FortaRock krijgt een nog dikker gevuld affiche

Onder de noemer van FortaRock organiseert Doornroosje al sinds 2009 een van de fijnste metalfestivals in een van de mooiste parkjes van Nijmegen: Brakkenstein. Naast imposante namen als Slayer, Anthrax en Meshuggah zijn daar inmiddels weer een aantal fijne namen aan toegevoegd. Aan het eind van vorig jaar werden Machine Head en Nasum al bekend, recent werden Lamb of God en Trivium toegevoegd. En daarmee hebben ze nu al de meest imposante line-up van het festival binnengehaald die ik me kan voorstellen. Vind ik dan.
Update 23/02: +Devin Townsend Project en Steel Panther


Slayer en Anthrax zijn twee van de grootste thrash metal bands (twee van de “big four“), Meshuggah stond in 2009 ook op de eerste editite van het festival met hun imposant pompende riffs, Machine Head is inmiddels ook een gevestigde naam en krijgt doorgaans goede kritieken voor hun albums – zo ook de laatste Unto The Locust (recensies hier, hier en hier bijvoorbeeld), Lamb of God maakte met Wrath een van de lekkerste metal albums van de afgelopen jaren en de band kwam recent met Resolution. Die gaan we maar eens vaker opzetten dus. Nasum kende ik nog niet zo goed, een grindcore band die er een aantal jaar tussenuit is geweest en dit jaar terugkeert. Trivium is wel aardig en werkte zich de laatste jaren ook langzaam richting de top in het wereldje.

Ook wel interessant is om de lijst met namen te bekijken in Last.fm en het aantal “plays” en “listeners”:

Plays Listeners
Slayer 50.935k 1.028k
Lamb of God 31.597k 769k
Trivium 27.494k 753k
Machine Head 20.300k 667k
Anthrax 15.104k 637k
Meshuggah 13.698k 291k
Nasum 6.131k 70k

Het zegt iets over het luistergedrag en de populariteit van de bands, alhoewel je het eigenlijk ook moet afzetten tegen het gemiddelde per jaar (niet alle bands bestaan even lang). Dan zou je kunnen zeggen dat Lamb of God en Trivium nog wat groter op de poster zouden moeten, maar een band als Anthrax bestaat al veel langer dan Last.fm en mist misschien daardoor een hoop plays (of “scrobbles”). Maar goed, het zegt iets over de populariteit van de bands sinds het bestaan van Last.fm.

Ook interessant is om deze bands af te zetten tegen een aantal willekeurige andere metal bands:

Plays Listeners
Metallica 183.419k 2.062k
Megadeth 63.119k 1.059k
Opeth 50.211k 607k
Killswitch Engage 37.043k 942k
Judas Priest 34.563k 960k
Kreator 14.040k 338k
Testament 11.999k 395k
Nile 10.358k 207k
Exodus 7.002k 263k
Candlemass 3.592k 111k
Toxic Holocaust 1.783k 55k

Het geeft volgens mij aan dat FortaRock dit jaar goede bands boekt – in harde cijfers – maar trek vooral je eigen conclusies.
En dan te bedenken dat er nog wat namen bijkomen. Misschien nog wat andere metal genres erbij? We wachten het af…


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s