Gezien: Kvelertak, Doornroosje, Nijmegen

Zo. Druk weekje was dat vorige week. Vier concerten maar liefst (Opeth, Other Lives, dEUS) waarbij er een kleine uitsmijter op het einde was in de gedaante van ruige metal voor stoere mannen. Had ik me toch weer even over laten halen voor een mooi avondje metaal in Doornroosje op de zondagavond. Ik kan me ergere dingen bedenken. Guus Meeuwis bijvoorbeeld in het PSV stadion. Nadeel was misschien dat ik het bijna een week later nog wil navertellen (ik kwam er duidelijk even niet aan toe) want dat is toch een beetje het doel van deze blog. Een soort dagboek van concerten en festivals, gewoon omdat het menselijk geheugen nou eenmaal na verloop van tijd roestig wordt. Metaal en roest. Dat past weer mooi. Een avondje metal dus, georganiseerd door de Hells Angels van Doornroosje genaamd Fortarock. Met vanavond in de aanbieding: Kvelertak + Toxic Holocaust + The Secret + Wolves Like Us.

Dit soort avonden komen wel vaak in grote aantallen. Een avondje metal met drie tot zes bands. Toe maar. Ik weet niet of het gebruikelijk is in het genre eigenlijk, maar het zal er misschien mee te maken hebben dat je beter meer kunt aanbieden om de zaal vol te krijgen. Het blijft soms toch een beetje een niche product waarop niet direct hele volksstammen op af komen, uitzonderingen daar gelaten uiteraard. Het is ook niet een genre wat ik nu heel goed denk te kennen. Soms sla ik de plank volledig mis bij de zogenaamde klassiekers, dat ik die dan niet goed ken bedoel ik. Toch heb ik in de loop der jaren toch wel behoorlijk wat metaal voorbij zien komen en zo kan ik zo’n fijn heavy avondje nog wel beschrijven, maar dan misschien vanuit mijn beperkte schat aan kennis. Maar ach, het gaat om het gevoel.

Zo vind ik de eerste band best oké vanavond. De Noorse band Wolves Like Us is al even bezig als ik kom binnenlopen. Post(hard)core of iets dergelijks, metal met wat punk invloeden lijkt het. Ze zijn beïnvloed door bands als Planes Mistaken For Stars, Hot Snakes / Drive Like Jehu, Hot Water Music en The Afghan Whigs. Naar eigen zeggen dan. Het klinkt het misschien ook minder klassiek metal als de twee hoofdacts van vanavond. Daar hou ik op zich wel van, je moet vooral niet te veel van hetzelfde op een avond zetten. Vind ik dan. De zaal is al redelijk gevuld en dat vind ik wel een goed teken. Het is nog vroeg, maar veel mensen hebben toch de moeite genomen om alle bands te bekijken. Sterk punt van de band zo live is denk ik de redelijke strakke drums en het puntige baswerk. Voor de rest zijn de nummers hier en daar prima uitgevoerd of klinkt het redelijk standaard. De zang is echter behoorlijk ondermaats, maar vanavond is dat sowieso het ondergeschoven kindje.

The Secret tapt uit een duidelijk ander vaatje. Was het licht bij de vorige band nog helder, bij The Secret zien we ineens veel rook en de band speelt voornamelijk in rood licht. The Secret is de vervanger van de Trap Them, die eigenlijk zou optreden, maar door fysieke gezondheidsproblemen moest afzeggen. Als ik het goed heb is het de Italiaanse band The Secret die vanavond opent met een dikke drone. Oftewel een akkoord wordt lang aangehouden met de gitaren. Dat houdt de spanning er op zich wel in, al bedient de band zich wel wat vaak van dat trucje. Een hoop dezelfde akkoorden en dezelfde feedback kan niet voorkomen dat het hier en daar dan toch wat eentonig lijkt te worden, de zang is ook niet echt geweldig, maar de overgangen naar het snellere geweld en de diepe donkere metal vergoeden veel. Toch leuk hoor die duivelse sample tussendoor van gesproken tekst. Achterstevoren. Jammer toch dat het geluid voor mijn gevoel toch erg wollig staat – ik zie de bandleden soms snel schakelen op de gitaarhalzen maar ik blijf maar dezelfde tonen horen.

Toxic Holocaust brengt dan onverwachts het publiek (tot dan toe stond het maar wat lafjes toe te kijken) in extase. De thrash metal met aanstekelijke riffs wordt in Doornroosje erg goed ontvangen. Er ontstaat een mooie pit voor het podium met zo af en toe wat crowdsurfing en een enkele stage dive. Klassieke aanstekelijke metal. Het wordt dus nog steeds gemaakt op deze manier en de band brengt het op sublieme wijze. Misschien niet origineel, het pakt je wel in je kladden en mijn hoofd gaat vanzelf heftig schuddend heen en weer voor het podium. Nummers als “War is Hell, “666” en het simpele maar doeltreffende “Bitch”. Ik hou ervan. De band houdt er een uitstekend tempo in en weet continu te boeien. Briljant in eenvoud misschien wel. Boeien!

Het Noorse Kvelertak is iets meer rock ‘n’ roll en speelt een soort black metal / black rock ’n roll, of “Turbonegro/Gluecifer meets late Darkthrone” lees ik ergens, of denk aan Hellacopters. Net als Maiden speelt de band met drie gitaristen dus, waarom niet. Wat betreft tempo misschien iets langzamer en minder “in your face” dan de vorige band en misschien duurt het daarom net iets langer voordat de pit voor het podium op gang komt, maar uiteindelijk is het daar ook ook flink feest. Doornroosje in vuur en vlam. Zanger Erlend Hjelvik trekt al snel zijn shirt uit en zingt de rest van de set in zijn blote bast, zwetend als een otter. De band kende ik eigenlijk alleen van het Fortarock festival (toen de band het festival opende) maar toen kon ik er helaas niet bij zijn. Vanavond is het een fijne herkansing.

Een lekker avondje dus, waarbij ik achteraf Toxic Holocaust nog stiekem het lekkerste vond. Dat portie headbangen zit er weer in. Pijn in m’n nek zeg….

Toxic Holocaust
Toxic Holocaust
Toxic Holocaust
Toxic Holocaust
Kvelertak
Kvelertak
Kvelertak
Kvelertak

____________________

Toxic Holocaust

YouTube by

____________________

Kvelertak

YouTube by

____________________

YouTube by

3 Reacties op “Gezien: Kvelertak, Doornroosje, Nijmegen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s