Nieuwe festivals in Nijmegen

Het is al een beetje oud nieuws. Maar daar hou ik van. Nijmegen zou dit jaar zomaar eens twee mooie nieuwe festivals kunnen gaan krijgen. Dit jaar is er weer een bevrijdingsfestival, en er is een nieuw meerdaags festival in De Vasim. En dat zou een beetje moeten gaan lijken op…. Lowlands. Huh? Wat!?

Nijmegen mag bekend staan als een creatieve stad, met veel goede alternatieve muziek op diverse podia. Maar met name de programmeurs van poppodium Doornroosje doen uitstekend werk. Zo zetten ze ook leuke talentvolle bands in Merleyn, en organiseren ze het leukste metal festival van Nederland: Fortarock. En dan zijn we er nog niet, Doornroosje heeft een dikke vinger in de pap bij het UITfestivalKids ‘n’Billies, en het geweldige festival de-Affaire. Op 5 mei komt er nu een bevrijdingsfestival op hetzelfde terrein als Oranjepop: de Hunnerberg (vlakbij het Valkhof). En dat is mooi nieuws, want vorig jaar ging het niet door wegens geldgebrek. Ik ben wel benieuwd welke bands ze dan boeken. Oranjepop is al jaren erg leuk, maar eerdere bevrijdingsfestivals vond ik nou niet echt heel boeiend.

Misschien was het bericht eind vorig jaar dat er in Nijmegen een heel nieuw – meerdaags en jaarlijks terugkerend – festival zal komen nog wel veel indrukwekkender. “Een festival à la Lowlands met kunst, muziek en debatten”, zou het moeten worden. Een beetje sceptisch word je dan wel van zo’n bewering. Oddstream gaat het festival heten en zal van 31 mei t/m 5 juni worden gehouden in De Vasim. Zo’n lelijke fabriekshal moet je dan wel even leuk aankleden natuurlijk. Maar dat doen ze wel vaker daar. Overigens was er in juni vorig jaar al sprake van dit festival, al hadden ze het daar meer over een multimediafestival. En dat het er echt gaat komen vind ik razend interessant. Initiatiefnemer is Doeko Pinxt, van stichting Pink Sweater Productions.

Volgens dit bericht kunnen we muziek, performance art, dance, exposities met interactieve kunst en debatten verwachten. En zoiets lezen we ook op de site van Oddstream. Datzelfde bericht heeft het over de samenwerking  met Doornroosje, stichting PAN, JC Staddijk en Alba booking en management. Op de site van Oddstream staan inmiddels ook andere partners. Zo gaan Cultuur op de Campus, New Arts  Nijmegen / De Lindenberg, Kunst & Cultuur Gelderland en 3VOOR12 Arnhem/Nijmegen meehelpen aan de muziekprogrammering. Kijk als b.v. Doornroosje meehelpt heb ik daar wel vertrouwen in. Alhoewel, Pinxt heeft het in dat artikel ook over “…een aantal bijzondere acts die slechts eenmalig in Nederland optreden en muziek en beeld om een uitzonderlijke manier combineren”. Fijn ja. Maar niet te veel van die experimentele rommel graag, anders wordt het wel een heel zweverig Woodstock feestje. Maar goed, we lezen ook dat er ook bekende namen zullen komen. Het muziekprogramma loopt van 2 tot en met 5 juni, en zal plaatsvinden op 3 podia, waarvan 1 in De Vasim en 2 op het buitenterrein. Volgens dit interview van 3VOOR12 heeft het podium binnen een capaciteit van 950 bezoekers, de twee podia buiten 1200 en 300.

Het festival zou in totaal 10.000 bezoekers kunnen toelaten, en er is een thema: “Love and conflict”.  Het is niet waarschijnlijk dat de kaartverkoop voor 1 februari 2011 begint, volgens de site. Ze willen eerst wachten tot een groot deel van de artiesten zijn vastgelegd. Vooralsnog is er nog geen enkele naam bekend. En ze hebben ambitie: ze willen al plannen maken tot in 2021. Er zal ook een camping zijn, maar ik kom dan lekker op het fietsje.

Wat een luxe!
Jongens toch…
Nijmegen heeft het!

7 Reacties op “Nieuwe festivals in Nijmegen”

  1. Dag,

    Doornroosje heeft, in tegenstelling tot wat je beweert, helemaal geen dikke vinger in de pap bij Oranjepop. Dit om misverstanden te voorkomen.

    gr. Peter
    projectleider Oranjepop

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s