve optredens. In de eerste set spelen ze in deze tour het hele album Blackwater Park uit 2001, hun vijfde studio album waarmee ze definitief doorbraken. Het nummer Blackwater Park van dat album was voor mij persoonlijk ook de doorbraak – sindsdien ben ik groot fan. In de tweede set spelen ze van alle andere albums één nummer. Afgelopen donderdag stonden de langharige Zweedse Vikingen in Essen in Duitsland, in de mooie grote filmzaal Lichtburg. En wát een optreden was dat zeg…

Eerder deze week trapten ze de tour af in Zweden. Vanavond spelen ze in Parijs en maandag in Londen. Ze sluiten de tour woensdag en vrijdag af in New York en Los Angeles. Een korte tour dus. En Opeth is niet zo gek vaak te zien met eigen optredens. Wel zag ik ze al vaak op festivals zoals Dynamo Open Air (2002, Weert), Fields of Rock (2003, Nijmegen), Lowlands (2006, 2009), Symforce II (2008, 013, Tilburg), en de Progressive Nation tour met Dream Theater (Ahoy, Rotterdam, 2009). Vorig jaar stonden ze ook op Zwarte Cross en ze stonden eerder ook eens op Bospop. Dat soort optredens duren dan meestal maar een uur en in het geval van Opeth spelen ze dan maar een nummertje of 6. Ja de nummers van Opeth gaan vaak over de 10 minuten, overigens zonder dat dat ook maar een moment gaat vervelen.

In Essen duurde de set 3 uur (waarin ook 10 minuten pauze). En natuurlijk lieten ze een sterk staaltje progressive metal horen. Opeth heerst gewoon in dat genre en lieten in die monsterlijke set horen waartoe ze in staat zijn. Death metal met meesterlijke grunts afgewisseld met prachtige (cleane) zang, vaak in hetzelfde nummer. Progressieve nummers van meer dan tien minuten met zoveel afwisseling dat je je altijd afvraagt of ze nog steeds met datzelfde nummer bezig zijn. Reverie/Harlequin Forest is zo’n nummer wat ik steeds meer ben gaan waarderen. Begint het nog als een soort rocknummer…, na een achtbaan vol afwisselende elementen en prachtige opbouw eindigt dit stuk met een Tool-achtig technische riff-sectie waarop het moeilijk headbangen is. Maar verdomd hoe mindblowing zit dat in elkaar. En inmiddels weten ze dit live perfect te spelen. Knap! En zo heeft elk nummer van die prachtige onverwachte wendingen – iets wat voorman Mikael Åkerfeldt graag doet – zodra je je comfortabel in een nummer gaat voelen – hup een interessante wending er in gooien.

De filmzaal van Essen was overigens de meest aparte locatie voor een metal concert die ik me kon indenken. Een joekel van een filmzaal (zie foto’s hieronder). En met zitplaatsen dus! En zo gingen er honderden zwart geklede metal fans de bioscoop in om het hele concert netjes te blijven zitten op de stoel. Zie het voor je. Headbangen op een stoel, da’s best lastig. Maar wel comfortabel, drie uur lang staan zou ook vermoeiend zijn nietwaar. Een mannetje of twintig vonden dat niets en gingen lekker in het gangpad staan headbangen. Wel apart dat iedereen netjes bleef zitten – maar dat maakte het ook alleen maar bijzonder.

Het geluid in de zaal was niet helemaal perfect. De drums leken me wat zacht te staan (of in elk geval niet helemaal uitgebalanceerd) en ook de keyboards kwamen soms niet helemaal goed over. Maar het vervelendste was nog één of andere box aan de rechterkant van het podium die storend mee zat te resoneren met de wat lagere tonen. Maar dat mocht de pret verder niet drukken. Opeth wist iedereen verder gewoon omver te blazen met het (zoals altijd) technisch knappe spel. En Mikael was weer goed bij stem. Ook bewondering voor de nieuwe gitarist en drummer (bij Opeth sinds 2007 en 2006 respectievelijk) , die die oude nummers toch goed in de vingers hadden gekregen – volgens mij hadden ze een hoop nummers nog niet eerder live gespeeld.

Na de Blackwater Park set een pauze van tien minuten. In de tweede set speelden ze The Moor. Zo’n beetje de grootste verrassing voor de fans gezien de reacties achteraf op de verschillende discussielijsten. Ze speelden dus van elk album precies één nummer, in chronologische volgorde (zie ook de setlist hieronder).

Set 1 (Blackwater Park, 2001)

1. The Leper Affinity

2. Bleak

3. Harvest

4. The Drapery Falls

5. Dirge for November

6. The Funeral Portrait

7. Patterns in the Ivy

8. Blackwater Park

Set 2

9. Forest of October (Orchid, 1995)

10. Advent (Morningrise, 1996)

11. April Ethereal (My Arms, Your Hearse, 1998)

12. The Moor (Still Life, 1999)

13. Wreath (Deliverance, 2001)

14. Hope Leaves (Damnation, 2002)

15. Reverie/Harlequin Forest (Ghost Reveries, 2005)

16. The Lotus Eater (Watershed, 2008)

De merchandise draaide overuren in Essen. De CD van Blackwater Park is voor de gelegenheid opnieuw uitgegeven met nieuw artwork en een verhaaltje van Mikael Åkerfeldt over de totstandkoming van de CD. Verder staat op de CD een bonus track  – The Leper Affinity (Live) en bevat het een DVD met een nieuwe 5.0 audio mix van het album en een documentaire over de totstandkoming van het album, ook niet eerder uitgebracht. In Essen werd deze CD/DVD verkocht met de handtekeningen van de band. En dat voor een schappelijke 18 Euro. En er waren ook speciale shirts, zoals het Blackwater Park shirt met op de achterkant de Evolution XX tekst, en speciaal voor Lichtburg, Essen.

Dikke kans trouwens dat er een DVD verschijnt van de show in Londen (zie dit bericht) met mogelijke wat documentary footage van de andere shows.

Eindconclusie? De show in Essen was van wereldklasse. Mindblowing. Orgastisch. Ultiem. Ongeëvenaard. En bovenal….
Best. Concert. Ever.

Opeth speelt morgen tussen deze speciale optredens door (gek genoeg) ook nog even een normale set op Paaspop in Schijndel (onder Den Bosch). Ze sluiten daar het Monsters of Rock podium af met een optreden van 1.5 uur. Ik kon het niet laten om hier naar toe te gaan, dus….

Foto’s hierboven by tbeest & @antoinek

Foto’s: Ralf Dreger, o.a.:

YouTube meuk 🙂

5 Reacties op “Gezien: Opeth, Lichtburg, Essen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s