Nieuwe namen de-Affaire, eerste namen Habana

Festival de-Affaire. Zeven dagen lang. Vier podia. Plus een zusterfestival aan de overkant van de Waal. Daar horen dan ook best een hoop namen bij hoor ik je denken. Klopt! Afgelopen week werden er dan ook weer een flinke hoop nieuwe bands bekend gemaakt, zoals Sharon van Etten, Dylan LeBlanc, Drive Like Maria, Savages, Bart Constant, Lou Barlow, Automatic Sam, Bandito, Rina Mushonga, The Black Sound Orchestra en Locked Groove. Extrapool levert vaak experimentele klanken en komt met Bismuth, Fenster, GoldenDiskoShip, Gum Takes Tooth, Mittland Och Leo, Molly Nilsson en Monodeer. Het Lift podium staat dit jaar bij de entree van het Valkhof en brengt weer nationaal talent. Je kan daar luisteren én kijken naar: Villa Zeno, Barbarella, Lada!, GardenFest, A Polaroid View, Capeman, The Dirty Denims, Class Dismissed, Knuckles of Frisco, The Heat en Poor Richard.

En dat komt dus bij die andere berg namen die al bekend waren: Awesome Tapes from Africa, Baroness, Bombay Show Pig, Bombino, Breton, Elektro Guzzi, Ewert and the Two Dragons, François & The Atlas Mountains, Getatchew Mekuria & The Ex, Gnucci Banana, Hanni El Khatib, Hjálmar, Honningbarna, Jagwar Ma, The Jezabels, Kurt Vile and the Violators, Kutz, The Liquid Machine, Mozes and the Firstborn, No Ceremony///, Orchestra of Spheres, Orgel Vreten, Palio Superspeed Donkey, Plants and Animals, Rats on Rafts, Red Fang, St. Lucia, Twin Shadow, Ufomammut, Willy Moon en Zola Jesus.

Update 12/06: +Great Mountain Fire, The Hickey Underworld, Jason, Jazzsteppa feat. Jesse Lee Burns, Kiss the Anus of A Black Cat, Aron & Florian, Beevee, Boef en de Gelogeerde Aap, mc Brown Sugar, Catalyze, Chagall, DBS, Die Lui, Fresku, Gohan & Raoul Santos, The Gospel, Knarsetand, LeVingtQuatre, Near Earth Object, Rather Real, Roel Smeets, Sam A La Bamalot, Samuel Kareem, Scrambled, Shaemless, Steve Mensink, Udarnik, Vincent Leijen.

Een paar bands eruit gelicht…. Lou Barlow kun je kennen van Dinosaur Jr. (speelt daar op bas) en als frontman van Sebadoh. Als solo-artiest, en liefhebber van – eh – katten, zou hij ook wel eens wat Sebodah nummers kunnen gaan spelen. De Amerikaanse Sharon van Etten (met Nederlandse voorouders) speelde al in het voorprogramma van The National en bracht met Tramp begin dit jaar een goed ontvangen plaat uit. Denk aan singer-songwriter/indie/folk. Dylan LeBlanc, een (roots) singer-songwriter, is 20 jaar maar heeft een opvallend doorleefde stem. Hier een review van zijn album uit 2010 (De krenten uit de pop). Op zijn nieuwe album wordt steel-gitaar en piano verrijkt met synthesizerklanken, zo lezen we via website van het festival, en zal hij als duo optreden. Savages is verder een belofte op poppunkgebied volgens de organisatie, en dan hebben we het over een groep dames. Dus.

