DVD: Porcupine Tree: Anesthetize

Het duurde toch dik 1.5 jaar om deze DVD/Blu-ray uit te brengen. En het duurde toch meer dan een half jaar om er iets over te schrijven op deze blog. Maar het is wel even één van de mooiste muziekvideo’s geworden die ik ken. Porcupine Tree stond op 15 en 16 oktober 2008 in 013 in Tilburg voor de opnames voor de Anesthetize DVD. Ik was er zelf de tweede dag overigens, maar dat maakt voor het verhaal verder weinig uit.

Waarom het zo lang moest duren is een beetje gissen. Steven Wilson is een perfectionist in het masteren en bewerken van materiaal. Producties van zijn hand moeten gewoon altijd kraakhelder zijn. Perfectionisme noemen we dat. Of misschien was hij wel te druk met al zijn andere projecten. Maar wát een kwaliteit ligt er dan ook. Deze DVD / Blu-Ray klinkt briljant door de geweldige 5.1 surround mix. En het doet weinig onder voor een regulier album, het klinkt allemaal even perfect. Kippenvel bij nummers als Way Out of Here en Anesthetize. Wat kan ik vaak naar die nummers luisteren zeg.

De sfeer in de zaal wordt prima gepakt door de vele camera’s en de mooi gemonteerde afwisseling tussen die camera’s. Het geeft een goed idee hoe het publiek een Porcupine Tree concert ervaart. Eigenlijk is zo’n document als dit nog mooier – het geeft je prima close-ups van de muzikanten. Kijk maar eens hoe de drums in Anesthetize in beeld worden gebracht. Geweldige drummer trouwens, Gavin Harrison.

Er staan 17 nummers op deze concertregistratie (en een intro / outro), waaronder het hele Fear of a Blank Planet album (wat mij betreft ook één van de beste albums van de band). Géén nummers van The Incident dus, dat album kwam pas later uit. In de tweede helft van het concert zitten wat oudere nummers, die mij niet allemaal aanspreken – maar nog steeds wel perfect zijn uitgevoerd. Uiteraard missen er ook een aantal goede oude nummers, daar ontkom je ook niet echt aan.

De speciale limited edition versie die ik vorig jaar heb aangeschaft is een fotoboek met een rode kaft (ook in het grijs beschikbaar destijds), oplage 1000, en bevat naast de DVD een Blu-Ray en twee audio CD’s. De Blu-Ray bevat 5 extra video’s (die ze gebruiken bij live optredens) en op de audio CD’s staat een extra track: Prodigal. Reguliere versies bestaan uit de DVD, óf de DVD plus Blu-Ray (zie ook Bol). De limited edition is een boek met foto’s (schijfjes zitten aan de binnenkant van de kaft), en geeft een mooi overzicht van het concert in 013, maar er staan ook mooie andere foto’s in, zoals de buitenkant van 013, in de studio, en zelfs een foto van een optreden op Pinkpop – als ik dat goed heb gezien. En ik kom zelfs Mikael Åkerfeldt van Opeth tegen. Mooi boekwerk.

Over de muziek zelf kunnen we het kort zijn. Briljante performance van zeer goede muzikanten. Zoals altijd denk ik. Want Porcupine Tree staat altijd garant voor een geweldige avond prog-rock.

Tracklist

DVD / Blu-Ray

1. Intro
2. Fear of a Blank Planet (Fear of a Blank Planet, 2007)
3. My Ashes (Fear of a Blank Planet, 2007)
4. Anesthetize (Fear of a Blank Planet, 2007)
5. Sentimental (Fear of a Blank Planet, 2007)
6. Way Out of Here (Fear of a Blank Planet, 2007)
7. Sleep Together (Fear of a Blank Planet, 2007)
8. What Happens Now? (Nil Recurring, 2007, EP)
9. Normal (Nil Recurring, 2007, EP)
10. Dark Matter (Signify, 1996)
11. Drown With Me (In Absentia, 2003, European Special Ed. Bonus Disc / DVD-A)
12. Cheating the Polygraph (Nil Recurring, 2007, EP)
13. Half-Light (Deadwing, 2005, DVD-A ed.)
14. Sever (Signify, 1996)
15. Wedding Nails (In Absentia, 2002)
16. Strip the Soul / Dot Three (In Absentia, 2002)
17. Sleep of No Dreaming (Signify, 1996)
18. Halo (Deadwing, 2005)
19. Outro

Extra’s Blu-Ray

Live films directed by Lasse Hoile
1. Way Out of Here
2. My Ashes
3. Wedding Nails
4. Strip the Soul / Dot Three
5. Nil Recurring

Extra’s audio CD

CD 1  – 8. Prodigal (In Absentia, 2002)


Zie ook: File Under | Muziek.nl


2 Reacties op “DVD: Porcupine Tree: Anesthetize”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s