Programma Oranjepop in Nijmegen bekend

Het is meestal het eerste festival van het jaar dat ik bezoek: Oranjepop, de ideale viering van Koninginnedag. Het feest zal overigens dit jaar niet versoberd worden, aldus de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. Prima. Laten we stilstaan bij  het mooie leven en er flink van genieten zolang het nog kan. Misschien dat we op die manier de Koninklijke Familie een hart onder de riem kunnen steken. Oranjepop is in het Hunnerpark in Nijmegen, vlakbij het Valkhof in Nijmegen, tussen de Waalbrug en Museum Het Valkhof. Een mooi stukje groen en een fijne plek om in een gezellige sfeer van muziek te genieten. Laten we hopen op goed weer, want het programma is weer prima.

Het programma? Welk programma? De volgende bands staan dit jaar op Oranjepop: Liquid Snow, Birth of Joy, Aafke Romeijn, Eins, Zwei Orchestra, Leeways, Roosbeef, Taxidermist, Tommy Ebben & The Small Town Villains, Bunny Bonanzas, The Kik, Victoire & Raw Foodz, Pete Philly, Gardenfest en Lefties Soul Connection. Zie de sneak preview hieronder. En op Oranjepop is het niet gek dat de bands gewoon uit eigen land komen. Oranje boven! En dan is de entree ook nog eens gratis. Alhoewel… Net zoals vorig jaar is het ‘betaal wat je wilt’ principe van kracht (oftewel: doe een donatie bij de ingang) en laat ook je eigen drank thuis en ondersteun Oranjepop met het kopen van munten. Wel zo eerlijk. Alvast: proost!

__________

13:45-14:15 Liquid Snow (3voor12 Gelderland podium)

Nijmeegse band. Won diverse prijzen, zoals de eerste plaats in de Nijmeegse studentenwedstrijd Kaf en Koren en de tweede plek bij de Roos van Nijmegen. Britpop, indie, shoegaze met new-wave en post-punk invloeden. Invloeden van Arctic Monkeys, The Velvet Underground, Sonic Youth, Placebo. Aardige rock met leuke uitschieters.

__________

14:15-15:00 Birth of Joy (mainstage)

Birth of Joy stond de laatste twee jaar ook op de-Affaire. De band maakt degelijke 60′s / 70-’s blues- en psychedelische rock, inclusief lekker orgeltje een een beetje schreeuwerige zang. De zang en die muziek doen bij vlagen denken aan een band als The Doors. Misschien niet onwijs origineel, maar wel heel erg lekker en strak uitgevoerd.

__________

15:00-15:30 Aafke Romeijn (3voor12 Gelderland podium)

Zangeres van Mr. Blue Sky. Piano en zang. “Gevoelige liedjes zijn dromerig en dreigend tegelijk”. Halve finalist tijdens De Grote Prijs van Nederland in 2011. “Duister, macaber en schizofreen. Verschietend van lieflijk naar tranentrekkend.” aldus KindMuzik. “…voor alle The Voice of Holland-haters die wel houden van een vrouw die achter een instrument gaat zitten en zich laat gáán”, aldus FileUnder.

__________

15:30-16:15 Eins, Zwei Orchestra (mainstage)

“Gloei- en groeipop” volgens de beschrijving en ik schreef zelf al eerder: “Eins, Zwei Orchestra speelt fijne pop met een schoegaze sausje en schone zang. Een ietwat vreemde maar lekkere combinatie. De cover van “1979″ van de Smashing Pumpkins is prima. ” en “Fijne pop/rock met een lichte, scherpe smaak van shoegazende gitaren. Het lijkt lief, maar is ondeugend.” en “Gouden melodieën en onrustige gitaren, Eins, Zwei Orchestra weet dat toch geweldig te combineren.”

__________

16:15-16:45 Leeways (3voor12 Gelderland podium)

Mix van reggae, funkrock en hiphop. Energiek, funky en vrolijk.

__________

16:45-17:35 Roosbeef (mainstage)

Roosbeef is inmiddels doorgestegen op de populariteitsladder naar misschien wel de grootste band van vandaag. Volgens de beschrijving van Oranjepop “De muzikale wereld waar Roosbeef je in mee wil trekken, is een combinatie van spannende, opzwepende, maar soms ook ingetogen muziek, en poëtische teksten.” Eigenzinnige dame met kleinkunst-achtige uitstraling heeft een uitstekende band om zich heen verzameld en de muziek klinkt tegenwoordig voller dan ooit. Of zoals ik eerder schreef: “Gebleven is haar kenmerkende podiumhouding. Een beetje vreemd ook dus. Een beetje schuchter, onwennig, onhandig, maar tevens ook sterk en gedreven. … Haar goede teksten worden dus in het Nederlands gezongen en dat doet me altijd een beetje denken aan Andre Manuel. … Die zang zit vanavond wat minder “op” de muziek, maar mengt lekker met het volle bandgeluid. De band is dus goed en voegt echt wat toe aan het fijne totaalbeeld van de muziek. … …een prima optreden van een meisje dat stiekem volwassen aan het worden is.”

