Band van de week: Amplifier. Geluisterd: The Octopus.

Goed, ik vind Oceansize best een leuk bandje. En op Last.fm heb je dan altijd de optie om de “similar artists” op te vragen. Soms levert dat leuke ontdekkingen op in een vergelijkbaar genre. Soms zit het er ook wel behoorlijk naast. Bij Oceansize prijkt het Engelse Amplifier bovenaan. De band maakt zeker niet exact dezelfde muziek als Oceansize, maar het heeft hier en daar raakvlakken. Progressieve rock is misschien nog de beste omschrijving – zeker als je nummers zo lang duren. Maar zelf noemen ze het gewoon “rock” op hun MySpace pagina. Mij best.

Bands als Pink Floyd, Kyuss, Yes, Soundgarden, Led Zeppelin, Monster Magnet, Rush, Tool en A Perfect Circle worden ook wel genoemd als het onvermijdelijke vergelijkingsmateriaal. Maar het is niet zo dat je al het goede van die bands terughoort in Amplifier. Nee het zijn meer vlagen van vergelijkbaar materiaal. De vergelijking met Porcupine Tree is bijvoorbeeld ook wel te begrijpen. Zeker in de wat rustigere stukken doet de stem van Sel Balamir met die muziek wat denken aan die band.

Maar dan heb ik het stiekem al over het recent uitgebrachte dubbelalbum van de band: The Octopus. De band werkte hier al sinds 2008 aan, dus dat ze ondertussen aardig wat materiaal hadden liggen is niet echt een verrassing. Interessant is dat ze het zelf hebben gefinancierd, waardoor ze het konden maken zoals ze het zelf wilden. En dat levert de beste plaat van de band tot nu toe op. Wat me vooral bevalt aan het album zijn de stevige nummers, zoals aan het begin van het album: “Interglacial Spell”, “The Wave” en “Planets of Insects”. “The Octopus” klinkt heel erg Porcupine Tree, en misschien vind ik het daarom wel een fijn nummer. Daarna zakt het niveau soms een beetje weg, maar komen we sporadisch nog hele mooie stukken tegen. Wat eigenlijk ook knap is dat Amplifier een trio is, en ze het dus met alleen drum, gitaar en bas moeten doen. Vergelijkbare bands hebben nog wel eens een extra gitarist en/of synthesizer.

Het album is enorm opgehemeld door veel recensenten. Zover wil ik niet gaan. Het is een dubbelalbum met een aantal mooie hoogtepunten. Maar er zitten toch echt wel stukken in die mij minder boeien. Dan gaat de band wat te veel van hetzelfde doen, wordt de boel wat traag, en zakt de spanning gewoon weg. Wat dat betreft had ik graag een aantal nummers (of passages) weggestreept of ingekort. Maar dan toch. Amplifier is een mooie ontdekking. Een flink aantal nummers op de nieuwe plaat hebben bij mij de weg naar het favorietenlijstje gevonden. En dat is een prima reden om de band eens live te gaan bekijken. Dat gaan we maar doen dan. Dus.

Amplifier staat op 25 mei in Vera, Groningen; op 26 mei in Doornroosje, Nijmegen; op 27 mei in 013, Tiburg; en op 28 mei in Patronaat, Haarlem.

Het album The Octopus is alleen te bestellen via de website van de band.

Het album The Octopus op Spotify

3 Reacties op “Band van de week: Amplifier. Geluisterd: The Octopus.”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s