Eerste zeven namen festival de-Affaire in Nijmegen

Hoera! De eerste namen van mijn geliefde festival de-Affaire zijn bekend gemaakt. Zeven dagen lang wordt het Valkhof Park en omgeving in Nijmegen bezet door liefhebbers van alternatieve muziek in diverse uiteenlopende genres. Een oase van genot in vergelijking met de hoempapa elders in de stad, want het is de week van de Vierdaagse en de Vierdaagsefeesten. En ook nog eens gratis entree. Van 14 t/m 20 juli kun je genieten van aanstormend talent en andere hippe bands die nog niet door het grote publiek zijn ontdekt, zoals de eerste zeven bands die vandaag werden aangekondigd: Ewert and the Two Dragons, François & The Atlas Mountains, Getatchew Mekuria & The Ex, Jagwar Ma, Kurt Vile and the Violators, Orchestra of Spheres en Rats on Rafts.

Overigens moeten we het dit jaar doen zonder concerten in de pittoreske ruïne. Natuurlijk is het een prachtige locatie in het park, maar ik snap de organisatie wel. Vorig jaar was er op zaterdag zoveel regen dat het nauwelijks tegen was te houden in dit wat onhandige bouwwerk (Eins, Zwei Orchestra was bijvoorbeeld nauwelijks te zien door de zeilen) en bij wat grotere publieke belangstelling zat je nog wel eens tegen een bos hout aan te kijken van die grote boom voor het podium. Daarnaast gaf de organisatie aan dat de geluidslijnen niet fijn zijn. Dat kan kloppen, vorig jaar werd het mooie concert van Amatorski bijvoorbeeld aardig bruut verstoord toen Jamie Woon op het hoofdpodium begon. We zullen zien, een tweede podium zal dus ergens anders in het park opgesteld worden. Ik zie je graag op mijn vakantie-adres in juli. In het park dus.

Update 20/04: + Red Fang, aldus dit bericht.
Update 22/04: Ewert and the Two Dragons speelt op vrijdag 20 juli?
Update 23/04: Volgens een tweet van Aafke Romeijn zal er dit jaar geen Habana zijn aan de overkant van de Waal. Jammer! Aafke: “Inside info, maar echt waar.” en “hoor ik van de organisatie van 1 van de programmaonderdelen daar, die is net officieel ingelicht.”
Update 24/04: Helaas, Habana gaat inderdaad niet door, er zijn dit jaar ook maar 4 podia op de-Affaire.
Update 24/04: Red Fang speelt op 14 juli volgens het eigen tourschema.
Update 25/05: Goed nieuws. Er is toch een doorstart voor Habana (zie bericht hier), maar in welke vorm? Dat is afwachten…
Update 02/05: + Ufumammut, op 14 juli (FortaRock dag), volgens hun eigen website
Update 03/05: François & The Atlas Mountains speelt op 18 juli (hier)
Update 08/05: officiële nieuwe namenBombino, Breton, Hanni El Khatib, Hjalmar, Honningbarna, The Jezabels, Mozes and the Firstborn, Palio Superspeed Donkey, Red Fang, St. Lucia, Twin Shadow, Ufomammut en Zola Jesus

de-Affaire website / facebook / twitter
de-Affaire Spotify playlist

____________________________________________

Ewert and the Two Dragons

Ewert and the Two Dragons komt uit Estland. ‘Aanstekelijke en retegoede uptempo pop met folkinvloeden’, aldus de organisatie/3VOOR12 of ‘.. ergens tussen Iron & Wine, Arcade Fire en Alamo Race Track. Of een meer timide Mumford & Sons – zonder de grootse opbouw’, volgens 013. De band stond dit jaar op Eurosonic en de band komt in mei ook naar Indiestad in Amsterdam en 013 in Tilburg.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=w5W_JYI-BgM&w=400]

____________________________________________

François & The Atlas Mountains

Deze Fransman speelde bij Camera Obscura en komt nu langs met zijn eigen band. ‘Percussiegedreven pop met Franse en Engelstalige teksten, geïnspireerd door de Franse dichter Pregreen en de Talking Heads.’ Stonden ook al op Eurosonic (review 3VOOR12). LiveXS omschreef het album als ‘een plaat zonder uitschieters’, ‘best aardige indiepop’  en ‘… romantische liedjes zitten prima in elkaar, zijn zoetgevooisd van toonzetting, maar pakken je niet snel in.’

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=jEuJt3QzXHo&w=400]

____________________________________________

Getatchew Mekuria & The Ex

Getatchew Mekuria is een saxofonist en komt uit Ethiopië, nu blijkbaar samen met The Ex, ‘die al ruim 30 jaar hun eigen gang gaan. Voortgekomen uit de punk, en vervolgens vele paden ingeslagen langs noise, jazz, etnische muziek, en improvisatie.’ Vorig jaar al eens te zien in RASA in Utrecht.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=LTbdM3o-JA4&w=400]

____________________________________________

Jagwar Ma

Jagwar Ma is een project van de Australische muzikant/producer Jono Ma. ‘Phil Spector-achtige pop boordevol aanstekelijke grooves, ritmes en samples.’

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=EyFHZaqyZgU&w=400]

____________________________________________

Kurt Vile and the Violators

Kurt Vile is misschien wel de eerste grote naam voor het festival. Hij was jarenlang gitarist bij The War On Drugs. Als soloartiest zou Vile worden geïnspireerd door Bob Dylan, Big Star en Leonard Cohen. Zijn laatste plaat staat vol gruizige rock, drone-rock, folk, blues, new wave en grillige lo-fi melodieën, aldus een beschrijving van podium Doornroosje (via podiuminfo.nl).

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=F1VmLdZvUlo&w=400]

____________________________________________

Orchestra of Spheres

Band uit Nieuw Zeeland. ‘Afrikaanse ritmes, mathematisch gitaarspel, vervreemdende elektronica, krautrock, freejazz, Kuduro-beats, gamelan, een theremin, schreeuwkoortjes’. Typisch zo’n lekker gek Affaire bandje denk ik.  ‘.. zonder enige twijfel de meest kleurrijke band tijdens Le Guess Who?’, volgens 3VOOR12 en ‘ lang uitgesponnen, funky nummers … die zowel weten te bezweren als tot dansen aanzetten … bij vlagen wel wat weg van Indiase raga … eigenaardige teksten … schrille zang’.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=oft8QoF_GhU&w=400]

____________________________________________

Rats on Rafts

Zijn de laatste tijd veel te zien in eigen land. Vorig jaar verscheen The Moon is Big en sindsdien is de band nergens meer weg te slaan lijkt het.  ‘Beïnvloed door bands als Minny Pops, The Fall en The Sound maken ze een indrukwekkende mengeling van postpunk en new wave’, kunnen we lezen op de site van het festival. 3VOOR12 schreef recent over een optreden ‘… snerpende, puntige en wringende gitaarlijntjes … pompende baspartijen en drums in de stijl van Stephen Morris (Joy Division) … we zijn even terug aan de goede kant van de jaren tachtig.

[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=rgu_8XkOYiY&w=400]

1 gedachte over “Eerste zeven namen festival de-Affaire in Nijmegen”

  1. Pingback: Nieuwe namen festival de-Affaire « Tbeest's Blog

Reacties zijn gesloten.

Scroll naar boven