Lowlands tips 2010, deel I

Nog 14 nachtjes slapen tot Lowlands, volgens twitteraccount lowlandscounter. Het leukste feestje in de polder was al na 8 dagen uitverkocht, een absoluut record in de geschiedenis van het festival. En dat moet te maken hebben met een avontuurlijke programmering, met werkelijk voor iedereen wat wils. Veel muziek natuurlijk maar ook theater, film, comedy, dans, straattheater, en niet te vergeten: Grolsch beugels. En die alom geprezen sfeer. Het terrein is altijd fantastisch mooi aangekleed, en op elk plekje is wel wat te beleven. Denk daar 55.000 enthousiaste, gemoedelijke, aardige, behulpzame, en – vaak – prettig dronken bezoekers bij, en je hebt het over die beroemde “sfeer” op Lowlands. En dus gingen alle kaarten de deur uit terwijl het programma nog lang niet bekend was. Inmiddels is het programma helemaal rond, dus tijd voor…. Deel I van een overzicht van de interessante bands. Vind ik dan…

zondag, 19:00
The xx (MySpace)
Dé hit uit 2009 en stonden in alle jaarlijstjes. Misschien wel de hipste nieuwkomer op het festival. Minimale pop met sensuele zang, dwingende bas, sfeervol getokkel op de gitaar. De liedjes bleven pas na een paar draaibeurten hangen bij mij, en toen hadden ze wel wat ja. Voor de één toch dodelijk saai, voor de ander intrigerend. Uit mijn verslag van Rock Werchter:…Zodra Crystalised inzette, en het doek viel ging het publiek los en zong het luidkeels mee. En dat is gek voor zo’n band die het juist lijkt te moeten hebben van een intieme donkere sfeer en minimalistische indie-popsongs…. Ondanks de wat eentonige vergelijkbare manier van spelen en vaak hetzelfde gitaargeluid, wist de band te intrigeren. Live wist de band de aandacht vast te houden. Op een gegeven moment een heerlijk extreem luide bas die de broekspijpen en oorlellen flink liet wapperen. De zang was sensueel…Oliver Sim is zo’n beetje de coolste gast die je je kunt indenken op het podium, speelde zoals altijd verschrikkelijk nonchalant maar lachte breeduit na elk groot applaus…. The xx heeft een eigen geluid, mag nog wat gevarieerder, maar is vernieuwend genoeg om te boeien. Of ze het ooit tot een hoofdpodium redden vraag ik me af, maar dat moet misschien ook niet met zo’n band.

zondag, 22:00
Shantel & Bucovina Club Orkestar
(MySpace)
Kijk, dat is heerlijke opzwepende Balkan muziek vermengd met vette beats. Stefan Hantel is DJ/Producer uit Frankfurt, maar zijn grootouders komen uit de Balkan. Bucovina zelfs. Vandaar een extra live orkest met die naam. Zeker een feestje en op mijn “wanted” lijst. Bekend van dé balkan hit Disko Partizani. Wedden dat je luidkeels Disko Disko Partizani! blijft zingen op weg naar je tent?

zaterdag, 17:15
Blood Red Shoes (MySpace)
Omgekeerde White Stripes. Grunge, punkrock & roll. Maar dan een stuk betere drummer. En een hele koele, mooie vrouw op gitaar. Prima uptempo en tikkie eenvoudige rock, doch bij vlagen lekker aanstekelijk . Speelden op Lowlands 2008 in een overvolle India tent, en vorig jaar waren ze gewoon nog op de Nijmeegse Affaire. Neiging tot wat op elkaar lijkende nummers hoewel op de laatste plaat net iets meer variatie is aangebracht. Maar niet teveel. Dit tweede album wordt redelijk goed ontvangen en de tour van dit jaar zou een definitieve doorbraak kunnen betekenen. Of niet natuurlijk (zie ook OOR | Alternative.blog.nl).

zondag, 21:00
Massive Attack (MySpace)
Triphop, electronica, chillout,… Is een beetje een twijfelgeval. Prachtig optreden op Pinkpop 2003 met hypnotiserende videowall met indrukwekkende statistieken. Nog nooit zo gefascineerd in het eerste vak naar de combi van beeld en geluid gekeken. En geluisterd uiteraard. Zie ook het filmpje hieronder (hoewel dat de sfeer niet helemaal over kan brengen). Prachtig, die oudere nummers. De band maakte weer een nieuwe plaat na 7 jaar, maar dat album weet me niet helemaal te pakken. Minder sfeervolle triphop en het mist die finesse, of de filmische suspense. Maar goed, dan heb je nog wel die fijne nummers als Unfinished Sympathy, Risingson, Teardrop, Antistar,….

