Band van de week: Gösta Berlings Saga

Vooruit, ze verdienen het. Band van de week. Dit Zweedse viertal uit Stockholm stond laatst op de-Affaire in Nijmegen, en dat is toch al een festival om leuke nieuwe bands te ontdekken. Gösta Berlings Saga beviel me dus erg goed. De bandnaam is de titel van een magisch-realistische klassieker uit de Zweedse literatuur.

En als je verder in hokjes denkt, zou je het kunnen omschrijven als instrumentale progrock met psychedelische elementen en een toefje jazz. Met van die lekker in elkaar verweven gitaarpartijen, wat het geheel soms een funky geheel geeft, én bovendien aantoont hoe behendig en muzikaal ze zijn. Soms dwingend. Soms rustig, maar behendig voortbewegend. Soms langer uitgesponnen tot jam-achtige proporties, maar fijn gedoseerd. Natuurlijk druipt er af en toe wat seventies doorheen, maar ik vind het helemaal van nu. Een fatsoenlijke biografie kon ik vinden op progarchives.com en dit interview.

En de heren treden eigenlijk belachelijk weinig op als ik de event list van Last.fm bekijk. Naast de-Affaire stond de band dit jaar ook op Eurosonic, Merleyn (Nijmegen) en Patronaat. Patronaat spreekt over de release in juli van Detta Har Hänt. Beetje vreemd, want formeel kwam dat album al in mei/juni 2009 uit. En op dit moment zijn de heren zelfs bezig met de opnamen voor een derde album. Dat zal waarschijnlijk uitkomen in de lente van 2011. Nou misschien lopen we dan wat achter in Nederland, maar kan ik die nieuwe ook alvast bestellen?

Gösta Berlings Saga @ de-Affaire, Nijmegen, 2010

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s