Pinkpop 2012: een berg nieuwe namen

Oh ja, dat festival hadden we ook nog. Pinkpop. De laatste jaren heb ik niet echt meer hele goede redenen gevonden om af te zakken naar het zuiden van het land, maar eerlijk is eerlijk. Het oudste festival van Nederland heeft best wel goede acts gehad in het verleden en ik ben er nog best een flink aantal keren geweest… maar ja. Tijden veranderen en het gras is groener bij de buren zullen we maar zeggen. Bij de eerste namen zaten alvast The Cure en Soundgarden als de grote acts die ik nog best een keer wil zien en vandaag werd een groot deel van de rest van het programma bekend gemaakt tijdens een persconferentie in Paradiso in Amsterdam. En ik was toch wel weer benieuwd…

Voorafgaand aan het enorme spektakel in Paradiso (ahum) waren er al een paar namen bekend. Zo was al eerder bekend dat naast The Cure en Soundgarden opnieuw Bruce Springsteen als headliner was binnengehaald. Verder mag de winnaar van de Limburgse popprijs Nu of Nooit Major Tom het festival openen (typisch simpel rockbandje als je het mij vraagt – met een paar aardige melodietjes). Ook Mumford & Sons was bekend, de vrolijke folk band brak keihard door op Lowlands afgelopen jaar. Vlak voor de bekendmaking vandaag kwamen er al namen als Herbert Grönemeyer (mein Himmel!), Chef’Special, Gers Pardoel, Serena Pryne en Linkin Park langs via kranten, 3FM of op de twitter. Linkin Park werd bevestigd als derde grote headliner, al vind ik dat zeker geen top act om groots een dag mee af te sluiten.

Goed, het hele lijstje dan, dat uiteraard al door de diverse websites, blogs, twitteraars en facebookers in de cloud werd gegooid vandaag.

Op de zaterdag:
Will And The People
, The Afghan Whigs, The Asteroids Galaxy Tour, Kasabian, Anouk, The Ting Tings, Kyuss Lives en zoals eerder bekend was: Major Tom en The Cure.
Kasabian (update 14/04)
+ Moss (update 14/04)
+ The BossHoss (update 14/04)

Op de zondag:
Babylon Circus, Racoon , Kyteman Orchestra, Bombay Bicycle Club, Sharon Jones & The Dap Kings, Chase & Status, Mastodon, Wombats, Keane en zoals eerder bekend: Soundgarden, Linkin Park
+ Hungry Kids of Hungary

Op de maandag:
Gers Pardoel, Seasick Steve, The Specials,  Blood Red Shoes, Herbert Grönemeyer, The Hives, James Morisson, Serena Pryne, Paul Kalkbrenner, Chef’Special
en zoals eerder bekend: Mumford & Sons, Bruce Springsteen.
+ Miike Snow, Rival Sons
(update 19/03)
+ Jonathan Jeremiah

Uitschieters? Weinig, er staan toch weer te veel acts die we al lang en breed op elk festival hebben kunnen zien of al een tijd niet meer ‘hot’ zijn. Verrassend vind ik wel The Afghan Whigs. Na een afwezigheid van tien jaar is de band van Greg Dulli weer actief en zal dus naast Paradiso ook Pinkpop aandoen. En ook Kyuss Lives is wel een goede zet. De beroemde stonerrockers van Kyuss dus, maar dan zonder Josh Homme. En nu ben ik eigenlijk niet zo gecharmeerd van Josh, dus dan heb je Kyuss+ kun je zeggen. Mastodon is een goede naam in de stuk hardere rock/metal hoek, zie ook het verslag van een recent concert. Kasabian vind ik stiekem nog steeds wel een leuke rockband (edit: die hebben inmiddels afgezegd helaas), net zoals het vrolijke The Asteroids Galaxy Tour, dat het ook wel goed doet op zenders als 3FM. Verder het – altijd aardige – drum/gitaar duo:  Blood Red Shoes. En the good, the old, The Specials natuurlijk, met hun fijne ska. Altijd leuk. En Ben Howard is ook nog wel een aardige Britse singer-songwriter.

Naast Soundgarden en The Cure heb je dan toch wat te weinig bands om echt naar uit te kijken als je je drie dagen wilt vermaken, al zou ik de zondag wellicht kunnen overwegen vanwege Soundgarden. Nou ik weet het nog niet hoor…

__________

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=ijxk-fgcg7c&w=460]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=l6ER2_4q5KQ&w=460]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=T0_zzCLLRvE&w=460]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=HSHesSWw9IA&w=460]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=Cyn0a9680VY&w=460]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=UzzCthKw_C0&w=460]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=u1Bduiy72yw&w=460]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=7aaFlPLF9Do&w=460]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *