Oddstream – de voorbeschouwing (do/vr)

Hemelvaart is niet alleen fijn vanwege het lekkere lange weekend (als we er vanuit gaan dat je normaal gesproken moet werken). In Nijmegen vind er een spiksplinternieuw festival plaats in en rondom de Vasim. Een festival met multimedia, kunst, muziek en film. Oftewel: Lowlands in het klein. Zeggen ze. Maar dan zonder dans en dichters. Maar dan wel weer met Grolsch. Ik hoop dan ook op een beugelbar. En het is gewoon een dag langer: van donderdag 2 tot en met zondag 5 juni. Oftewel: Oddstream. De Vasim zelf is een oud industrieel pand, gelegen op een industrieterrein in Nijmegen-West, een steenworp afstand van elektriciteitscentrale Electrabel. In De Vasim staat een muziekpodium en allerlei kunst- en media installaties, en ’s nachts is er de programmering van Club Oddstream om nog even stevig door te dansen totdat het licht wordt. Ik ben wel benieuwd naar de aankleding van het pand en het terrein, je moet toch al dat grijs en beton bedekken. Dat lukt aardig zo te zien, zie de foto’s hier en de foto’s op facebook. En deze video. En deze. In totaal zijn er 4 podia en meer dan 100 acts. Een kleine greep uit het muziekprogramma…

En dat programma staat uiteraard in zijn geheel op de website van Oddstream (en in een eerder blog bericht). Klik hier voor het blokkenschema. Hieronder een korte impressie van een aantal leuke bands op de donderdag en de vrijdag. Vind ik dan hè. Maar vooral ook: “ik zie wel”. Het wordt mooi weer. Dus lekker liggen in het gras. Of. Eh. Beton?

_________________________

Donderdag 2 juni (14.00-23:00)
_________________________

__________

Liquid Snow (uit Nijmegen) opent het bal op het Concretestage. Nou ja, die gasten zullen inderdaad niet voor niets zoveel popcompetities winnen, met hun britpop met new-wave en post-punk invloeden, en referenties als The Velvet Underground.

__________

The Dying Hippos – klinkt als een lekkere electro / postpunk band, opzwepend.

__________

Shadowlord. – “Een van de oudere en bekendere black/death-metal bands van Nederland” volgens de Oddstream site.

__________

Lola Kite – fris, vrolijk, electronica, pop, psychedelisch.

__________

Dearworld – Als alternatief voor (want tegelijk met) Lola Kite. Electrorock.

__________

The Young Gods. Hoofdact van het festival. Net nadat de band een tijdje terug had opgetreden in Tivoli in Utrecht werd bekend dat deze jonge goden uit Zwitserland op de eerste festivaldag van Oddstream zullen staan. De band bestaat al sinds 1985 en wordt door Trent Reznor, Ministry en David Bowie genoemd als belangrijke invloed. Vernieuwers dus, still going strong, in een genre dat zich ergens tussen ambient en industrial rock bevindt.

_________________________

Vrijdag 3 juni (15:00-00:00)

_________________________

__________

The Gospel – gezien op Oranjepop: “Vervolgens speelt The Gospel op het kleinere podium een leuke set in een genre wat ze zelf “raunchy & sexy” noemen of noem het gloedvolle soulrock met een gospel attitude. Geen idee. Maar altijd lekker zo’n Hammond orgel en het swingt aardig de pan uit.”

__________

SX uit België: “galmende gitaren, orgelpads en shakers. Zelf noemen ze hun muziek een combi van synthesizermuziek en etnische geluiden.”

__________

Why Go + Desh: “progressieve rock in combinatie met real-time projecties”. Oeh. Progressive rock, lekker.

__________

Bandito – eeeeh… energieke rock. Hell yeah!

__________

Death Letters – indie/post-rock/emo/hardrock van jonge gasten die op een eerder album meer bluesrock maakten.

__________

Krause – aanstekelijke electrock van het alter ego van Susanne Clermonts. Electronica/electroclash/dance, steamy disco and pumping electro beats. Afgezien van een handvol mindere nummers is dit toch een band voor een feestje (aldus opgemerkt tijdens Oranjepop 2010).

__________

Melomanics – “Funky rock in de blender met strakke synthesizers en vlotte beats”.

__________

zZz – over de band in het voorprogramma van Pavement: “Drums en orgel – de bekende opstelling – en lekker vuige muziek. Toch verraste zZz me met een meer experimentele uitvoering dan dat ik ze me kan herinneren van Lowlands 2005. Maar we zijn ook wat jaartjes verder en ik heb de plaat Running With The Beast uit 2008 compleet gemist. Niet alleen de zang werd af en toe lekker door een vervormer gegooid, de orgel wordt nu ook afgewisseld met synthesizer en dat gaf de nodige afwisseling in de set.”

Eén reactie op “Oddstream – de voorbeschouwing (do/vr)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s