Naast de talenten op het Lift podium zijn er dus ook weer interessante Nederlandse bands te vinden op de andere podia. Drive Like Maria is een prima Nederlandse rockband (zie ook mijn recensie van het nieuwe album). Bandito stond al eerder op de-Affaire volgens mij en speelt stoner/desertrock in een fijne doorstampende vorm. Wellicht wat standaard en meer van hetzelfde, zo constateerde ik eerder eens, maar wat flinke rock is altijd fijn. Bart Constant is het project van Rutger Hoedemaeker, geboren in Nijmegen, woonachtig in Berlijn. Hij kreeg begin dit jaar best wat aandacht met zijn album Tell Yourself Whatever You Have To. ‘Zijn geluid is sterk verwant aan de barokke indiepop van Sufjan Stevens en (vooral) Owen Pallett. Een symfonische potpourri van laagjes, die in dit geval zowel luchtig als dansbaar blijft’, aldus File Under. GardenFest zorgt voor dans, denk aan LCD Soundsystem met een vleugje Daft Punk. Automatic Sam kan altijd. Hardrock, punk, garagerock. Gewoon uit Nijmegen. Stonden er ook in 2010 al maar waren toen niet heel legendarisch volgens mijn dagboek. In de herkansing dus.

Wanneer? Van 14 t/m 20 juli kun je genieten van dit fijne festival in en rondom het Valkhof Park. Gratis toegankelijk bovendien, dus drinkt u vooral doorrrrrrrr.

____________________________________

Naast de-Affaire is er dit jaar tóch een editie van Habana aan de Waal, mede mogelijk gemaakt door eetcafé De Plak en stichting Popfestivals Nijmegen. Daar aan het strandje kun je dus weer relaxed genieten van muziek, kunst, theater, en poëzie. Hjálmar verhuist van de-Affaire naar de overkant en brengt zonnige roots-reggea, ook al komen ze uit IJsland. De muziek van de Mexicaanse band Los de Abajo wordt gerekend tot het genre cumbia-ska. Cumbia is een complexe, ritmische muziek, die ontstond aan de Colombiaanse Atlantische kust, een mengeling van Spaanse en Afrikaanse muziek. Ja, dat moest ik ook even opzoeken. Maar denk ook aan rock, salsa, reggae bij deze band. Verwacht tropische ritmes, spetterende blazers en een punk-achtige attitude. Jah6 vermengt reggae met smartlap, waarom ook niet. Als ik het goed heb waren ze al voor vorig jaar geprogrammeerd, dit jaar komen ze dan echt. Nee, echt! Het Engelse Will and the People is niet weg te slaan uit Nederland de laatste tijd (afgelopen edities van Lowlands, Paaspop en Pinkpop bijvoorbeeld) en zorgt voor ontspannende ska/pop/reggae. “Lion In The Morning Sun”, dat zomerhitje dus. Morgan O’Kane uit Amerika speelt dan nog bluegrass (even de link openen en Wikipedia vertelt je waarom dat soort muziek zo heet); het Utrechtse jazz-gezelschap Kapok improviseert met hoorn, gitaar en drums; en Maison du Malheur is de nieuwe band rond zanger en liedjesschrijver J.P. Mesker en speelt vooroorlogse jazz, ragtime, blues, swing en boogie.

In de theatertent van Habana kun je onder meer Ellen ten Damme vinden en ook Sven Ratske is er weer bij met zijn glamourcabaret. Piepschuim is muzikaal cabaret. Daarnaast is er een kinderprogramma, opvallende theatertentjes, eetstandjes in omgebouwde wagens, exposities in SRV-wagens, interactieve kunst van Oddstream, en afhaalpoëzie. Habana is te bereiken via de fietsbrug naast het spoor, of pak het pontje vlakbij de Waalbrug aan de voet van het Valkhof Park, niet al te ver dus van festival de-Affaire.

Update 14/06: +The Excitements, Rilan & The Bombardiers, Leeways, Saxotones Groove Mission, Yuri Honing & Wired Paradise en Dancing Dollekamp
Update 18/06: +Mala Vita

____________________________________

Mogelijke speeldagen / tijdschema de-Affaire & Habana:

Zie dit recenter bericht.

____________________________________

Lou Barlow

____________________________________

Sharon van Etton

____________________________________

Dylan LeBlanc

____________________________________

Savages

____________________________________

Drive Like Maria

____________________________________

Bandito

____________________________________

Bart Constant

____________________________________

GardenFest

____________________________________

Automatic Sam

____________________________________

Jah6

____________________________________

Will and the People

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s