Metal op festivals – een update

Ik beperk me doorgaans niet graag tot een bepaald genre. Ook snoeiharde metal geeft soms die heerlijke energy break. Beter dan die vier uur cup-a-soup. Al is drie dagen dan wel wat veel van het goede, zoals festivals als Graspop Metal Meeting of Wacken Open Air. Nederland heeft niet eens (meer) zo’n meerdaags festival. Sterker nog, vorig jaar bleek dat er van alles niet doorging. Ook eendaagse festivals. De vraag is zelfs of er wel wat metal festivals terugkomen in 2011. het grote Dynamo festival bestaat al jaren niet meer (al is er tegenwoordig wel weer een kleine Dynamo Outdoor Fest),  Wâldrock heeft definitief de stekker er uit getrokken, rondom Fields of Rock en Arrow Rock blijft het voorlopig ook weer angstvallig stil, en ook Sonisphere lijkt Nederland weer over te slaan. Is er dan echt niks te doen in eigen buurt? Jawel…

De trots uit eigen buurt is natuurlijk FortaRock. Voor de derde keer kunnen de konijnen in Park Brakkenstein in Nijmegen de hele dag stevig headbangen op bands als Immortal, Sacred Reich, Paradise Lost en God Dethroned. Op 2 juli dus. Tegelijk met Rock Werchter. Dokk’em Open Air (27-28 mei) heeft voor 2011 alvast Alestorm, Pagan’s Mind en Vader geboekt. Emmen Metal Festival heeft op 13 en 14 mei bands als Abducted, Beyond Reproach, Extreme Brutal Punx, Left Hand Path, Massive Assault, Myrkvar, None Shall Pass, Reborn, Starve, The Fifth Alliance en Visionary 666.

Nog mooier is dat sommige festivals met een bredere programmering ook metal bands boeken, of een hardrock/metal podium hebben. Dat zou ik ook wel eens op Lowlands willen zien. Zo staan er op Paaspop in schijndel (22-24 april) al bands als Kreator, Dropkick Murphys, Hatebreed en Sick Of It All. En Triggerfinger, maar da’s meer plezante rock. Op de Zwarte Cross (15-17 juli) staan alvast Anthrax, Crimson GloryDisabuse, Life of Agony en Madball. Interessant is ook dat Slayer en Megadeth in het Klokgebouw in Eindhoven staan op 14 april 2011 (29 december in de voorverkoop, meer info). Als je dan ook naar Anthrax zou gaan op de Zwarte Cross heb je zomaar 3 van The Big Four te pakken. Zou Metallica dit jaar Nederland weer overslaan eigenlijk? Of zit er weer eens een Gelredome concertje in?

Op Graspop Metal Meeting (24-26 juni) in België staan een hele berg fijne namen: Adept, All That Remains, Amorphis, Angel Witch, Arch Enemy, Architects, Electric Wizard, Epica, Escape the Fate, Firewind, FM, Foreigner, Ghost, Heaven Shall Burn, Iced Earth, Journey, Judas Priest, Kvelertak, Masters Of Reality, Moonspell, Opeth, Ozzy Osbourne, Parkway Drive, Revoker, Rob Zombie, Scorpions, Sepultura, Slipknot, Soilwork, Spiritual Beggars, Suicide Silence, Terror, The Black Dahlia Murder, The Damned Things, Triptykon, Volbeat en While She Sleep.

Op het Duitse Wacken Open Air (4-6 aug) staan: Accuser, Airbourne, Apocalyptica, As I Lay Dying, Avantasia, Blaas Of Glory, Blind Guardian, Blowsight, Children of Bodom, Excrementory Grindfuckers, The Haunted, Hayseed Dixie, Heaven Shall Burn, Iced Earth, In Solitude, Judas Priest, Kataklysm, Khold, Knorkator, Kreator, Morbid Angel, Ozzy Osbourne, Primal Fear, Rhapsody on Fire, Russkaja, Saltatio Mortis, Sepultura, Skalmoeld, Ski King, Smackballz, Sodom, Stier, Subway To Sally, Suicidal Tendencies, The Prophecy 23, Tokyo Blade, Tsjuder, Visions Of Atlantis, Vreid
en Warrant.

Op Groezrock (22-23 april) in België staan Anberlin, Army of Freshmen, Asking Alexandra, August Burns Red, BoySetsFire, Brotherhood Foundation, Cancer Bats, Chelsea Grin, CIV, Comeback Kid, Danko Jones, Dashboard Confessional, Dead to Me, Dear Landlord, Dropkick Murphys, Every Time I Die, Further Seem Forever, Grave Maker, Grey Area, Hatebreed, Hoods, Impending Doom, Kvelertak, Madball, Millencolin, Miss May I, Morning Again, No Friends, No Trigger, NOFX, Of Mice and Men, Old Man Markley, Piebald, Rufio, Saves The Day, Senses Fail, Shai Hulud, Snapcase, Social Suicide, Streetlight Manifesto, Sugarcult, Teenage Bottlerocket, The Acacia Strain, The Black Pacific, The Blackout, The Descendents, The Ghost Inside, The Used, Veara, We Came As Romans en Whitechapel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s