Gezien: Motorpsycho, Effenaar, Eindhoven

Motorpsycho speelt vaak in Nederland. Maar dat is niet erg. De Noormannen verzinnen elke keer wel weer een hele andere setlist en ze halen genoeg fratsen met hun eigen nummers uit om te blijven boeien. En dat konden ze zeker, dit keer op Eerste Pinksterdag in de Effenaar in Eindhoven.

Helemaal vooraan dit keer, recht tegenover gitarist en imposant bebaarde Hans Magnus “Snah” Ryan. En dat geeft een hele intieme sfeer. Al is het alleen al omdat de heren een soort huiskamer hebben gebouwd op het podium. Vloerkleedje, retro lampenkappen, oud tv-tje, bronzen borstbeeld, plantje, en een accordeon (helaas niet gebruikt). Je voelt je gelijk thuis. Kenneth Kapstad drumt ditmaal helemaal aan de linkerkant, een nieuwe opstelling zoals ze die een dag eerder ook hadden in Paradiso.

De heren speelden Un Chien D’Espace als verrassend nummer (normaal met zingende zaag) maar een nog grotere verrassing voor de fans was echter Mountain, van de gelijknamige Mountain EP (1993). Al 15 jaar niet live gespeeld. Een heerlijk nummer waarin… jawel, gedanst werd door de heren (beentjes in de lucht), klein historisch moment vastgelegd door mijn camera (zie YouTube verder naar onderen). Verder heerlijk lange nummers met veel ruimte voor improvisatie. En waarom alle nummers altijd exact hetzelfde spelen (zoals b.v. op de plaat)? Zo verveelt een nieuw concert van Motorpsycho dus nooit. Daar kunnen veel voorspelbare bands een voorbeeld aan nemen.

Natuurlijk kunnen de heren niet geweldig zuiver zingen maar dat is de charme van deze groep. Heb er bij deze groep nooit last van. Jammer was wel dat de zang vooraan niet altijd goed te verstaan was. De geluidsmix leek beter in de loop van het concert, maar zo vooraan is het allemaal wat moeilijk inschatten – ben er gelukkig helemaal in op kunnen gaan. Wel wat irritant gepraat in het publiek  tijdens sommige rustige stukjes. En waarom moeten er op dat soort momenten ook lege flesjes bier in kratjes worden gegooid – jammer. Verder geen klagen. Na Opeth in Essen eerder dit jaar was dit gerust het beste concert van 2010. Wreed, bruut, imponerend en – vooruit – gewoon orgastisch lekker.

Setlist (van Motorpsycho forum):

W.B.A.T.
Mountain (Snah on keys)
Visitant
I.C.U.
Starhammer
Diana
Un Chien d’espace (Snah keys, Bent moog)
Cornucopia (feat. The other one?)
Greener
Gullible’s travails

Arnie Hassle
Shrug and fistful
X3

Come on in

9 Reacties op “Gezien: Motorpsycho, Effenaar, Eindhoven”

  1. Ohohoh, wat een spijt dat ik er in Paradiso niet bij kon zijn, want zowel de recensies voor Paradiso als de Effenaar zijn alleen maar lovend. Hopelijk snel in de herkansing. Gave foto’s trouwens.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s