Uitstel btw-verhoging concertkaartjes

Deze week werd bekend dat de verhoging van de btw op kaartjes voor festivals en concerten is uitgesteld tot 1 juli 2011. Een groot deel van de Eerste Kamer was het al eigenlijk niet zo eens met deze plannen. Maar deze verhoging is een onderdeel van een geheel belastingplan, en dat blijkt dan weer moeilijker om in zijn geheel af te schieten. Het uitstel door het kabinet is in die zin dus ook maar een pleister op de wonde – en geen afstel. De maatregel stuit op veel verzet. Zeker als je je bedenkt dat de maatregel niet geldt voor ander vermaak zoals het circus, de film, of het bekijken van een potje voetbal. Daarnaast groeit de concurrentie uit het buitenland, waar nog wel een lager belastingtarief wordt gehanteerd.

Dat de verhoging er uiteindelijk gewoon komt lijkt wel zeker. Bovendien worden de leden van de Eerste Kamer na de provinciale verkiezingen van volgend jaar opnieuw gekozen. Daarmee groeit ook de kans dat er meer leden van het kabinet in de Eerste Kamer komen, en lijkt de kans op het verzet op deze maatregel alleen maar af te nemen.

Echt blij kunnen we er alsnog niet van worden. Evenementen die plaatsvinden ná 1 juli moeten wel gewoon het nieuwe tarief gaan betalen. Goed nieuws voor Pinkpop, maar voor andere evenementen vanaf 1 juli moet je vanaf 1 januari gewoon het nieuwe tarief gaan betalen. Zo ook voor de Zwarte Cross, en die vinden de besluitvorming maar laat, en onduidelijk – en gaan het besluit aanvechten. Ook Mojo overweegt juridische stappen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s