Geluisterd: Dead Neanderthals – Jazzhammer / Stormannsgalskap

Mijn eerste echte aanraking met stevige metal was ooit een (veel gedraaid) cassettebandje met een verzameling van nummers van bands als Metallica, Obituary, Helloween en King Diamond. Maar ook de heftige grindcore van Napalm Death stond er op, volgens mij ook typisch iets voor mannen om daar opgewonden van te raken en er stiekem ook hartelijk om te kunnen lachen. Dead Neanderthals (uit eigen land) deed me weer eens terugdenken aan dat cassettebandje toen ik vorig jaar als voorbereiding op festival de-Affaire deze briljante videoclip bekeek. En ja, ook live brachten de twee heren je primitieve gevoelens naar boven. Met ongeveer tien nummers in een kwartiertje maakten ze hun punt: grindcore jazz met strakke blastbeats en een maniakaal brullende saxofoon met heftig piepende feedback. Het deed me wel wat denken aan de jazzmetal van het Noorse Shining.

Jazzhammer / Stormannsgalskap is het nieuwste album van de heren waarop we dit keer twee lange nummers horen van tegen de tien minuten (volgens de band een ‘langspeler’). Op “Jazzhammer” hakt de drummer op je in als een pneumatische boorhamer, totdat je helemaal murw gebeukt bent. Verder in het nummer slaat de saxofonist zich met de hamer een paar keer op de vingers – zo lijkt het – en op het einde wordt alles maar kort en klein geslagen terwijl alles onder stroom staat. Zoiets. “Stormannsgalskap” is Noors voor grootheidswaanzin en net zo meedogenloos voor je oren. Het heeft als basis een op hol geslagen stoomboot waarbij de sax af en toe boven komt drijven als een onbedwingbare brandweerspuit en het eindigt ook weer in de volle chaos, alsof een Formule 1 wagen een flink remspoor aan het maken is. Indrukwekkend? Ja. Bovendien zijn de geluidseffecten en de sax op deze plaat vaak nog wat verfijnder verwerkt dan op eerdere albums en word je als luisteraar iets meer gedoseerd gesloopt, al zal deze verwoesting ook niet door iedereen worden gewaardeerd. Of zoals Mikael Åkerfeldt het ooit eens zei: ‘For some of you this sounds like noise, for others this is oral sex.’

Dit bericht is ook verschenen op File Under.

__________

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=FoS2wVRp7Rw&w=460]

__________

2 antwoorden op “Geluisterd: Dead Neanderthals – Jazzhammer / Stormannsgalskap”

Reacties zijn gesloten.