Band van de week: Maybeshewill

Het afgelopen jaar ben ik eens wat meer gaan grasduinen in een genre wat ze post-rock noemen (zie wikipedia). Natuurlijk is dit ook weer zo’n vaag genre waar je van alles onder kunt gooien, maar wat me opvalt is dat de bands die onder dat genre wordt geplaatst mij over het algemeen wel bevallen. Als je dan een beetje zwerft door sociale websites zoals Last.fm en de “similar artists” kom je met dit genre nog wel eens aardige bands tegen (zie hier). Denk aan Mogwai, Godspeed You! Black Emperor, 65daysofstatic, God Is An Astronaut, Mono, Caspian, Russian Circles, The Album Leaf en Explosions In The Sky.

Interessant feitje is dat Talk Talk één van de grondleggers van het genre is, een band die ik voorheen afdeed als zo’n eighties bandje. Destijds best veel gedraaid, maar uit het oog verloren voordat ze het pad opgingen van de post-rock. Nooit geweten dus – cultuurbarbaar dat ik daar ben. Binnen de post-rock heb je uiteraard weer wat variaties. De wat langzamere versies vind ik zelf nogal eens wat te dreinerig, zoals This Will Destroy You – en ook Sigur Rós zou je (of ik dan) daar onder kunnen laten vallen. Wat ik echt interessant vind is als bands uptempo post-rock gaan combineren met zoiets als math-rock. Snellere en lastige tempowisselingen, strakke snelle riffs. Right in your face. Goed voorbeeld is And So I Watch You From Afar, dat vorig jaar toch lekker is doorgebroken in Nederland. Mijn broer kwam laatst met het ietwat vergelijkbare Maybeshewill. Volgens mij ook gevonden via de similar artists van Last.fm. En dit is gewoon ook een band die ik tegenwoordig graag door de speakers laat knallen. Gut wat een lange intro.

Maybeshewill heeft daarnaast ook wel wat weg van God is An Astronaut en 65daysofstatic. En dat bands op elkaar lijken vind ik geen probleem. Meer van hetzelfde is prima, zolang het maar goed klinkt. Ook deze band is instrumentaal. Daar kunnen veel bands  een voorbeeld aan nemen. Zang voegt  soms gewoon niets interessants toe. Maybeshewill komt uit Leicester (UK) en werd in 2005 opgericht door 2 studiegenoten – en gitaristen – Robin Southby and John Helps. De uitgebrachte albums bevatten songtitels als The Paris Hilton Sex Tapes en How To Have Sex With A Ghost. Tja, dan maken ze zich bij mij alvast onsterfelijk. Sinds augustus 2009 is de band bezig met een nieuw album wat rond de lente van 2011 uit zou moeten komen. Laat maar komen.

Dus. Toch leuk die similar artists via sites als Last.fm. Volgende band om eens te checken: You Slut! Vette naam.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ThbjbGwdn5w]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=fziBVTPIiao]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Yu87lUXfcYI]

2 gedachten over “Band van de week: Maybeshewill”

  1. Pingback: Gezien: Maybeshewill, EKKO, Utrecht « Tbeest's Blog

  2. Pingback: Gezien: The Dillinger Escape Plan, Doornroosje, Nijmegen | Tbeest's Blog

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven