Geluisterd: Motorpsycho and Ståle Storløkken – The Death Defying Unicorn

Ik zag de Noorse helden van Motorpsycho eigenlijk pas voor het eerst op Lowlands, toen het trio met de blazers van Jagga Jazzist op tour waren. Trompettist Mathias Eick speelt ook mee op Heavy Metal Fruit uit 2010 en op het nieuwe album The Death Defying Unicorn, een muzikaal zeeverhaal waar ook andere Noorse jazz en klassieke topmusici aan meewerkten. Het stuk werd voor het eerst opgevoerd tijdens het vijftigste jubileum van het Molde International Jazz Festival in 2010, maar werd deels opnieuw gearrangeerd en opgenomen in de zomer van 2011. Naast het Trondheim Jazz Orchestra is het de Noorse toetsenist Ståle Storløkken die een belangrijke bijdrage leverde aan de compositie van deze imposante rock opera.

Hoewel het album bij vlagen een logisch vervolg lijkt op het vorige album Heavy Metal Fruit is er veel meer ruimte voor klassiek en jazz ingeruimd, en ook opvallend is de melodieuze samenzang waarin het verhaal wordt verteld. Toch is Motorpsycho onmiskenbaar aanwezig in een geweldige symbiose met de andere musici. Zo begint het dubbelalbum met ritmische blazers en strijkers als in een spannende thriller, om na het majestueuze “The Hollow Lands” compleet omver te worden geblazen in “Through The Veil” door een funky paringsdans van de blazers en strijkers met de gitaren en drums. De bloedstollende passages in dit lange nummer worden behendig afgewisseld met spanning, dreiging of lome ritmes. Psychedelische progrock op zijn best. “Into The Gyre” werkt subtiel toe naar het orgastische baswerk van Bent rond 6:09 met het jankende gitaarwerk van Snah in de wilde achtervolging. Maar vergeet ook het jazzy drumwerk van Kenneth Kapstadt niet, die bijvoorbeeld op “Mutiny!” lijkt te drummen als een octopus met acht armen. Goed, dan moet je wel houden van de klassieke passages zoals rondom de “Oh Proteus” nummers, maar zo’n bevrijdende en hartverscheurende sax op “La Lethe” is domweg prachtig. The Death Defying Unicorn is als geheel een perfecte soundtrack voor een nog niet bestaande verfilming van een waanzinnig avontuurlijk epos. Geniaal album.

Dit bericht is ook verschenen op File Under.

__________

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=lcqAi8upBco&w=450]

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=_EBxrhZ7Kfk&w=450]

5 antwoorden op “Geluisterd: Motorpsycho and Ståle Storløkken – The Death Defying Unicorn”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *