Lowlands 2011 – tips en tricks – de zondag

Deel 3 van de tips en de tricks voor Lowlands 2011. Zie ook: de vrijdag en de zaterdag.

_________________

india

Erland & The Carnival (13:00-14:00)

Psychedelische folkrock met een sixties tintje. Nu.nl: “Soms hint het aan The Good, The Bad And The Queen. Dan neigt naar het vreemde neefje van The Coral of klinkt als het stonede broertje van Mumford And Sons. Maar voortdurend geeft Erland And The Carnival een geheel eigen en moderne invulling van folk.” Klinkt bij vlagen best aardig. En aangezien ik het alternatief hieronder al eens eerder heb gezien, kan het best zijn dat ik eerst deze band dan maar eens eerst ga uitproberen. Met een eerste biertje in de hand. Om die lastige kater weg te drinken.

___

Alternatief: Antwerp Gipsy-Ska Orkestra (Lima)  heb ik eerder gezien op Oranjepop 2009 en toen vond ik het wel een lekkere feestband. En ze spelen een soort eh… gipsy-ska. Goh. Als die kater niet weg wil, dan moet het met deze band wel lukken.

_________________

Cherri Bomb (14:00-14:40)

Als vier meiden iets maken dat in de buurt van flink stevige uptempo rock komt…. Oeh yeah! You go girrrrrlz! Uit Los Angeles. Opgefokt en aanstekelijk. Niet al te moeilijk nee. Geeft het? Nee. “The Pretender” (tweede clip hieronder) klinkt me wel heel erg bekend in de oren trouwens, wordt dat veel gedraaid ergens of zo? Oh wacht. Foo Fighters. Dat dus.

_________________

De Staat (14:40-15:40)

Nijmeegs trots in bange dagen en ondertussen een behoorlijke Staat van dienst in Nederland (dat is wel een hele slechte woordgrap, ik weet het). Stoner/desertrock, of “moddervette psychofunk en grotestadsrock” alsdus de Lowlands beschrijving. Ik heb deze stadsgenoten wel eens gezien (de zanger kom je ook overal in Nijmegen tegen bij concerten, in het publiek dan) maar de laatste tijd ook gemist. Nou ja, in de Alpha is ruimte zat, ook voor dat mooie drum-ding-gevaarte dat ze de laatste tijd meeslepen.

_________________

Other Lives (15:40-16:25)

Bloedmooi of bloedzoet. Weer zo’n lastige keuze op voorhand. Maar het ligt mooi in de route. Melancholische muziek met een warm geluid door piano, mellotron, klavecimbel, cello, Franse hoorn en viool.

___

Alternatief: Crystal Fighters. Want je wordt op de “reguliere” radio dood gegooid met die hit “Plage”. Dat zit nu zo in mijn hoofd dat ik eigenlijk heel hard mee moet gaan dansen.

_________________

Le Butcherettes (17:25-18:10)

Nog een twijfelgevalletje, maar ja, het is de dag van de vrouwen vandaag. Dan moeten we dit misschien ook maar eens gaan bekijken. Dikke rammelpunk van de band uit L.A. (van origine uit Mexico) met een wilde frontvrouw Teri Gender Bender. Dat moet een artiestennaam zijn. Toch? Effe lekker raggen op die gitaren na al die flauwe indie/folk bandjes. Mag het een keer? Of worden we hier te simpel van?

_________________

   india

Skunk Anansie (18:10-19:10) / Warpaint (19:15-20:15)

Tja, keuzes. Gaan we voor de sterke dame van Skunk Anansie of de sterke dames van Warpaint. En dan heb ik beide groepen afgelopen jaar nog gezien, dus dan zou ik ook nog kunnen kiezen voor Happy Camper, maar ik neig toch meer naar een van deze twee acts.

Warpaint – dan kan ik weer volstaan met de beschrijving van Werchter dit jaar: “Als die muziek niks is, dan  kunnen we tenminste nog genieten van leuke dames op het podium. De band is aardig in opkomst, getuige de goede reacties op het optreden van de band op London Calling van het afgelopen jaar. De BBC riep de band al uit tot een van de meest veelbelovende acts van 2011. Nu zegt dat niet altijd wat, maar het wekt wel gelijk je interesse. De muziek vind ik wel passen in de categorie “licht dromerige indiepop/rock, een beetje vreemd en gek genoeg soms best lekker”. Rauw en lief tegelijk. Van een tuinbroek tot een leuk jurkje. De wat scherpe en lichtelijk wanhopige samenzang is toch wel het visitekaartje van de band. Het drumwerk is strak maar wat eenvoudig, en misschien geldt dat ook wel voor de rest van de band. Ze spelen bijna nonchalant een goede set zonder al te veel fouten lijkt het, maar de nummers blijven wel een beetje hangen in hetzelfde stramien van akkoorden. Maar ik heb het slechter gehoord. Een tikje eigenzinnig en lichtelijk ondeugend en daarom een fijn optreden.”

___

Skunk Anansie was in de jaren negentig behoorlijk populair. Ze zijn er jaren tussenuit geweest en kwamen (dacht ik) zo in 2009 weer terug. “Skin is de kaalhoofdige, zwarte, biseksuele freule is een levende magneet” – aldus de Rock Werchter website destijds over de zangeres. Fenomenale stem. Soms aan metal grenzende rock. Die oude hits van toen worden live nog steeds energiek gebracht en aangevuld met recenter materiaal. Skin zingt nog steeds loepzuiver en zal zich vast wel weer in het publiek storten. Altijd leuk.

_________________

Lamb (19:30-20:30)

De britse band Lamb (als vervanger van Q-Tip; ik zeg: hoera!)  is opgericht in 1994 door producent Andrew Barlow en zangeres Louise Rhodes (handig dat wikipedia). Lamb maakt downtempo / triphop met invloeden van jazz, jungle, drum & bass. Met het nummer “Cotton Wool” kregen ze bekendheid en later scoorde het duo hits met “Gabriel” en “Gorecki”. Ik zag ze nog in 2003 op Lowlands en een jaar later zouden ze stoppen. In 2009 traden ze weer op en recent kwam er een nieuw album uit. Het vijfde album. En die heet toepasselijk “5”.  Dat wordt vast wel weer mooi optreden.

_________________

Wild Beasts (21:00-21:50)

Even heen en weer naar de Charlie? In de praktijk komt dat er niet altijd van. Zeker niet met zere voeten. Als het dan toch lukt misschien nog even naar Wild Beasts oftewel Britse indiepop. Toch wel mooie en een tikkeltje eigenzinnige popliedjes als ik dat zo hoor, op het gevaar af dat ik het echt te rustig vind. Ingetogen, maar hopelijk ook spannend genoeg dus. Met zo af en toe een stem die flink de hoogte in gaat. Het laatste album Smother krijgt best goede recensies.

_________________

En als dat hierboven niet lukt, of het is niks, dan kunnen we nog altijd op tijd langs de Bravo voor een stukje Aphex Twin onderweg naar de volgende act.


_________________

india

Karnivool (22:00-23:00)

Duidelijke keuze dit. Dichter bij progrock/metal komt het dit weekend niet. En al zit er soms een klein emo luchtje aan, dit gaat er wel lekker in bij ondergetekende. Denk ik zo. Uit Australië, en volgens de Lowlands beschrijving kunnen we verwachten: “…close-harmonyzang, bizarre riffs, jarenzeventiglyriek, ongebruikelijke gitaarstemmingen, grunge-invloeden en het complete oeuvre van Tool.”

_________________

Dan is Lowlands natuurlijk nog niet afgelopen en gaan we nog vrolijk door met prima dance acts. Zo leek me de electrodisco van Fake Blood wel fijn, en kun je om 03:00 ’s nachts nog eens naar Zombie Nation gaan luisteren (juist ja, die van “Kernkraft 400”- die ken ik zelfs nog). En de beugelbar. Of naar de Night of Comedy. Of kies je eigen plaatjes in de India tijdens “SuperStijl”. En misschien is de Tïtty Twïster ook nog open…

Have fun!

Nog meer tips: Fileunder / Kicking the Habit /OOR: 1,2,3,4 / RonaldSays / EHPO: vr,za,zo / 3VOOR12 / Daan’s Muziek Blog / KindaMuzik / INDIE INDIE / Yevgeni’s blog


2 Reacties op “Lowlands 2011 – tips en tricks – de zondag”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s