Linkdump: Eurosonic / Noorderslag verslagen

Het was de 25e aflevering van Eurosonic / Noorderslag, afgelopen woensdag t/m zaterdag in Groningen. Op woensdag was er dit jaar een extra avondje Eurosonic, op zaterdag was – zoals gebruikelijk – Noorderslag; het podium voor Nederlandse bands. Een festival in de winter dus, voornamelijk bezocht door de serieuzere muziekpers en programmeurs van popzalen en festivals. Het festival is dan ook uitgegroeid tot een interessante broedplaats van nieuw talent. En er was vast nog wat ruimte voor de gewone muziekliefhebber.

Ik ben er zelf nooit geweest, maar zo ontzettend veel podia, lange rijen voor de ingang, en misschien meer pers en professionele b(ez)oekers dan “gewone” muziekliefhebbers? Ik weet het niet. Ik denk dat ik gewoon jaloers ben. Al lijkt het me ook lastig om aan kaartjes te komen. Het festival was namelijk binnen een kwartiertje uitverkocht.

Naast al die bands was er ook een conferentie op Eurosonic, en er werden prijzen uitgereikt. Dit jaar viel Eric Corton in de prijzen (pop media prijs), en de popprijs ging zoals verwacht naar Caro Emerald. Het festival is dus een aardige plek om bands tegen te komen die we ook de rest van het seizoen op festivals kunnen gaan zien (of soms al gezien hebben), of die in het clubcircuit tegen gaan komen. Denk b.v. aan Kiss the Anus of a Black Cat (BE), Marble Sounds (BE), The Joy Formidable (GB), Pulled Apart by Horses (GB), Kvelertak (NO), Annasaid (DK), Ben l’Oncle Soul (FR), Yuck (GB), Alice Gold (GB), Rue Royale (GB), Crystal Fighters (ES), Anna Calvi (GB), Delorean (ES), James Blake (GB), The Inspector Cluzo (FR), Dry the River (GB), The Staves (GB), Balthazar (BE) en Wolf People (GB). Om er maar eens een paar te noemen. En waarschijnlijk gaan we ook nog wel meer horen van Nederlandse bands als Death Letters, Nikoo, Palmbomen, Eklin, Shaking Godspeed, Houses, Lola Kite, Skip & Die, Boef en de Gelogeerde Aap, Jungle By Night, Kensington, The Black Atlantic, Eins, Zwei Orchestra, Eefje, The Tunes en Baskerville. Andere bands zagen we gewoon al op festivals zoals de-Affaire, bijvoorbeeld Krach (NL), DeWolff (NL), Drums Are For Parades (BE), The Crookes (GB) en I Am Oak (NL). En de Memphis Maniacs mogen als cover-mash-up-live-feest-band eigenlijk ook niet ontbreken op een fatsoenlijk podium op Lowlands – nog leuker dan die eighties / nineties DJ’s in de Alpha of Grolsch tent.

Affijn. Omdat ik zelf niet kon, heb ik een aantal mensen gevraagd om een verslag te schrijven voor mijn blog. En ze hebben echt hun best gedaan zeg! Hier dan, in een beetje willekeurige volgorde:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s