zondag, 21:00
Sleepy Sun
(MySpace)
Tegelijk met Massive Attack – oei, kiezen dus – speelt Sleepy Sun in de Charlie. En mag ik tussendoor even zeggen dat dat podium daar behoorlijk rottig staat? Affijn. Kleinere, veelbelovende, nog niet door het grote publiek gegrepen bands krijgen hier een podium (net zoals in de India trouwens). Sleepy Sun dus, vorig jaar op de-Affaire maakte de band al indruk met hun psychedelische sound met lange, trippende, jammende songs. Met een flinke geur uit de seventies, maar toch van nu.

zondag, 11:30
Blaudzun (MySpace)
Lekkere rustige opener op de brakke zondagochtend. Singer/songwriter Johannes Sigmond komt gewoon uit eigen land, maar dat zou je niet direct zeggen. Kwaliteit komt niet altijd van ver.  Op het tweede album werkte hij met een Praags strijkorkest. En ik hou wel van die vol ingekleurde muziek – zolang het maar niet té zoet wordt. Live is het zonder dat orkest, en ik hoop niet dat het dan wat te kaal wordt. De ingetogen, wat sombere indie/folk/pop/rock/singer-songwriter wordt in elk geval mooi begeleid door die karakteristieke stem. En die doet wel wat doet denken aan Dave Eugene Edwards (Sixteen Horsepower) en – pak ‘m beet – Dez Mona. Een paar mooie liedjes op plaat. Maar ik ben dus wel benieuwd of dit live goed overkomt. Pakt het? Of verslapt dan toch soms de aandacht?

vrijdag, 14:00
Jaga Jazzist
(MySpace)
Ik sprong een gat in de lucht met Jaga Jazzist. Aanstekelijke jazz met invloeden van progressieve en psychedeliche pop/rock, electronische muziek, postrock, drum ‘n bass en popmuziek. Of noem het gewoon nu jazz. Jaga Jazzist kende ik tot voor kort eigenlijk alleen vanwege de samenwerking met Motorpsycho, ook uit Noorwegen. De blazers van de band namen onder de naam Jaga Jazzist Horns een EP op met Motorpsycho In The Fishtank. En ze traden ook samen op. Zo zag ik ze samen op Lowlands 2002. Recent speelde Mathias Eick ook weer een trompetje mee op het nieuwe album van Motorpsycho: Heavy Metal Fruit. Ik zag ze in Doornroosje eerder dit jaar (zie verslag hier). Live is het podium flink gevuld: drums, keyboards, tuba, trombone, trompet, electronica, gitaren, vibrafoon, klarinet en een staande bas. Vakkundig bespeeld door de 8 mannen en een vrouw. De vrouw – Line Horntveth – met zo’n grote tuba is gewoon een koddig gezicht. Ook grappig, haar alter ego: Sepultuba.  En ze hebben een leuke enthousiaste drummer. Natuurlijk, de tegendraadse drum- en jazzpatronen kunnen voor sommigen wellicht wat hyperactief en zenuwachtig klinken, maar er zit ook genoeg afwisseling in. De bandleden zijn erg muzikaal en bouwen bovendien een mooi feestje.  Echt iets voor een festival als Lowlands dus. Voila!

vrijdag, 15:00
Katzenjammer
(MySpace)
Dat lijkt mij een leuke, gezellige band. Vier vrolijke vrouwen in vrolijke kleren met vrolijke instrumenten en vrolijke muziek. Ze stonden op mijn “to-see” lijst ondertussen, dus… hoera! Wat kun je verwachten? Vier cabareteske muzikale dames die regelmatig van instrumenten wisselen. Die kenmerkende Balalaika bas met kattentekening. Verschillende aanstekelijke folk songs in de lijn van balkan, swingjazz, hoempa, circusmuziek, country en -ehm- gewone pop. Geen kattenpis of kattengejank dus. Gezellie!

4 Reacties op “Lowlands tips 2010, deel I”

    1. Hey Chris, bedankt voor je reactie. Leuk! Ik ben ook nog niet helemaal klaar met voorbereiden, heb nog een aantal bands voor misschien wel een deel III van de tips. Bands als Broken Bell & The National heb ik daar ook bij staan. Welgeteld 33 namen als potentiële kandidaten voor de rest van het programma. Pfjoe ja wat breed allemaal. En wat een voorpret! 🙂

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s