Gezien: Mystery Jets, Doornroosje, Nijmegen

Afgelopen donderdag waren de Mystery Jets in Nijmegen voor een gezellig potje Britse indiepop/rock. Vrolijk, licht dansbaar, en prettig te verteren deze muziek, hoewel op de plaat nog wat inwisselbaar. De band uit Londen stond in 2006 al eens op het podium van Doornroosje en in 2006 en 2008 waren ze te zien op London Calling. In 2008 stond de band als voorprogramma van The Kooks in de Heineken Music Hall, en het is dan ook niet geheel toevallig dat de muziek van de Jets daar behoorlijk op lijkt. Recent kwam hun derde album Serotonin uit.

Als voorprogramma zien we de Zweedse band Sad Day For Puppets in een behoorlijk lege zaal van Doornroosje. Interessant die bandnaam. Zowel vrolijk als triest. En zo’n tegenstelling kun je ook in de muziek ontwaren. De serene, bijna kinderlijke stem van de zangeres  klinkt eigenlijk wat bevreemdend maar past wel mooi bij de rockmuziek die de band produceert. Dat doet me dan weer wat denken aan Blood Red Shoes, waarbij je ook die samenzang hebt tussen zangeres en drummer. Zangeres Anna Eklund zingt behoorlijk quasi-nonchalant met een tikkie verbaasde blik in de ogen, soms lichtjes  heupwiegend en soms gooit ze haar haar los. Mystiek of geacteerd? Ze komt nog het meest charmant over als ze af en toe een glimlach gooit naar de basgitarist, en aan het einde van de set het podium af gaat in de trant van “nou eh.. hihi.. bedankt en doei”.
De muziek van deze band kun je “fuzzy sweet grunge pop” noemen (NME) of gewoon britpop / shoegaze met een dromerige sausje. De shoegaze noise klinkt in potentie prima, maar (vooral) de gitaren vind ik niet helemaal lekker doorkomen. Hoewel de zang wel lekker helder klinkt, komt de rest als een brei op je af. Wie weet komt dat ook wel door de slecht gevulde zaal. Da’s vast niet goed voor de akoestiek. De gitaristen zitten nogal in zichzelf gekeerd te werken op de gitaren. Intensief, geconcentreerd, maar verre van losjes. Misschien treden ze niet zo heel vaak op want het komt allemaal wat  zwoegend over.
De nummers van Sad Day For Puppets lijken wat op elkaar, maar kunnen deels wel boeien. De band heeft dus zeker wel potentie, maar moet nog leren om de bal wat vlotter in de kruising te schieten.

Bij de Mystery Jets is het al snel een gezellige boel. Het geluid staat kraakhelder en de jonge mannen laten zien hoe je met plezier kunt spelen. Veel interactie met het publiek. Hilariteit over hoe je “Nijmegen” nu uit moet spreken.
Het bekende verhaal van frontman Blaine Harrison is dat hij geboren is met een open rug, en dus zittend moet zingen en spelen. En dat gaat hem goed af. Muzikaal was ik benieuwd naar deze band. Op de plaat leek het mij nogal redelijk standaard indie britpop/rock, behoorlijk mainstream, veel van hetzelfde, en het lijkt wel heel erg op The Kooks. En zou die vrolijkheid op een gegeven moment gaan tegenstaan? Nee, dat valt mee. Live weet de band toch een interessante – en redelijk afwisselende – set te spelen. Vrolijk en soms prima dansbaar. Na een paar nummers worden de synthesizers er bij gepakt en dat geeft de nummers die extra lekkere schwung. De zaal is niet heel vol maar de mensen genieten zichtbaar. Zeker die jongere dames vooraan, waarvan sommigen de teksten letterlijk meezingen.
Heel vrolijk, leuk en aardig allemaal, en ik vermaak me prima, maar het is ook allemaal wat veilig. Dit genre is niet direct iets wat ik per se veel vaker moet/zal/wil zien of horen. Maar dan toch. Leuke avond. En waarom The Kooks dan wél ooit zijn doorgebroken en Mystery Jets níet – tja dat blijft dan nog een beetje een, ehm… mysterie.

Mystery Jets @ Doornroosje, Nijmegen

Mystery Jets @ Doornroosje, Nijmegen

Video Dreaming of Another World van het recente album Serotonin

4 Reacties op “Gezien: Mystery Jets, Doornroosje, Nijmegen”

  1. Onzin dat the Kooks en the Mystery jets op elkaar lijkt. Oke sommige liedjes van de Jets zijn inderdaad ook simpele popliedjes te noemen, maar volgens mij heeft er geen enkele Kook meer dan 1 gitaar les gehad, iets wat bij de Jets echt wel anders is.

  2. Ik heb ze ook mogen aanschouwen, was die avond fotograaf. Mij viel op dat de mannen van Mystery Jets behoorlijk goed met hun instrumenten om wisten te gaan. Technisch was het allemaal dik in orde. Erg leuke band om naar te kijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s