Geluisterd: The :Egocentrics – Center Of The Cyclone

In deze dagen kun je alleen maar onder de indruk zijn van het geweld dat de natuur in zich kan hebben. Het Roemeense The :Egocentrics heeft de cycloon als thema op hun tweede album (binnen een jaar): Center Of The Cyclone. En ze laten hiermee ook een verwoestende indruk achter. Maar dan gelukkig wel een waar je vrolijk van kunt worden. De psychedelische hardrock / stoner  (denk aan een band als Colour Haze) wordt niettemin evenwichtig gedoseerd op dit album.

In nog geen 40 minuten ga je subtiel van een rustig briesje  (“A Road Less Travelled”) naar hevige rukwinden en slagregens (de volgende drie nummers), naar een vervreemdende stilte (“Intuition and Coincidence”), waarna de wind weer aantrekt om te eindigen met “Lost en Found”. Op het einde hoor je dan weer de rustige gitaarklanken waar het album ook mee begint. En zo kun je het album gerust op repeat zetten. Dat ze geen zanger hebben stoort mij totaal niet. In tegendeel. Slechte zang maakt soms meer kapot dan je lief is. Alleen “Sink or Swim” is zo’n melodisch nummer waarbij ik de neiging heb om er dan zelf maar een zanglijntje bij te verzinnen. Het gitaar- en drumwerk is verder boeiend genoeg. Het lijkt losjes gespeeld maar het zit strak in elkaar. Subtiel en overdonderend. Het doet mij wel denken aan die briljante jams en het geïmproviseer van Motorpsycho tijdens hun live concerten. De dynamische, heldere, brute, vettige productie van dit album zorgt er zelfs voor dat het geluid zo lekker uit je boxen komt knetteren, dat je het gevoel hebt dat je daadwerkelijk bij een liveoptreden van de band bent. En dan kan ik mijn hoofd echt niet stilhouden bij sommige killer-riffs die deze plaat herbergt. Zo’n storm wil ik ook wel eens in het echt meemaken. Magistraal.

Dit bericht is ook verschenen op File Under.

2 Reacties op “Geluisterd: The :Egocentrics – Center Of The Cyclone”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s