Bevrijdingsfestival Nijmegen en Wageningen

Vrijheid moet je vieren, zo simpel is dat. Vrijheid. Daar mag je best wel eens bij stilstaan en dan is het mooi meegenomen als je daar ook nog plezier aan kunt beleven. In veel steden in Nederland is er een bevrijdingsfestival, morgen op 5 mei (zie een overzicht hier), waaronder ook Nijmegen (niet genoemd in dat overzicht trouwens) en het grotere festival in Wageningen dat ik traditioneel weer ga bezoeken dit jaar. Meestal onvoorbereid ook (dat is dan ook de standaard uitzondering van het jaar) dus ik laat het lekker op me afkomen. Of stiekem toch even spieken in het programma?

Nijmegen

In Nijmegen organiseren Het Stedelijk 4&5 Mei Comité en poppodium Doornroosje in het Hunnerpark een vrijheidsfeest in het kader van het thema ‘vrijheid geef je door’. Het programma bevat veel dansbare acts, waaronder de hipste hip-hop acts zoals Dope D.O.D., Kraantje Pappie, en Discipline & Rather Real uit eigen omgeving. Verder de fijne ‘Franse crossover-partyhiphoppers’ van Le Peuple de L’Herbe en de afrokaanse swing van zowel Mdungu als de jonge landgenoten van Jungle By Night, die vorig jaar op Oranjepop ook al de voeten van de vloer wisten te krijgen. De burgemeester zal het festival officieel openen door om 16.00 uur de vrijheidsvlam aan te steken. De toegang is gratis.

Meer info: Doornroosje / Twitter / Facebook

Wageningen

In Wageningen worden er activiteiten op 17 verschillende pleinen georganiseerd. Veel muziek uiteraard, maar ook een kinderfestival, een cultuurpark, film, theater, politieke debatten, exposities en een hele hoop tentjes met voedsel en drank natuurlijk.

Op de Markt staan zoals altijd de wat grotere muzikale acts, om 13:10 trappen daar de Memphis Maniacs af, gevolgd door Miss Montreal, Fishbone, Chef’Special, Go Back To The Zoo, Kraantje Pappie, Back Alive, Krystl en Racoon. Op het Salverdaplein staan bands uit alle windstreken, veel wereldmuziek dus zoals Amsterdam Klezmer Band (16:30-17:40), maar ook een vrolijke alt.rock band als The Asteroids Galaxy Tour (21:00-22:15) en als afsluiter Mala Vita (22:45-24:00) met hun balkanpunk, hiphop, latin en ska. In de Heerenstraat speelt de Britse soul/funk band Mamas Gun (14:30-15:30), bij Kabaal Digitaal kun je heel hard dansen op dikke beats en vlakbij heb je Kabaal am Gemaal voor het hardere gitaargeweld. Bands als Cobra Skulls, New Morality, Martyr en I Chaos laten het bier vanzelf schuimen daar. Bij het busstation, Wageningen Centraal staat o.a. DJ Paul Elstak met z’n happy hardcore (19:50-20:35). En dat is nog maar een greep uit het programma. Maar de echte liefhebbers van goede muziek gaan natuurlijk naar het Cantare Welzijnsplein waar een tent staat speciaal voor de 50 plussers en waar je wereldacts kunt zien als het Smartlappenkoor, Saskia en Serge en Ronnie Tober.

Misschien tot morgen!

Meer info: website / plattegrond / podia & programma per podium / vervoer


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s