__________

17:35-18:05 Taxidermist (3voor12 Gelderland podium)

Kon me op Oddstream nog niet helemaal overtuigen met hun wat vrij standaard rock – het mocht allemaal wel wat rauwer – maar wie weet kunnen ze het heilige vuur vandaag wel vinden. De band speelt stoner in de lijn van Queens of the Stone Age, of zoals Oranjepop het noemt: garagerock/funk/stoner/psychedelica dat groovet als een goed geoliede diesellocomotief. Nou, kom maar op dan.

__________

18:05-18:50 Tommy Ebben & The Small Town Villains (mainstage)

Stond al eens op Zwarte Cross 2010, terwijl de band nog het debuut moest opnemen. In oktober 2011 verscheen alweer het tweede album.  Tommy Ebben is een singer-songwriter met een blues hart. Over het debuutalbum: Trouw vond het “gruizig, doorleefd en zinderend van emotie”, en LiveXS noemde het “één van de knapste Nederlandse rootsplaten van het jaar”. Stond het debuutalbum met beide voeten in de traditie van de Americana en de jaren ‘60/’70, de opvolger staat meer in nu: meeslepende, verhalende rock & roll, waarbij traditie plaats heeft gemaakt voor urgentie. Volgens nu.nl “Een fijne mix van folk, blues en country dat veel referenties oproept (Bruce Springsteen, Tom Petty, Drive-By-Truckers), maar genoeg eigen Ebben toont.”

__________

18:50-19:20 Bunny Bonanzas (3voor12 Gelderland podium)

Zoals de website van Oranjepop al vermeld: “Bunny Bonanzas maken niet bestaande soundtracks voor 50′s sci-fi, 60′s horror en 70′s soft porno. Deze zes man sterke formatie is niet vies van een lekkere hoeveelheid rauwe surf/rock ‘n roll.”  Toffe band, stonden al eens op de-Affaire 2010: “The Bunny Bonanza’s pakken op het Lift! podium ook uit met prettige rockabilly, surf en exotica. Wat dat dan ook precies  mag zijn. De verschillende stijlen die langskomen in hun set houden de aandacht prima vast. … We horen wat covers, zoals een prettige uitvoering van het thema Dr. Who (TV serie). En een aantal nummers zijn gespekt met die typische country en western gitaarliks. Lekker. Ik vraag me af of Quentin Tarantino de band al heeft gebeld. Zijn films – vaak met van die obscure oude seventies plaatjes – zouden mooi ondersteund kunnen worden door de Bunnies”.

__________

19:20-20:05 The Kik (mainstage)

Dave von Raven was zanger en frontman van The Madd. “The Kik creëert met hun muziek een fijne combinatie van The Beatles en The Beach Boys.” Nederbeat en pakkende liedjes als we de geruchten mogen geloven. En waarom “The Kik”? Omdat ze het voor de kik doen. Tja.

__________

20:05-20:35 Victoire & Raw Foodz (3voor12 Gelderland podium)

Rapper Victoire & producersduo Raw Foodz lieten zich op de Gesel XL zien als de belofte voor de hiphop. Victoire combineert zijn West-Afrikaanse roots en trots met een sterke hip hop vibe, aangevuld door de vernieuwende ‘new school’ sound van Raw Foodz.

__________

20:35-21:30 Pete Philly (mainstage)

Bekend van hiphopduo Pete Philly & Perquisite. Ging solo en bracht het album One uit. Volgens de beschrijving: “Deze woordkunstenaar gaat muzikaal zijn eigen gang. One is serieuzer en introspectiever dan zijn vroegere werk. Zijn muziek is soulvolle hiphop waarbij geen sprake is van patserigheid of ‘gangstershit’, of zoals de artiest het zelf stelt, het is ‘grown man shit’.”

__________

21:30-22:00 Gardenfest (3voor12 Gelderland podium)

Volgens de Popronde: “Deze Indie/Dance band uit Utrecht/Den Haag startte begin 2011 met het produceren van electronische-in-your-face muziek. De combinatie van analoge synths en straffe vocalen doen denken aan de vroege LCD Soundsystem met een vleugje Daft Punk. Live uitgebreid met beukende drums staat GardenFest garant voor een fikse party.”

__________

22:00-23:00 Lefties Soul Connection (mainstage)

Lefties Soul Connection is weer terug! Genoemd als “de vaandeldragers van de rauwe hammondfunk”. Nu aangevuld met Michelle David Uit New York, hoewel dat voor mij persoonlijk niet direct een verbetering is. Maar goed. Fijne garage funk en swingende soul, dat is het zeker.

__________

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s