Gezien: Prince, Gelredome, Arnhem

Prince Rogers Nelson. The Artist Formerly Known as Prince (TAFKAP). The (Love) Symbol. The Artist. Oftewel: Prince. Afgelopen donderdag was het Gelredome in Arnhem gevuld met duizenden mensen om naar de show te kijken van deze rasartiest, die vooral flinke hits scoorde in de jaren tachtig. Ik zou ‘m zelfs bijna in het rijtje willen zetten als Madonna en Michael Jackson. Maar ik was nooit een enorm fan – hoewel hij natuurlijk wel een reeks lekkere nummers had geschreven. En zo is een avondje Prince vooral ook een feest der herkenning met veel bekende nummers – soms snel achter elkaar gespeeld in een soort medley. En die ene hit die ik nog steeds (sorry) vreselijk aanstellerig vind: Purple Rain. Maar goed, als je de beste man nog nooit hebt gezien, en hij speelt niet al te ver weg, en je hebt wel zin in een leuke show. Ja, dan koop je toch gewoon een kaartje? Genoeg goede hits over…

Tja, zo rond de tachtig euro is dat nog een duur geintje om uit nieuwsgierigheid te gaan kijken naar zo’n wereldartiest. Het is dan ook even wennen om een half uur te moeten wachten in de honderden meters lange rij voor de ingang van het Gelredome. Da’s bij de meeste concerten wel anders. En je mag echt geen fotocamera meenemen. Mobieltjes wel. En dus werden er tientallen kleine cameraatjes afgenomen bij de ingang. Beetje flauw vind ik dat. Tegenwoordig hebben die mobieltjes ook camera’s, dus wat geeft het. Eenmaal binnen valt op dat het podium niet heel groot of breed is. Wel een aantal videoschermen. Als ik eens vooraan ga kijken blijkt het voorste vak nog gewoon open en ik wandel eens naar binnen. Zo sta ik ineens midden voor het podium op een prachtige plek. Blijven staan dan maar, want Prince is al niet zo groot.

Het vak loopt vol en wat mij betreft té vol eigenlijk. Als haringen in de bekende ton. En ik sta wel vaker in zo’n vak, maar normaal is daar achterin toch wel wat meer ruimte. De security had het wat mij betreft wel wat eerder dicht mogen gooien. Maar goed, ik kan alles goed zien, en dat is ook wat waard. Al zie ik nog wel een stuk of vier mensen weggedragen worden tijdens het concert, half flauw gevallen.

Het concert opent met hele funky nummers en zodoende vermaak ik me gelijk prima, dit swingt enorm de pan uit, en de muzikanten die Prince ondersteunen spelen erg goed. Goede bassiste en drums. Degelijk werk op de synthesizers. Geen blazers, of sax van b.v. Candy Dulfer, dat had ik stiekem wel gehoopt. Drie achtergrondzangeressen die ook regelmatig op de voorgrond treden en veel zingen. Prince zelf is energiek en vermaakt zich zichtbaar. Hier lijkt niets geacteerd aan. Ik kan me ook wel voorstellen dat het leuker is om pas een paar weken van tevoren te kunnen besluiten waar en wanneer je gaat optreden.

En ik dacht werkelijk dat hij wat afstandelijker zou zijn. Maar nee. Prince heeft veel contact met het publiek,  nodigt mensen op het podium uit, en laat ze mee dansen en zingen. Al vind ik het altijd jammer als er zoveel meegeklapt dient te worden. Als de show goed is doet het publiek dat vanzelf wel. Maar het publiek vermaakt zich prima. Als er gesprongen moet worden van “His Royal Highness”, dan doet heel Gelredome dat. En het is ook mooi als al het licht uit gaat, en alle mobieltjes de lucht in gaan. Leuke kerstsfeer. Voor de rest is het drie uur lang goede muziek. Prince trekt een paar keer een ander pak aan, zingt, speelt gitaar, pakt een keer de basgitaar, drumt wat, speelt piano. En op zijn leeftijd beweegt hij zich nog prima. Nog steeds dat iele mannetje, en hij ziet er niet eens zoveel ouder uit. Wat dat betreft is hij beter bewaard gebleven dan Michael Jackson. Ook toen hij nog leefde. En Prince kan gewoon nog steeds een erg goede show weggeven. Het is heerlijk om bijna drie uur lang perfecte muzikanten te zien spelen. Wát een heerlijke funky show was dit toch. En ook al ben ik niet zijn grootste fan, zo’n optreden verdient gewoon groot respect.

Op Internet, en vooral op twitter, werd er nog heftig gespeculeerd over een aftershow die Prince nog wel eens wil geven na zo’n concert. Maar waar dan? Uiteindelijk staan er dranghekken bij Paradiso in Amsterdam. Maar helaas. De prins heeft besloten om lekker op tijd naar bed te gaan vanavond. Ach hij had toch al zijn energie al verbruikt…

(foto’s door Ronald: lees zijn blog: Ronald Says, meer foto’s door hem hier)

Setlist (via http://purplekisstwo.blogspot.com/)

Stratus
(Theme Song From) Which Way Is Up ?
We Party Hearty
What Have You Done For Me Lately ? (by Shelby J.)
Partyman
It’s Alright
Mountains
Shake Your Body (Down To The Ground) (by Elisa Dease)
Everyday People
I Want To Take You Higher
Kamasutra
Uptown
Raspberry Beret
Cream
Cool
Let’s Work
U Got The Look
Shhh
Controversy – Volare (inc. Housequake – (Eye Like) Funky Music chants) – Sexy Dancer vs Le Freak –
Controversy (reprise)

A Love Bizarre
Love… Thy Will Be Done (by Liv Warfield)
Purple Rain

Kiss
Let’s Go Crazy
Delirious
Let’s Go Crazy (reprise)
1999

Dance (Disco Heat)
Baby I’m A Star

Sometimes It Snows In April
Little Red Corvette
The Bird
Jungle Love
The Glamorous Life (inc. Soul Sacrifice)

Zie ook:


Eén reactie op “Gezien: Prince, Gelredome, Arnhem”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s