Geluisterd: Shining – Blackjazz

Shining is een band uit Noorwegen. Ja ook uit Zweden maar die blackmetal band bedoelen we niet. De Noren hebben een fijn plaatje uitgebracht begin dit jaar, Blackjazz. Nou ja fijn, het is alles behalve fijnzinnig. Alsof je in een houtversnipperaar wordt gegooid. Zoiets. En dan te bedenken dat het vroeger eigenlijk een akoestisch jazz bandje was.

Dit is dus harder en intenser dan voorheen. De plaat beukt zo hard door de speakers dat het je aandacht wel moet trekken. Of je het echt trekt is een tweede. Het is nogal heftig maar het weet bij vlagen enorm te imponeren. Complex en bizar, gestoord. Dat zullen velen niet echt waarderen. Maar verdomd wat zit het goed in elkaar.

Jørgen Munkeby is de frontman op gitaar en saxofoon die eerder in Jaga Jazzist speelde. Blackjazz is vooral complexe, experimentele, industrial, en/of math metal met jazz invloeden maar het beest is moeilijk in een hokje te stoppen. De saxofoon komt heerlijk vreemd door verschillende nummers heen scheuren, maar je hoort ook stampende synths en bijpassend geschreeuw. Exit Sun, Pt 1. bevat zelfs wat Muse riffs (Hysteria). Hier en daar doet het mij denken aan Ministry, The Dillinger Escape Plan en Strapping Young Lad / Devin Townsend Project en ook de Jaga Jazzist invloeden zijn soms te horen zijn. Verschillende stijlen die het geheel een vernieuwend karakter geven. En de complexe materie wordt strak uitgevoerd – we hebben te maken met goed geschoolde muzikanten die behendig lopen te raggen.

De CD eindigt met een King Crimson cover: 21st Century Schizoid Man met gastvocalen van Enslaved zanger Grutle Kjellson. Een behoorlijk brute cover uiteraard.

Blackjazz is lastig te verteren maar voor wie van dat soort zware maaltijden houdt smaakt het opperbest…

Shining staat samen met Enslaved op zaterdag 17 april op het Roadburn festival in Tilburg en 18 april in Vera, Groningen.

Recensies: OOR | Lords of Metal | Zwaremetalen | KindaMuzik | Metalfan | Fileunder

Live recensie: Metropool, Hengelo, 19 maart 2010 door ClubCircuit

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Iqn2QMD3ZSE]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=gTBb_U0hIeY]

8 antwoorden op “Geluisterd: Shining – Blackjazz”

  1. Ik zag ze in metropool, het ging me véé’l te ver. Eindeloos soleren over een basis van teringherrie… Maar misschien begreep ik het gewoon niet. 21st centrury schizoid man was natuurlijk wel vet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *