Mozes en Jesus naar de-Affaire (plus andere bands)

Onze gebeden worden verhoord! De organisatie van de-Affaire heeft weer een aantal mooie nieuwe namen toegevoegd aan het fijne en verfijnde festival in Nijmegen. Naast Mozes and the Firstborn en Zola Jesus kunnen we ook The Jezabels verwachten in het heiligdom van het mooie Valkhofpark tijdens de vierdaagsefeesten. Maar in dit nieuwe hoofdstuk van het moderne testament vinden we ook bands als Bombino, Breton, Hanni El Khatib, Hjálmar, Honningbarna, Palio Superspeed Donkey, Red Fang, St. Lucia, Twin Shadow en Ufomammut. Zie ook de beschrijving van 3VOOR12. Al eerder bekeerd tot de religie waren: Ewert and the Two Dragons, François & The Atlas Mountains, Getatchew Mekuria & The Ex, Jagwar Ma, Kurt Vile and the Violators, Orchestra of Spheres en Rats on Rafts. Nou, is dat me even een fijne voorbode voor een hemelse affaire? Ik dacht het wel. Als ze daarboven ook nog even lekker weer regelen…

En zo zijn er dus de bevestigingen van Red Fang en Ufomammut die zichzelf al min of meer hadden aangekondigd, twee goede namen voor – naar ik aanneem – de FortaRock avond op zaterdag want (verdomd als het niet waar is) deze twee hardere acts stonden ook nog op mijn lijstje. Red Fang maakte nog een goede indruk als voorprogramma van Mastodon eerder dit jaar met hun strakke rock/stoner en geinige videoclips. Het Italiaanse Ufomammut maakt een soort doommetal of sludge in een dikke psychedelische soep of trippende spacerock. Live erg goed heb ik vernomen.

Daarnaast hebben we Zola Jesus, Twin Shadow en The Jezabels als de wat bekendere discipelen. Zola Jesus is de jonge Amerikaanse Nika Roza Danilova die met haar donkere elektronische gotische pop of new wave nogal intrigerend klinkt. De Amerikaan van Dominicaanse afkomst George Lewis Jr. Lewis pakt je met Twin Shadow zachtjes beet met die wat lome en donkere synthesizers in de new wave stijl uit de jaren tachtig, in 2010 uitgeroepen door Rolling Stone als ‘Band of the Week’. The Jezabels komt uit Sidney en is best groot in eigen land met een redelijk toegankelijke soort indiepop/rock dat prettig uitwaait tot een dromerige sfeer, en waar de krachtige stem van Hayley Mary tot grootste engelenhoogte kan reiken.

En verder? Bombino is Omara Moctar, ‘een van de meest succesvolle gitaristen uit de Sahara- en Sahelregio van Afrika’; Breton uit Londen speelt een ‘vervreemdende, maar kloppende mix van pop, artrock, dubstep en elektronica’ aldus de beschrijving; Hanni el Khatib speelt ‘50/’60s blues, soul, garage rock & doo whop; Hjálmar is IJslandse reggae; Honningbarna bestaat uit jonge punkrockers uit Noorwegen; Mozes and the Firstborn komt uit Eindhoven en de band speelt garage-rock met sixties invloeden; Palio SuperSpeed Donkey komt uit Amsterdam en maakt puntige rocknummers in de stijl van Arctic Monkeys. St. Lucia is de band rond Jean-Philip Grobler en maakt aanstekelijke synthpop en eigenlijk is het een eenmansband, maar op het podium zijn ze met z’n vieren.

Inmiddels was er ook wat minder goed nieuws. ‘Habana gaat niet door’, lazen we in de krant vanwege een ‘intern conflict’ (zie ook het bericht van 3VOOR12). De Stichting Vierdaagsefeesten vroeg aan Cultureel Netwerk Nijmegen om middels een breed gedragen interimstichting het programma te verzorgen, maar deze nieuwe stichting (Stichting Popfestivals Nijmegen) vond het financiële risico van Habana te groot doordat er alleen inkomsten uit de drankomzet kan worden gehaald. Ook het aantal podia op de-Affaire zal worden teruggebracht naar vier, al staat me bij dat dit vroeger ook al wel zo was. Een beetje knusser dus, maar daarom niet minder gezellig. Inmiddels lijkt Habana een doorstart te krijgen, al is het niet helemaal duidelijk in welke vorm. ‘Cultureel Netwerk Nijmegen en de Vierdaagsefeesten zetten, gezamenlijk met meerdere organisaties, de schouders eronder’, volgens de website van de Vierdaagsefeesten.

Maar goed, de kern van het festival blijft overeind: een week lang goede alternatieve muziek op een mooie locatie, ik kijk er naar uit!

 Officiële de-Affaire 2012 playlist

Update 22/05: + Awesome Tapes from Africa, Baroness, Bombay Show Pig, Elektro Guzzi, Gnucci Banana, Kutz (Give it Dub), The Liquid Machine, No Ceremony///, Orgel Vreten, Plants and Animals en Willy Moon

Mogelijke speeldagen:

  • Ufumammut op zaterdag 14 juli volgens website van de band (onderdeel van FortaRock)
  • Red Fang op zaterdag 14 juli volgens het eigen tourschema en facebook (onderdeel van FortaRock)
  • Baroness op zaterdag 14 juli (onderdeel van FortaRock)
  • Mozes and the Firstborn op zondag 15 juli volgens de website van de band
  • Palio SuperSpeed Donkey op zondag 15 juli volgens deze site
  • The Jezabels op dinsdag 17 juli volgens de website van de band
  • François & The Atlas Mountains op woensdag 18 juli (volgens hier)
  • Hjálmar op woensdag 18 juli volgens de website van de band
  • Breton op donderdag 19 juli volgens Facebook
  • Ewert and the Two Dragons op vrijdag 20 juli volgens Live Nation?

______________________________

Red Fang

_______________________________

Ufomammut

_______________________________

Zola Jesus

_______________________________

Twin Shadow

_______________________________

The Jezabels

_______________________________

Bombino

_______________________________

Breton

_______________________________

Hanni el Khatib

_______________________________

Hjálmar

_______________________________

Honningbarn

_______________________________

Mozes and the Firstborn

_______________________________

Palio SuperSpeed Donkey


_______________________________

St. Lucia

Eén reactie op “Mozes en Jesus naar de-Affaire (plus andere bands)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s