Foo Fighters en meer op Lowlands

Vanmiddag werd via twitter bekend gemaakt dat Foo Fighters op Lowlands zal staan. Ik zag eerder op een aantal plekken nog wel een discussie ontstaan dat ze ondertussen misschien wel eens te groot zouden zijn geworden voor dit festival, maar net zoals in 1995, 1997, 2003 en 2005 staat de band gewoon weer op het festival. In de grote Alpha tent natuurlijk. En ja, het hele terrein rondom dit hoofdpodium zal vast bommetje vol komen te staan. En hoe rustig zal het dan wel niet in de andere tenten zijn?

Anyway, andere nieuwe namen op deze zonnige maandagmiddag: Bloc Party, Triggerfinger en The Kyteman Orchestra. Al eerder bekend waren, als ik goed heb geteld, Feist, Ane Brun, Henrik Schwarz, Dixon, Âme, La Pegatina, Letlive, Blaudzun, Movits!, Me First and the Gimme Gimmes, Les Ramoneurs de Menhirs, The Black Keys, Enter Shikari, Skrillex, James Vincent McMorrow, Spinvis, Kees van Hondt, Dope D.O.D., Django Django (nog niet bevestigd), NJO Symfonie Orkest, Ed Sheeran, en Howler.
Update 11/04: + Willy Moon (via festivalinfo, ref website)
__________

Foo Fighters heeft eigenlijk nauwelijks meer introductie nodig. Dave Grohl is allang niet meer alleen die drummer van Nirvana, nee, zijn band is in al die jaren rustig maar gestaag gegroeid tot een van de grootste festivalacts. Doeltreffende rock en live altijd prima en opzwepend. Maar goed, de band stond vorig jaar ook op Pinkpop en is al veel vaker op Lowlands geweest. Maar dan toch, we hebben de laatste jaren slechtere afsluiters gehad.

__________

De hoeveelheid optredens van Triggerfinger in een jaar zijn toch ook wel imposant. Waar kom je ze niet tegen? Nog steeds geliefd blijkbaar, want ze worden nog steeds veel geboekt – ook op de grote festivals. De eerste keer zag ik de band trouwens op het kleine podium van de Voerweg tijdens de-Affaire in Nijmegen, en zo langzamerhand kent iedereen ze wel. Al is het maar van de recente cover van “I Follow Rivers” van Lykke Li, uitgevoerd bij Giel op 3FM en een grote hit in Nederland (best wel een lekkere versie ook) – al heeft de band veel meer met de harde rock en vuige blues. En stond de band ook niet ooit in de kleine Charlie op Lowlands? Goed. Onze Belgische gladjakker met het strakke pak en die viezige bakkebaarden is al weer een tijd bezig met het grotere werk en krijgt vermoedelijk de Alpha toch wel weer in extase. Of zou het een beetje overdaad worden inmiddels?

__________

Niet te vergeten dat de Amerikaanse heren van The Black Keys inmiddels dus ook zijn aangekondigd. Vorig jaar schoot de bekendheid van deze band door het plafond met hun album El Camino, ondanks dat ze al een tijd bestaan en al aardig wat plaatjes maakten. Ik weet niet waar dat nu aan ligt. Kwestie van geluk en eindelijk een goede timing, of komt het gewoon door die “extra gevatte nummers” zoals ik dat eerder schreef. Eigenlijk ken ik ze al van een plaat eerder toen ze ook in 2010 op Rock Werchter stonden. Prima bluesrock vond ik het toen (ze stonden als tweede band in de hete middagzon, en zo druk was het niet). Dat de band het nu binnen een jaar tot een headliner schopt vind ik fascinerend. Als het opgepakt wordt door het grote publiek en daar hoort een prima plaat bij kan het snel gaan blijkbaar.

__________

En natuurlijk Spinvis waarover ik al schreefNederlands mooiste tekst-kunstenaar heeft ook vanavond weer een heerlijke band meegenomen…“, “Spinvis rockt op zijn tijd lekker door, maar schakelt net zo makkelijk terug naar subtiel spel.” en “Spinvis is zoveel meer dan die man met die gek gezongen flarden van teksten en wat vreemde liedjes. Dit is een muzikaal hoogstandje van misschien wel de beste band van Nederland.” of zoals de Lowlands site het zelf zegt “Prachtige, zinsbegoochelende fluisterpop, even schaamteloos romantisch als droevig en onnavolgbaar poëtisch.

__________

Ed Sheeran is een Britse singer-songwriter met zijn mega-hit “The A-team”. Mooi liedje toch. Voor als je in een hele zoete bui bent dan.

__________

Howler is dan misschien wel weer een aardig nieuw blij en jong Amerikaans rockbandje, of zoals Kicking the Habit schreef: “Wat heet: deze elf even gruizig doorscheurende als zwaar catchy gitaarliedjes in grofweg een half uur schuren even goed als dat ze uitnodigen tot onstuimig dansen en meebrullen. Met het verschil dat het lekker lofi opgenomen America Give Up nu al een verslavender werking heeft, dankzij een flinke dosis meer energie en een gezonde stapel pakkende hooks.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s