Gezien: Roosbeef, Doornroosje, Nijmegen

Ze is een beetje vreemd, maar wel – eh – interessant? Roosbeef is de band rondom zangeres (en toetseniste) Roos Rebergen. De nieuwe plaat Omdat Ik Dat Wil is recent verschenen, de opvolger van het album Ze Willen Wel Je Hond Aaien Maar Niet Met Je Praten dat toch ook alweer meer dan twee jaar oud is. Goede reden om de band weer eens live te zien in Doornroosje in Nijmegen, want de nieuwe plaat is vooral wat meer een echte “band plaat” met een voller en sterker totaalgeluid dan het debuutalbum als je het mij vraagt. Bovendien staat het aardige School Is Cool uit België in het voorprogramma en dat maakt het extra interessant. En het scheelt ook wel dat Doornroosje op loopafstand ligt, maar goed. Dat doet verder weinig ter zake.

School Is Cool mag de avond aftrappen voor een reeds behoorlijk gevulde zaal. De jonge band won in 2010 de Humo’s Rock Rally, vóór bands als The Sore Losers en Willow. En dat is begrijpelijk. Ik zag de band al wel eerder op de-Affaire en daar vond ik het al wel een frisse band met aangename liedjes, maar in zo’n zaal met perfect geluid komt het allemaal nog een stukje beter over. Als ik de band zou moeten typeren zou dat ergens in de hoek van radiovriendelijke pop/folk zijn met Engelse invloeden. En ze spelen ergens ook een typisch new wave nummer. Verder zijn ze (naar eigen zeggen) beïnvloed door een hele reeks bands als Pixies, Paul Simon, Kate Bush, Arcade Fire, Vampire Weekend en The Dodos. Leuk om te zien is het enthousiasme van de violiste/toetseniste en de percussionist op rechts, die overigens af en toe heerlijk loopt te trommelen samen met de drummer op links. Leuke afwisselende band met een aantal goede popsongs met mooie melodielijnen.

Roos Rebergen van Roosbeef had toch altijd het kenmerk van dat felrode haar. Nu met haar (donker tot licht) blonde haar ziet ze er toch ineens heel anders uit. Volwassener ook, maar ja, ze is inmiddels ook iets ouder natuurlijk. Gebleven is haar kenmerkende podiumhouding. Een beetje vreemd ook dus. Een beetje schuchter, onwennig, onhandig, maar tevens ook sterk en gedreven. Een kleurig kort rokje met daaronder haar mooie benen maar ook een flinke blauwe plek, dat verraadt misschien ook een onstuimig karakter. Geen idee. Haar goede teksten worden dus in het Nederlands gezongen en dat doet me altijd een beetje denken aan Andre Manuel. Bij het debuut was verandering het centrale thema in de teksten volgens Roos Rebergen zelf. “Die veranderingen hebben zich inmiddels allemaal voltrokken. Nu gaat het over het leven, verlangens en liefde”, zoals we kunnen lezen op de website. Die zang zit vanavond wat minder “op” de muziek, maar mengt lekker met het volle bandgeluid. De band is dus goed en voegt echt wat toe aan het fijne totaalbeeld van de muziek. Het nieuwe album van Roosbeef is geproduceerd met medewerking van Tom Pintens en de Vlaamse zanger zingt en speelt vandaag mee met de band op bas en zang. Op gitaar zoals altijd Reinier van den Haak die we ook kennen van Krach. Interessant eigenlijk dat de gitarist van Krach zelf laatst is opgestapt, omdat die band steeds meer richting de dance gaat. Vanavond speelt Reinier juist gitaar, en krijgt de ruimte om af en toe lekker uit te halen zoals in de heerlijke outro van “Niet Uitmaken” van het nieuwe album.

Roosbeef opent – als ik het goed heb, want zo goed ken ik haar nummers niet – met “Pulpo” van het nieuwe album. Het geluid staat heerlijk waardoor we gelijk in de muziek worden gezogen. Veel nummers vanavond van het nieuwe album, zoals “Iets te veel wij(n)” dat gedragen wordt door een elektrische beat. Het licht melancholische “Twijfelaar” (het eerste nummer van het nieuwe album) wordt mooi gezongen. “Nachtauto” wordt aangekondigd met zoiets als “Het is toch fijn dat mensen met een auto met open dak ook eens kunnen genieten van het weer. Ja, dat mag toch ook eens gezegd worden?” Daarnaast nog “Hersens” (de titelsong van het album), “Denk Aan Jou”, “Als Je Me Zoekt”, “Sneeuw” en in de toegift “Schone Schijn”. Want: “Dat komt in de beste families voor” aldus Roos. “Sirene” is een machtig mooie uitsmijter van de reguliere set in de toegift, dat me op momenten aan “Suds & Soda” doet denken van dEUS, maar dan mag je me ook gerust voor gek verklaren. Van het eerste album komen maar een paar nummers langs, zoals “Te Heet Gewassen”, en “Boerderij Deel II” als laatste in de toegift. Torre Florim (De Staat) en (als ik dat goed heb gezien) Eric Corton stonden ook in de zaal blijkt achteraf. Nou ja, die hebben gezien dat het een prima optreden was van een meisje dat stiekem volwassen aan het worden is. Ja, deze muziek kunnen we gerust blijven koesteren.

School Is Cool
School Is Cool
Roosbeef
Roosbeef
Roosbeef
Roosbeef
Roosbeef
Roosbeef

3 antwoorden op “Gezien: Roosbeef, Doornroosje, Nijmegen”

Reacties zijn gesloten.