Gezien: Katzenjammer, Doornroosje, Nijmegen

De vier vrolijke dames van Katzenjammer uit Noorwegen waren afgelopen woensdag in Doornroosje met hun aanstekelijke folk, balkan, swingjazz, hoempa, polka, circusmuziek, country, eh… eh.. en zo voorts. Hun optreden op Lowlands vonden we erg fris en spontaan, dus was er genoeg reden om de band eens indoor te gaan bekijken met een eigen show. Hebben ze verdiend ook, onze steun. En ze hadden het nog bijna niet gered. Anne Marit en Turid werden omver gekegeld door een fietser (zie twitterbericht). Tja, het is altijd even uitkijken voor fietsers hier als je uit het buitenland komt. Gevaarlijke gekken!

Unni Wilhelmsen mag het bal openen vanavond, en kijkt alvast tegen een behoorlijk volle zaal aan. De avond is dan ook uitverkocht. De bezoekers komen echter duidelijk voor de hoofdact. Luid gepraat door meer dan de helft van de zaal schat ik zo in. De zangeres zingt onverstoorbaar verder, maar ik kan me voorstellen dat het niet fijn is als je jezelf al nauwelijks meer kan horen. Nu zingt ze alleen met haar gitaar of piano, dus echt veel volume maakt ze niet, al is haar stem wel vol en goed. Aan de andere kant is het niet helemaal mijn smaak, en voelt het wat standaard aan. Niet slecht (dit doet ze duidelijk al langer), maar ook niet bijzonder. De songs van deze singer-songwriter doen me denken aan de countrypop van – pak ‘m beet – Ilse de Lange, maar dan zonder band. Volgens last.fm kun je ook denken aan Shawn Colvin of Joni Mitchell. Ze is wat groter in eigen land, en krijgt vanavond niet echt de waardering van het Nijmeegse publiek. Maar goed, dat komt toch ook echt voor Katzenjammer.

En die band is toch altijd goed voor een klein feestje. De muziek is vaak vrolijk en uptempo, maar zo af en toe ook wat rustiger met een donker randje. Denk aan een levenslied of een zeemanslied. Dat geeft ook wat lucht en zet het publiek op scherp. Uiteindelijk zitten we natuurlijk niet bij een carnavalsoptreden. Nee, dit heeft meer klasse. Ze ruilen hun instrumenten sneller dan Usain Bolt zodat alle bandleden wel een keer aan de bak gaan met die grote Balalaika bas met kattentekening, drums, synthesizer of akoestisch gitaar. En ze kunnen allemaal zingen. Geschoolde dames dus, dat hoor je zo, die hebben niet gespijbeld bij de muzieklessen. Ze zijn daarnaast leuk gekleed, hebben soms knallende kapsels, zijn stoer en verlegen, bescheiden en eh… een tikkie wulps. Lekker veel interactie met het publiek ook, en een flinke setlist. Alle toppers komen natuurlijk langs, plus wat nieuwe nummers. “Land of Confusion” van Genesis is mooi door de mangel gehaald tot een lekkere laid-back versie. En er zijn twee toegiften. Op de papieren setlist staat boven de tweede toegift “Ekstra, ekstra hvis ekstase” wat zoiets betekent als “toegift als er extase is”. En die is er zeker in het publiek! Dus sluiten ze de af met de tweede toegift “Das Rock” dat lekker meegezongen mag worden. En Unni Wilhelmsen doet ook mee in de toegift. En zo sluiten ze de avond af. Wederom een spontaan en vrolijk optreden, van vier kundige dames die er plezier in hebben en dat uitstekend weten over te brengen op het enthousiaste publiek.

Unni Wilhemsen
Katzenjammer
Katzenjammer
Katzenjammer
Katzenjammer
Katzenjammer & Unni Wilhemsen
Setlist

____

God’s Great Dust Storm
by

2 Reacties op “Gezien: Katzenjammer, Doornroosje, Nijmegen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s