Spotify muziekdienst nu ook in Nederland

Spotify is nu eindelijk ook in Nederland te gebruiken. De online muziekdienst heeft een uitgebreide catalogus waar je veel muziek zo kunt afspelen. Het was vandaag big news op twitter. Hoewel ik niet zomaar reclame wil maken lijkt dit wel een aardig legaal alternatief voor muziek online / download. Legaal ja.

Spotify heeft een overeenkomst met Buma/Stemra waardoor het legaal in Nederland beschikbaar is gekomen. Hoewel het maar zeer de vraag is of de artiesten er ook maar iets aan verdienen (zie blog op Music United) lijkt de dienst snel populair te worden onder gebruikers. Je kunt het gratis gebruiken door middel van een invite van iemand anders (uit een ander land als ik het goed begrijp, of van een premium user) of je gebruikt een open account waarmee je maximaal 20 uur kunt luisteren per maand, beide opties met reclames tussendoor. Het goedkoopste abonnement kost 5 Euro voor ongelimiteerd luisteren en 10 Euro voor een premium account waarmee je ook muziek met hogere kwaliteit kunt luisteren, en het ook offline kan gebruiken (zonder Internet of voor op een mobiel / iPod bijvoorbeeld).

Het aanbod is best goed, 8 miljoen tracks, en dat levert een behoorlijke database op waarmee mooie playlists gemaakt kunnen worden van b.v. festivals die je dan direct kunt afspelen. Geen gedoe meer met downloaden van MP3’s of het opzoeken van de muziek op MySpace of YouTube. Playlist downloaden en draaien maar. Dat lijkt me toch vrij ideaal. De eerste playlists verschenen vandaag al van bijvoorbeeld De Affaire in Nijmegen en Incubate. En er verschijnen ook Lowlands playlists, zoals deze. Uiteraard zitten er nog wel hier en daar wat gaten in de collectie,  en het blijft ook leuk om gewoon een echte CD of LP in handen te hebben. Maar dan toch, nieuwe muziek scannen is een stuk fijner zo. Nadeeltje is toch dat je een stuk software moet installeren (Grooveshark heeft dat niet – dat is direct online te gebruiken) maar de online streaming gaat dan wel weer snel genoeg (eh… tot nu toe dan). Heel fijn aan Spotify is de ingebakken scrobble mogelijkheid voor Last.fm. Zonder dit zou het voor mij echt niet kunnen. Ik ben fan van Last.fm maar hun online streaming van audio (Last.fm radio) is niet goed genoeg.

Hoewel het voor de artiesten maar de vraag is of dit allemaal goed is hebben de gebruikers er een interessante legale muziekdienst bij. Ben benieuwd hoe dit gaat lopen het komende jaar. Voor mij een mooie manier om snel leuke bands te ontdekken, en dat kan niet slecht zijn. Denk ik. Nu nog.

Zie ook de nieuwsberichten van alternative.blog.nl, 3VOOR12 Spotify for Dummies, Webwereld, Digimuziek, Eerstehulpbijplaatopnamen.blog.nl, Emerce, Muziek.nl, Computer Totaal

Eén reactie op “Spotify muziekdienst nu ook in Nederland”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s