De volgende 25 namen voor festival de-Affaire

Het Nijmeegse festival bestaat 25 jaar en dan zal het niet geheel toevallig zijn dat de organisatie van de-Affaire steeds 25 nieuwe namen tegelijk bekend maakt (zie ook het bericht van 3VOOR12 en de-Affaire). En daar zitten weer een paar fijne namen tussen zeg! Ik kijk misschien nog wel het meest uit naar Steak Number Eight, een post-hardcore-metal / sludge band uit België. Van die jonge gasten die een behoorlijk straffe plaat hebben uitgebracht dit jaar (lees mijn recensie hier). En zo is er meer goed gitaargeweld op het festival. Dagoba ken ik eigenlijk samen met Gojira (ook al eens op de-Affaire). Fijne metal uit Frankrijk dus. En al vind ik de zang niet heel sterk, dat portie headbangen gaat er vast in als koek. Nu mijn haren nog laten groeien…

Blues Brother Castro en Shaking Godspeed spelen een fijn potje vuige bluesrock, dus die kun je er altijd wel goed bij hebben. Net zoals Radio Moscow trouwens, met van die pyschedelische rock met een flinke lik blues. Nog meer van dat spul: Graveyard met “jaren zeventig rock, psychedelica, blues, prog en soul”. Dat klinkt als een band om naar te gaan kijken met een flinke pul bier in de hand. En als je het over de echte hair metal hebt dan mag Vanderbuyst – uit eigen land – uiteraard niet ontbreken. Nog zo’n goeie keuze. Die jongens moeten maar eens keihard gaan doorbreken. De muziek van Spokes wordt omschreven als postrock, rock, shoegaze, folk en slowcore. Een snelle luisterbeurt leert me dat het wel eens een heel fijn bandje kan zijn, met name omdat ze niet in een bepaalde stijl blijven hangen. Och, dat heet afwisseling. En ook The Ocean is een mooie naam, met een soort van postprogcorerockmetal. Aucan wordt gezien als “Aanrader voor liefhebbers van Holy Fuck, A Place to Bury Strangers en And So I Watch You From Afar” aldus de organisatie. Potverdorie zeg, dat zijn me toch allemaal goede bands. Dan moet Aucan ook wel goed zijn.

In de categorie “mag het wat zachter” vinden we de lieflijke jongedame tevens singer-songwriter en winnares van de Grote Prijs van Nederland: Eefje de Visser. Met haar poëtische teksten in het Nederlands heeft het inderdaad wel wat weg van Spinvis en Roosbeef. Nog rustiger is pianist Ólafur Arnalds (al genoemd in de updates van een vorig bericht) die twee intieme optredens in het Besiendershuis zal geven en eentje op zondagmiddag in de Ruïne in het Valkhof park. Hij gaat dan samen met het publiek muziek componeren. Hoe bijzonder is dat! En dan heb ik het nog niet eens gehad over: Jamie Woon, Benton, Charlie Jones’ Big Band, Mike Dehnert, Houses, MDC, Obeah, Pop Up Animal Kids, Retro Stefson, Roy Santiago, San Soda, Spokes, The Severed Limb en Traumahelikopter.

Al eerder bekend waren: Dananananaykroyd, DD/MM/YYYY, Hauschka, Kap Bambino, Aux Raux, Eins, Zwei Orchestra, 2562, About Group, Architecture in Helsinki, Bibio, Black Bottle Riot, Black Breath, Cloud Control, Crocodiles, Dirty Beaches, James Vincent McMorrow, John Holt & Frankie ‘dancehall’ Paul, Mama Rosin, Mount Kimbie, Palmbomen, Pete and The Pirates, Pien Feith, The Phoenix Foundation, SBTRKT , Washed Out, Avi Buffalo, The Black Atlantic, The Books, C.W. Stoneking and his Primitive Horn Orchestra, The Duke & The King en Eskmo. En in de categorie “onofficieel bevestigd”: Hunting The Robot (twitter), Imperial Tiger Orchestra (via MySpace), Pioneers of Love (via MySpace, Last.fm) en Brew (via MySpace).

Op Habana (aan de overkant van de Waal) staan dan nog: Klassiek Raggen met Bob Fosko en het Kollektief Roest & Wrakhout*Memphis Maniacs, Chef’Special, Ruben Hein, The .357 String Band, No Blues, La Boutique Fantastique, Ska3, Jah6, Bedroom Monkees en Tuxedo Buck.

Luister op Spotify de officiële playlist van de-Affaire (selectie van nummers) of mijn playlist (met hele albums, bijgewerkt met de nieuwe namen).

Klik hier voor het meest recente bericht + programmaoverzicht op deze blog.

__________

Steak Number Eight

__________

Dagoba

__________

Shaking Godspeed

__________

Vanderbuyst

__________

Spokes

__________

The Ocean

__________

Eefje de Visser

__________

Ólafur Arnalds

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s