Lowlands tips 2010, deel III

Goed. We hadden al deel I en deel II van de tips, en dat zijn voor mij wel even de krenten uit de welbekende pap. Maar daar omheen zitten ook nog een flink aantal aardige bands verscholen. Bands die ik al ken, of bands die bijvoorbeeld door de serieuzere bladen/blogs worden genoemd. Maar dat is geen garantie. Een kleine zoektocht langs het programma om de gaten te vullen levert het laatste deel op van de tips voor Lowlands. Alles in een grote bak, de krenten en de pap….

Vrijdag

Eigenlijk begint Lowlands met een grote knal. Er staan (te)gelijk een berg leuke bandjes aan de aftrap. Triggerfinger uit België heb ik vaker gezien en is gewoon een degelijke rockband. Goede stoner/bluesrock. Zanger/gitarist Ruben Block is een stijlvolle gladjakker op het podium. I Am Kloot is aardige, rustige pop/rock, maar een beetje braaf. Maar dan toch, bij vlagen mooi. Zeker hun laatste plaat (Sky At Night) vind ik prima. Ook Band of Skulls klinkt niet eens onaardig – je zou bijna denken dat het weer een hobbybandje van Jack White is. Maar goed, je kunt niet alles zien. Maar als ik dan toch tijd over zou hebben (d.w.z. op tijd op het terrein) zou ik misschien Cymbals Eat Guitars nog even kort gaan bekijken voordat we de Bravo induiken voor Jaga Jazzist (zie tips 1):

Cymbals Eat Guitars, 13:30 (MySpace)
Deze New Yorkers doen onvermijdelijk aan Pavement denken met die typische onvaste zang en ook hoe de gitaar soms chaotisch uit de bocht vliegt. En het schakelt heen er weer – gewoon ook poppy tunes. En soms hoor ik ook een vrolijkheid á la Los Campesinos! En waarom ook niet: soms een trompetje er bij… Lees meer op alternative.blog.nl of File Under.

Na Jaga Jazzist dan Katzenjammer (tips 1). En daarna misschien Frightened Rabbit – indie/folk/rock/pop. Goede recensie in de OOR. Vol geluid, maar beetje inwisselbaar. Weer zo’n tikkie onvaste zang. Wat flauwe folk? Maar goed, ik ben niet zo’n fan van dit genre. Wel een leuk trompetje en andere leuke compositorische uitstapjes. Wat me nog wat aardiger lijkt is de band die daarna in de Alpha staat:

Broken Bells, 16:50 (MySpace)
Amerikaanse indiepop. Met Shins-zanger/gitarist James Mercer en producer Brian “Danger Mouse” Burton. In simpele taal zou ik zeggen: mooie liedjes met sfeervolle synthesizer en soms met interessante elektronische geluidjes. En af en toe echt wat wegzakkertjes. Op de plaat dan. Misschien geen hoogvlieger deze band, maar ik denk dat het bij vlagen moet kunnen overtuigen. Eerst maar eens live zien in de Alpha tent, die wel een tikkeltje te groot lijkt voor dit soort – bij vlagen – intieme muziek.

En dan? Band of Horses? Indierock uit Seattle. Of alternative country. Veel laag tempo en kabbelwerk, en hier en daar een mooi refreintje. Mwah. Of toch Minus The Bear – ook zo’n band waar de omschrijving van Lowlands beter lijkt dan ik op de plaat hoor. Ik hoor er niet heel veel progrock in (kan aan mij liggen), maar er zit dan ook indierock, funk en electronica in. Ook hier: een paar aardige nummers, maar het aantal flauwe opvullertjes op de plaat lijkt me wat veel. Zonder twijfel dan Balthazar (zie tips 2).Veel mensen zullen daarna kwijlen bij Jónsi. De frontman van Sigur Rós maakt mooie sprookjesachtige muziek. Het pakt mij persoonlijk wat minder, maar dat ligt grotendeels aan zijn hoge stem, die ik echt vervelend vind. Maar liefhebbers: pak uw kans, kan iets moois worden! Misschien pak ik een klein stukje Air mee. En dan naar:

