Gezien: Motorpsycho, Effenaar, Eindhoven

Een concert van Motorpsycho is een vaste prik binnen de familie – je zou ons ook gewoon fans kunnen noemen – al volg ik de band wat minder lang dan m’n broer. De Noorse band komt gelukkig regelmatig in Nederland en staat voor de veertiende keer in de Effenaar in Eindhoven. Dat is ook wel een speciaal plekje voor de heren. Het is dan ook niet gek dat ze nu exclusief daar spelen, de Effenaar viert immers haar 40-jarig jubileum. Wel gek is dat het concert niet helemaal uitverkocht was, maar gelukkig was de zaal wel goed vol.

Je kon tijdens het concert een bijzonder presentje kopen, de gelimiteerde (500 stuks) Strings of Stroop LP met live opnames van de band in de Effenaar. Tracklist:

Side 1 – De Geile Makelaar

  • “Psychonaut” (7 mei 1999, Trust Us)
  • “Go To California” (21 april 2000, Phanerothyme)

Side 2 – Gerommel aan de Dommel

  • “Whole Lotta Diana” (23 mei 2010, Child Of The Future)
  • “Come On In” (23 mei 2010, Demon Box)
  • “Sheer Heart Attack” (4 mei 2006) – als een soort bonus – een cover van Queen, destijds gespeeld op verzoek van drummer Jacco van Rooij (o.a. 35007, 7 Zuma 7 en Suimasen) die de band bijstond in die tour en bovendien Eindhovenaar is én oud Effenaar programmeur én designer – het ontwerp van deze LP is ook van zijn hand).

Het hoesje kun je hier bekijken: voorkant / achterkant.

Goed. Lange inleiding. Wat betreft het concert kan ik bijna volstaan om mezelf te herhalen met wat ik eerder schreef over deze band (hier en hier bijvoorbeeld). Gelukkig spelen ze hele diverse sets – een van de weinige bands die niet vaak dezelfde nummers in dezelfde volgorde spelen – en dat houdt het sowieso altijd fris en spannend. Een aantal nummers gaan weer lekker door de blender, krijgen een ander sausje, en er is zoals altijd weer lekker veel ruimte voor improvisatie. De setlist is een mooie afwisseling tussen oud en nieuw werk en diverse stijlen zoals blues, psychedelische rock, progrock, stoner en spacerock. En funk/jazz rock als je het mij vraagt. Opnieuw heb ik namelijk de indruk dat (vooral) drummer Kenneth Kapstad zorgt voor een behoorlijk funky optreden door zijn jazz-achtige manier van spelen, wat een magnifieke klepper is die man toch (bandlid sinds 2007 – en volgens mij is Motorpsycho daar alles behalve slechter van geworden). Bent Sæther is vanavond ook weer eens goed op dreef vond ik – voor zijn doen – met zingen (en dat ie goed bas kan spelen weten we). Hans Magnus “Snah” Ryan is daar dan ook wat minder bedreven in lijkt het, maar het is wel een wondermachine op gitaren. Het geluid staat volgens mij prima – al sta ik redelijk vooraan en vlakbij de boxen en dan is de geluidsmix wat moeilijk inschatten (al las ik hier en daar wat klachten, maar goed).

Zo live kan ik behoorlijk genieten van doorgaans wat rustige nummers als “Year Zero” waarmee de band opent, en “Serpentine” krijgt ook een heerlijke opfrisbeurt. “Junior” is ook al lang niet meer gespeeld live en het lekkere “Whole Lotta Diana” loopt briljant over naar het heerlijke “Starhammer” van het laatste volledige album. “All Is Loneliness” wordt goed ontvangen, “Hogwash” knalt lekker en met “No Evil” gaat de band in de toegift verder waar het gebleven was: indruk maken. Ik zou er verdorie uitgebreid van gaan dansen vlak voor het podium. “Nothing To Say” (met een stuk “Mountain” er in) wordt luid meegebrult (althans, om me heen) en “Vortex Surfer” is voor de fan een ideale afsluiter in de tweede toegift met de juiste spanningsopbouw en die prachtige uitspattingen. Wat een band. Oftewel: weer zo’n belachelijk bruut concert en een gemakkelijke prooi voor het lijstje van het beste concert van het jaar.

Setlist, 15.10.2011, Effenaar, Eindhoven (NL)
(bron, foto van setlistbron)

Year Zero (Little Lucid Moments)
Junior (Demon Box)
Sinful, Wind-Borne (Blissard)
Serpentine (It’s A Love Cult)
Whole Lotta Diana (Child Of The Future)
Starhammer (Heavy Metal Fruit)
Hallucifuge (Little Lucid Moments)
All Is Loneliness (Demon Box)
Greener (Blissard)
Hogwash (Lobotomizer)

No Evil (Black Hole, Black Canvas)
Vanishing Point (Barracuda)
Nothing To Mountain (Nothing To Say with Mountain interlude) (Demon Box / Mountain EP)

Vortex Surfer (Trust Us)

(135 min)

Motorpsycho
Motorpsycho
Motorpsycho
Motorpsycho

__________________________________

Vortex Surfer
Geüpload door

6 Reacties op “Gezien: Motorpsycho, Effenaar, Eindhoven”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s