Band van de week: Villagers

Nog zo’n band dat op de stapel ligt van “leuke nieuwe ontdekkingen van dit jaar – en dat willen we best nog een keer live zien“. In mijn geval een tikkie opmerkelijk. Ik moet het doorgaans niet zo hebben van rustige muziek of kabbelende indie- of folkpop. Singer-songwriters vallen mij dan doorgaans wat tegen omdat het vaak net te braaf en te netjes is, zonder die treffende diepgang waar ik nu enthousiast van kan worden. Villagers vind ik een mooie uitzondering.

Die kleine Ierse opdonder Conor J. O’Brien heeft een fluweelzachte, herkenbare, prettige stem en prima uitstraling op het podium. Op Lowlands dit jaar wist hij op het beroerde Charlie podium een indrukwekkende set af te leveren. De knap geplaatste mineurakkoorden en de licht emotionele zang vormen een prachtig melancholisch geheel waar het nergens echt te zoet wordt. Debuutalbum Becoming A Jackal bevat prachtige nummers en enkele opvullertjes. Maar over het geheel: wat een debuut! De scheidslijn tussen mooi en saai is bij mij altijd flinterdun, maar dit weet ik te waarderen. Al is het niet altijd makkelijk onder woorden te brengen waarom. De muzikale kwaliteiten van de zanger zijn duidelijk aanwezig – hij speelt met gevoel, gooit zijn ziel bloot, en speelt ogenschijnlijk met gemak de mooiste akkoordenschema’s. Het enthousiasme van de zanger en de band geeft een live optreden bovendien iets extra’s mee, wat de band extra sympathiek maakt. Na Lowlands komen ze gelukkig terug naar Nederland, dus mis die kans niet:

Eén reactie op “Band van de week: Villagers”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s