Mark Lanegan, 20:15 (MySpace)
Prachtige melancholieke depri stem. Nee, die ga je niet bekijken vanwege zijn podiumpresentatie. Waarschijnlijk zegt ie verder weinig, doet niks, staat stil. Maar zingt hij indringend tot in je ziel. Als je er van houdt natuurlijk. Mark Lanegan solo is ook weer iets aparts, want in hoeveel bandjes deed hij wel niet mee. Origineel zat hij in Screaming Trees en Queens of The Stone Age. En ik zag ‘m op Lowlands ook al eens met The Gutter Twins en  Twilight Singers. En vorig jaar zou hij er staan met Soulsavers (oh zo jammer dat die band uiteindelijk niet kwam). En hij maakt regelmatig platen met Isobel Campbell. Lanegan met Soulsavers op “You Will Miss Me When I Burn” is echt prachtig (hieronder).

Tegelijk met Mark Lanegan is Skindred. Stiekum ook wel leuk die band. Reggametal? Een beetje nu-metal achtig (en in tegenstelling tot velen tegenwoordig vinden, vind ik dat genre soms nog best goed te pruimen). Wel jammer dat ze soms zo emo zingen, daar krijg ik dan wel jeuk van. Dan The Specials (zie tips 2), maar die heb ik al gezien, dus wie weet tóch – als alternatief:

Tame Impala21:15 (MySpace)
Beatlekeske pyschedelische rock. Aardig, vrolijk, simpel, vol, echo’s… Solitude is Bliss is echt een lekker nummer. Waarom? Geen idee, psychedelische echozang met aanstekelijke gitaren. Lekker. Uit Australië.

Als laatste misschien Flying Lotus. Klinkt mij als gekke, experimentele electronica, samples, en andere gekkigheden. Maar wie weet gaan we wel voor Lebbis in de rij liggen. Er is immers ook theater. En wie weet een filmpje (Bitch Slap?), de Grolsch Beugel bar, of toch ergens een danstent induiken.

Zaterdag

Zaterdag is het misschien wel lekker wakker worden met Tim Knol, timmert goed aan de weg deze Nederlandse jongen met bolle rode wangetjes. Singer-songwriter met band – best aardig. Daily Bread is ook niet verkeerd om wakker te worden met hun energieke, opzwepende, electroclash en punky garage rock. Vrolijk en goed dansbaar. Het drietal uit Leeuwarden raast voort op de uptempo klappen van de energieke drummer aangevuld met dikke synthgeluiden en/of basgitaar met gruize of gelikte distortion, en zangeres. And So I Watch You From Afar (zie tips 2) is dan next. Daarna waarschijnlijk Finntrol. Maar Airship klinkt ook aardig. Toegankelijke en tikkie eenvoudige britrock met toekomst. Simpel maar doeltreffend, maar het ligt erg onhandig in de route die ik wil lopen.

Finntrol, 13:50 (MySpace)

Het Finse Finntroll is één van de grote folkmetal bands. De combinatie met finse polka wordt ook wel  humppa genoemd. Goed voor een feestje. En vergis je niet, het lijkt misschien een gimmick – metal met een knipoog – maar ze spelen al jaren een behoorlijk degelijk portie metal. En hoeveel metalbands zijn er nu op Lowlands? Even een zijspoortje, maar ik pleit eigenlijk ook voor een metalpodium – zeker na het wegvallen van een hoop metal festivals in Nederland. En als dat op Paaspop en Zwarte Cross kan, waarom niet op Lowlands?

En dan? Indiefolk-singer/songwriter Laura Marling misschien? (Haha. Van metal naar dit genre. I like it). Een Engels talent van 20 jaar oud, misschien even de moeite waard dus. En dan Foals of The Soft Pack? Foals ligt meer in de lijn van Franz Ferdinand, Bloc Party, Battles. Of zoiets. De indiepop overstijgt de middelmaat – voor mij – echter niet helemaal. The Soft Pack heeft van die korte pakkende rammelende post-punk / garagerock. Leuk en ongecompliceerd dus. Dan weer twee tippers: Diablo Swing Orchestra (tips 2) en Blood Red Shoes (tips 1). Dan zit er op de route misschien nog even Marina & The Diamonds, die mij ergens deed denken aan Amanda Palmer (de zang bijvoorbeeld) met mooie en wat minder opzienbarende nummers. Op tijd naar Villagers (tips 2) in elk geval. Dan nog een stukje Bloody Beetroots Death Crew 77 of Local Natives? Misschien een kwestie van waar je zin in hebt. Dansbaar of rustige indiepop (denk aan Fleet Foxes, Vampire Weekend)? Later in elk geval Holy Fuck (tips 2) om daarna het nachtleven in te duiken. Misschien om 23:30 een filmpje pakken in de Alpha?

