Gezien: Kong (UK) + 65daysofstatic, Doornroosje, Nijmegen

Maandagavond, 2e paasdag. Weer een avondje gezelligheid in Doornroosje. Wat programmeren ze daar toch altijd lekker. Ditmaal twee voor de prijs van één: Kong (uit de UK, niet te verwarren met de Nederlandse Kong) en 65daysofstatic. Verwachte optredens: Een beetje vreemd en wel lekker, heen en weer schietende patronen van onnavolgbaarheid, zenuwenmuziek en geniale gekte. En dat kwam aardig uit.

De zaal is nog lang niet vol als drie prettig gestoorde heren van Kong met een fles Jack Daniels en vreemde transparante maskers het podium opkomen. De zanger/gitarist in strakke rode glanzende broek en de bassist met alleen een strak rood onderbroekje aan. Het geheel geeft een vervreemdend effect en past eigenlijk wel bij de muziek. Een onnavolgbare maniakale math-rock brei met soms lastige ritmepatronen wat bij vlagen goed kon overtuigen maar vast in de zaal voor een tweedeling zou zorgen. Experimentele rock… Of je vind het helemaal niks of je vind het goed. Nou ja ik hou er wel van. Hoewel ik de gitaar en de schreeuwzang niet echt briljant vond werd het geheel wel enorm krachtig en strak aan elkaar gedrumt door Mark Heron, samen met de bassist Steve Hodson ook lid van die andere fijne band – en een stukje bekender – Oceansize. Kong wordt dan ook wel gezien als zijproject van die groep. Hoewel de nummers uiteindelijk wel een beetje op elkaar leken was het een lekker begin van de avond, vooral vanwege het geniale drumwerk dus. Grappig was hoe de drums alvast werden opgeruimd, terwijl hij nog bezig was met het laatste nummer.

Bij 65daysofstatic is de zaal al een stuk voller, hoewel het niet helemaal is uitverkocht. De energie die de mannen in het optreden stoppen werkt aanstekelijk. Een energieke mix van math-rock, vleugje post-rock, toefje metal, progressieve rock en met name in de tweede helft van de set veel electronica. Even waan je je zelfs in de Bravo tent op Lowlands. Hier en daar een rustpunt maar vooral ook veel uptempo en experimenteel klinkende opzwepende rock. Klinkt het op de plaats soms echt als zenuwenmuziek, live komt het indrukwekkend over. Het geheel klinkt als… ehm.. één geheel, en afwisselend genoeg om te blijven boeien. Heeft iemand gemerkt dat het instrumentaal was? Ik niet. Soms is zang dus gewoon compleet overbodig. Zonder weet 65daysofstatic prima te overtuigen.

De setlist van 65daysofstatic was vooraf te lezen bij de PA, maar omdat ik geen echte goede kenner ben van de band was het voor mij nogal geheimtaal: “Dx3 pf rt await td wk4 jpn 65 cat fail mntnhd tiger dbtnte lhr radio“.  Of zoiets. Haha! Wat ik er uit kan halen zou de setlist dus zoiets geweest kunnen zijn, inclusief een aantal nieuwe tracks van de nieuwe CD We Were Exploding Anyway (release eind deze maand):

Dance Dance Dance
Piano Fights
Retreat! Retreat!
Await Rescue
Crash Tactics
Weak4
Fix the Sky a Little
65 Doesn’t Understand You
This Cat Is A Landmine
A Failsafe
Mountainhead
Tiger Girl
Debutante
The Last Home Recording
Radio Protector

Maar pin me er niet op vast. Wie weet kom ik er nog eens achter wat het precies was. (Of laat even een comment achter 🙂 )

Een gek avondje was het bij Doornroosje. Een beetje versuft en onder de indruk ga ik naar huis. Zeker 65daysofstatic zou ik nog een keer willen zien. Gewoon om het nog eens mee te maken en het allemaal beter te kunnen plaatsen.  Het was goed en lekker bovendien. Dat smaakt dus gewoon naar meer. Festivals please!

Kong:

65daysofstatic:

YouTube meuk (niet van dit optreden overigens)

Kong op Youtube:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=MLYuQSXcov4]

Zelfde song live:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LjHkWdB7gLU]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_bqhY31PBug]

65daysofstatic:

New album preview:

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=AjuM7JTJePY]

Retreat! Retreat! Live @ Summersonic Festival, Tokyo, Japan.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ZYonq5w8DGQ]

Radio Protector Live @ Pukkelpop Festival, Hasselt-Kiewit, Belgium.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_qSptlkMuC8]

8 antwoorden op “Gezien: Kong (UK) + 65daysofstatic, Doornroosje, Nijmegen”

  1. Toffe review! Beste optreden dat ik tot nu van 65 heb gezien!

    Td is trouwens crash tactics, de nieuwe single en jpn is fix the sky a little. Lhr weet ik ook niet. Ik kende het wel ergens van. Volgens mij is het een b-side ofzo.

  2. Speelde ze Radio Protector weer meer episch en traag als normaal? Ben heel erg benieuwd naar de show in Paradiso vanavond 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *