Gezien: Melechesh, Keep Of Kalessin, Samael – Doornroosje, Nijmegen

De zondagavond. Normaal gesproken een avond om depressief te beseffen dat het einde van het weekend nabij is en dat je de dag erna weer aan de slag mag om met hard werken je linkse hobbies te kunnen betalen. Gelukkig bestaat Fortarock 5 jaar en daarom kregen we korting op het entreekaartje voor een woest en duister avondje metal in Doornroosje. Lekker. Dat spoelt dat donkere zondagavondgevoel wel weg. Fortarock is de ruige tak bij Doornroosje en organiseert regelmatig woeste avonden met heavy muziek. Fortarock organisert ook elk jaar het leukste metalfestival van Nederland en dat heet (niet verrassend) ook Fortarock. Volgend jaar is dat op 2 juni trouwens, in plaats van begin juli. Goed, ik dwaal af. Zondag had Fortarock weer een flink affiche in elkaar weten te zetten. Maar liefst zes metalbands achter elkaar voor de prijs van (maar) een tientje (in plaats van twintig euro, zonder die korting). Naast hoofdact Samael waren er optredens van Melechesh, Keep of Kalessin, Noctem, Dead Shape Figure en Six Reasons To Kill. Enigszins verlaat arriveren we op de zondagavond in de redelijk gevulde donkere grot van metaal met een lucht van goed bier, veel zwarte kleren en lelijke kerels.

Melechesh is al begonnen, net iets te vroeg volgens mijn horloge. Melechesh stond begin dit jaar ook al in het uitgebreide voorprogramma van Nile en speelden daar – niet helemaal onverwacht natuurlijk – een vergelijkbare pot muziek. De band is opgebouwd rond Melechesh Ashmedi uit Jeruzalem. De andere bandleden zijn Assyrisch, Oekraïens en Nederlands (de drummer) en de band opereert tegenwoordig vanuit Nederland en Frankrijk. De black-metal van de band heeft hier en daar duidelijk Arabische invloeden en zo af en toe gooien ze er een aantal lekkere thrash-riffs tussendoor. In “Grand Gathas of Baal Sin” schakelen ze bijvoorbeeld vaker naar een wat rustiger tempo, dat doet denken met die opzwepende zang om het tempo aan te geven voor honderden slaven die een schip moeten voortroeien of een berg stenen naar de piramide moeten dragen. Zanger Melechesh Ashmedi heeft zo’n typisch duivels en licht ruw stemmetje die behoorlijk schakelt tussen de wat donkere grafstem en een hoge piepschreeuw. Hij en de andere gitarist Moloch, die er sinds het begin van de band er bij zitten (Moloch speelt het eerste nummer met een zwarte doek rond zijn hoofd) zien er wat vermoeid uit en zweten ook dik onder de warme lampen van Doornroosje.  Het geluid klinkt helaas behoorlijk als een dikke brei, de gitaren zijn afzonderlijk nauwelijks te horen, en de bas overheerst te veel. Dat is jammer, want de band heeft best kwaliteit en dat komt er nu allemaal niet helemaal uit.  (De setlist leek op deze trouwens).

Melechesh
Melechesh

Het Noorse Keep Of Kalessin heeft even later ook last van een magere geluidsmix, maar gelukkig wordt dit wel goed bijgedraaid en zijn de laatste nummers wel goed gemixt. De band combineert black metal, death & thrash met soms opvallend melodieuze zanglijnen. De verschillende stijlen, de prima zang en de snellere riffs worden technisch goed gespeeld. Het levert een kleine verrassing op van de avond, ook al moet ik de band al eens eerder hebben gezien hebben op Fortarock 2009 in Nijmegen. Jammer vind ik toch wel als de synths uit een doosje komen, bij deze band lijkt dat ook weer het geval. De setlist lijkt me overeen te komen met deze, waarbij ze veel speelden van hun laatste Reptilian album. Interessant feitje trouwens is dat de band in 2010 deelnam aan de voorrondes voor het Eurovisiesongfestival in Noorwegen. Het publiek, maar ook de band zelf, was geschokt toen ze hoorden dat ze doordrongen tot de finale van de preselectie, die ze overigens verloren.

Keep Of Kalessin

De Zwitserse band Samael is dan de uitsmijter van de avond. De band bestaat al sinds 1987, maar ik zal eerlijk bekennen dat ik band niet kende. De blackmetal van de band heeft industrial invloeden en ik typeer het tijdens het concert in mijn hoofd simpel als een soort Dimmu Borgir met Rammstein invloeden, al klopt dat vast niet helemaal. Beetje vreemd is toch dat er geen drummer is, alle beats komen uit een doosje en dat klinkt toch wel een beetje klinisch (al ramt de synthesizer boy af en toe op een trommel of cymbal). Aangezien het geluid nu gewoon goed staat kunnen we weer letten op de muziek van de band zoals het bedoeld is. Frontman Vorph (Vorphalack) is een interessante verschijning in zijn rode pak en hij jut het publiek op met zijn bezwerende gebaren. Zijn zang spreekt me verder niet echt aan. Natuurlijk kan een licht schurend en krakend stemgeluid passen bij een metalband, maar schuurpapier kan ook zeer doen. Verder zit de muziek prima in elkaar en kun je merken dat de band al een hele tijd bij elkaar is. (Setlist zoiets als dit?)

Samael
Samael

_____________________________

Youtube – uploaded by

Melechesh

_____________________________

Keep of Kalessin

_____________________________

Samael


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s