Zondag

Toch wel een lastige dag met weinig echte uitschieters. Maar bij elkaar: prima. Vroeg opstaan voor Blaudzun (tips 1) en daarna Serj Tankian + Metropole Orkest (tips 2).  Staf Benda Bilili (tips 2) dan in de Bravo. Als alternatief: Surfer Blood in de Charlie. Misschien is het een optie om juist die band eerst even te gaan bekijken (ligt immers vlakbij de Alpha). Zonnige surf-rock met een joekel van een holle echo op de zang. En toch ook weer wat mindere nummers. Maar je moet ook tijd overhouden om bier te halen. Of een broodje kroket. Dan wellicht toch nog een keer:

Yeasayer, 15:30 (MySpace)
Experimental, indie, psychedelic, indie rock, folk.
Indierock met diverse invloeden, volgens festivalinfo.nl een “mix van psychedelica, indie, folk, new wave, gospel en wereldmuziek.” Goed laatste album volgens de OOR. Ook op Pinkpop 2010 (setlist, 7,5 door 3VOOR12) en Lowlands 2008. Wist op Rock Werchter bij vlagen te overtuigen, hoewel niet volledig.  Goede songs met diverse muzikale invloeden, soms een beetje achtergrondmuziek-gekabbel – maar ook lekkere nummers. Een wat wisselende ervaring. Zie ook: OOR (live) | OOR (album) | File Under

Als alternatief kunnen we ook nog naar Gonjasufi. Zo’n vent uit Californië met teveel gezichtshaar en vreemde muziek. Flarden funk, soul, punk, elektronica, hiphop, tussen intelligent beats en dubstep, Oosterse invloeden enveel pyschedelica, overstuurde bassen en stem. En dat verzin ik zeker niet even zelf (zie alternative.blog.nl, Lowlands site, OOR, File Under). Inspirerend, vernieuwend en origineel? Of helemaal niks? Nog een aardig alternatief is Wallis Bird, een Ierse zangeres. Misschien wat braaf, maar wel een krachtige performance van deze blondine. Denk ik. Nou we zullen ter plaatse kiezen… Onvermijdelijk om te noemen is ondertussen The National die volgens velen nu al dé plaat van 2010 hebben gemaakt. Beetje depri, donkere muziek en je kunt referenties noeman zoals Interpol, Editors, Arcade Fire of Madrugada (zie File Under). Waarom de melancholische, bedroefde liedjes mij dan minder raken – ik weet het niet. Misschien vind ik het gewoon niet écht mooi of apart genoeg, of een tikkeltje eentonig. Maar misschien zit ik er compleet naast. En dat kan ik dan mooi live gaan beoordelen. Later op de avond The xx (tips 1), en als alternatief heb je dan nog de aardige indiedance van Delphic. Figli Di Mare Ignota klinkt bij vlagen aanstekelijk met hun balkan/klezmer/ska. Of anders nog een klein stukje Two Door Cinema Club: uptempo-pop met wat electro-invloeden, koortjes, Maxïmo Park met wat Infadels dansbaarheid, Franz Ferdinand op speed? Wel aardig. Drums uit computer zijn wat hetzelfde. Leuk, energiek en ongecompliceerd, maar soms een tikkie inwisselbaar. Korte nummertjes. Maar in elk geval op tijd naar Massive Attack (tips 1) óf Sleepy Sun (tips 1) en afsluiten met een stukje Shantel & Bucovina Club Orkestar (tips 1) en de Grolsch Beugelbar.

God miljááááár, dat lukt natuurlijk nooit zo’n programma… Ach, we zien wel eigenlijk! Have fun!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s