Gezien: Oranjepop 2010

Oranjepop 2010 was weer een geslaagd – en bovendien gratis – eendaags festival op Koninginnedag. Ooit begonnen als een festival rondom talent in de alternatieve muziek, tegenwoordig mogen er gewoon ook wat grotere namen staan. In het Hunnerpark in Nijmegen stonden er doodleuk toppers zoals Bettie Serveert, Moss en Gotcha!

Oranjepop is een gezellig feest vlakbij het Valkhof in Nijmegen. De sfeer kan aardig worden vergeleken met het festival De Affaire tijdens de vierdaagsefeesten in juli. Goede muziek met een lekkere pot bier, nieuwere bandjes, het ontmoeten van oude bekenden, en een prima sfeer. Wat wil je nog meer. Ook deze editie was weer een geslaagde mix van pret in het park en goede muziek.

Het regende en de lucht was grijs toen Oranjepop begon, maar het Nijmeegse Black Bottle Riot zorgde met hun stevige jaren zeventig rock voor een opening in de lucht: geen regen en een beetje blauwere lucht. De rockers uit Nijmegen weten waar Abraham de mosterd vandaan haalt. Een lekkere mix van rock, denk aan bands als  Lynyrd Skynyrd, The Ramones en Black Sabbath. Prima gespeeld hoewel je dan ook wel het gevoel krijgt dat het allemaal wel eens eerder gedaan is. Duh. Uiteraard. Gewoon lekker en meer van hetzelfde.

Moss was daarna de Nederlandse band die toch aardig in opkomst is de laatste tijd. De indiepop/rock wordt over het algemeen prima ontvangen door de serieuzere heren van de pers en media. Het was mij hier en daar wat te eenvoudig en toch wat te mainstream om het hele concert te blijven boeien. Vooral het laatste gedeelte was lekker toen de heren eens een beetje uit de bocht gingen vliegen met gitaar en improvisatie. Niet te fijnzinnig en risicoloos, dat is prima. De laatste nummers zorgde er bij mij in elk geval voor dat het geen teleurstelling werd. Maar ik hou dan ook van wat meer oncompromisloos gebeuk op de gitaar. Niet té netjes please!

Shaking Godspeed had ik al eerder gezien tijdens Paaspop. Lekkere rauwe blues en stoner rock om het Oranjepop publiek definitief wakker te schudden. Dat lukte ze gewoon behoorlijk goed hoewel ook hier het gevaar een beetje om de hoek loerde van eenvormigheid en meer van hetzelfde. Prima muzikanten echter die een behoorlijke vette show neer wisten te zetten, ondanks dat de aandacht soms wat verslapte.

Bettie Serveert leverde weer een prima set af – met (vooruit) ook wat slappere songs. De band gaat al lang mee maar wist nog steeds te overtuigen met hun lekkere toegankelijke indierock. Een echte stuk historie hier in het Hunnerpark. Gitarist Peter sprong weer lekker op en neer – en dat doet hij eigenlijk vaak op opvallend gekke momenten. En wederom was het Joppe Molenaar (van Voicst) die eigenlijk het meeste indruk maakte met zijn strakke en energieke drumwerk.

Krause is het alter ego van Susanne Clermonts. Electronica/electroclash/dance, steamy disco and pumping electro beats. Het publiek slikte vooral de stampende electro als zoete koek. Er mag gedanst worden en het publiek kwam daarbij aardig los. Afgezien van een handvol nummers die wat minder vet over kwamen werd het vooral naar het einde toe dan toch een feestje. Susanne Clermonts zocht de interactie met het publiek en dat lukte prima. Naar het einde van de set ging het publiek heerlijk los, en al helemaal tijdens het laatste nummer wanneer de compleet Oranje geklede mannetjes (en een vrouwtje) het podium op mochten om lekker mee te dansen.

Gotcha! (All Stars) had de eer om Oranjepop af te sluiten. Een goede keuze. Een grote hoeveelheid muzikanten stonden op het podium een lekker feestje te bouwen. Gotcha! was bekend in de jaren negentig – stopten destijds – maar kwamen vorig jaar weer bij elkaar. De funky muziek van de heren waren een prima afsluiter voor het Oranjepop festival.

Oranjepop was weer een gezellig feest – het doet ons weer verlangen naar De Affaire in juli waar altijd dezelfde goede sfeer hangt. Afgezien de wat lange rijen bij de muntenkassa’s (en bij de friettent rond etenstijd) was het verder uitstekend georganiseerd. Uiteraard voor herhaling vatbaar. Lang leve de koningin. Hoera!

Paar foto’s van mij (klik voor vergroting):

Black Bottle Riot
Moss
Shaking Godspeed
Bettie Serveert
Krause
Gotcha!

Krause (video by tbeest):

Gotcha! (video by tbeest):

Other video’s:

2 Reacties op “Gezien: Oranjepop 2010”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s