Lowlands vrijdag al in de verkoop vanwege BTW verhoging

Hè gadverdamme. De kaartjes van concerten en festivals worden duurder. Het kabinet gaat lekker (proberen) te bezuinigen op cultuur en daar hoort een verhoging van de BTW bij op toegangskaartjes van 6% naar 19%. Verschillende festivals gooien daarom dit jaar de kassa al open om kaartjes tegen het lagere BTW tarief te kunnen verkopen. Een normaal kaartje gaat 155 euro kosten, inclusief de (overigens nog steeds belachelijk hoge) servicekosten van 10 euro. De voorverkoop van Lowlands start vrijdag 26 november om 11:00 via lowlands.nl en livenation.nl.

Volgens de organisatie (zie tweet)  is het een speciale regeling die dit mogelijk kan maken, een aparte clausule in de wetswijziging. De organisatie kan natuurlijk ook niet het risico nemen dat ze het duurdere tarief alsnog moeten betalen in 2011. Normaal zou dit wel moeten, het evenement is gewoon in 2011, en dan betaal je het belastingtarief van dat jaar. Voor een aantal mensen zal dit toch wel wat vroeg komen. De dure decembermaand zit er ook aan te komen. Hier en daar lees je op twitter al klachten van (b.v.) studenten die deze verkoop niet hadden zien aankomen, en dit geld nu niet zomaar even hebben liggen. Vorig jaar verkocht Lowlands binnen (een recordtijd van) 8 dagen uit – en ik ben benieuwd hoe snel het nu gaat.

De BTW verhoging zelf is inmiddels een groot onderwerp van gesprek. Er wordt gevreesd voor minder bezoekers waardoor verschillende podia misschien hun deuren moeten sluiten. Minder bezoekers levert ook minder omzet op aan b.v. bar en restaurants. En als er podia moeten sluiten kan dit werkgelegenheid kosten. In die zin zouden de netto bezuinigingen wel eens een stuk lager uit kunnen vallen. Maar goed, ik zit niet in de politiek. Maar ik heb ook nog nergens een fatsoenlijke uitleg gezien waarom de kaartjes op voetbal, circus en film dan wel in het lage tarief mogen blijven.

Het Lowlands kaartje wordt hiermee – zonder de BTW verhoging – ook weer een tientje duurder dan vorig jaar. Zo gaan de prijsstijgingen van kaartjes een stuk harder dan de inflatie. Het lijkt dan ook een festival te worden voor de meer vermogende mensen, alhoewel je natuurlijk voor dik 50 Euro per dag nog veel bands kunt zien; en je een paar geweldige dagen meemaakt. Lowlove heeft hier een aardig overzicht over de prijsontwikkeling van Lowlands.Toch moet al dat extra geld ergens heen gaan. Volgens deze tweet van de organisatie gaat het om hogere gages voor artiesten, hogere huur van het terrein, en stijgende productiekosten. Dat artiesten meer verdienen vind ik prima. Maar ergens hou ik toch het gevoel dat er ook bedrijven zijn die na al die jaren wel wat te veel profiteren. Misschien omdat Lowlands ondertussen toch wel uitverkoopt. Niet alleen de organisatie, maar dus ook de ondersteunende diensten en producten. Uiteindelijk betaalt de bezoeker dus veel hogere prijzen dan je mag verwachten op basis van de inflatie. En dat geld moet ergens blijven.

Affijn. Lowlands dus. Volgend jaar in de polder. We gaan toch wel weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s