Lowlands 2012 – tips en tricks (zondag)

En…. daar gaan we weer.  De laatste dag van Lowlands: de zondag (zie de vrijdag hier en de zaterdag hier). De voeten worden moe, de nek is akelig verbrand en het slaapgebrek gaat toch wat opbreken, maar we gaan onverstoorbaar door. Met de verkiezingen voor de deur is Coolpolitics terug! Nou ja, het heet dit jaar ‘LLowagenda: Politiek Circus’, een stuk minder – eh – coole naam voor dit lijsttrekkersdebat. Nou ja, niet alle lijsttrekkers zijn er, maar wel Diederik Samsom (PvdA), Alexander Pechtold (D66) en Jolande Sap (GroenLinks). Verder nog Halbe Zijlstra (VVD), Sharon Gesthuizen (SP) en Mona Keijzer (CDA). Kun je lekker discussiëren met deze politieke zwaargewichten met je brakke hoofd in de India, maar of we echt wakker worden van politiek? Ach, eerdere edities waren best interessant en ik mis dan wel ook moderator Theo van Gogh, die dit in het verleden fantastisch aan elkaar kon praten. Verder op mijn programma…

____________________________________________________________________________

C2C

Ik ben niet zo’n dancefreak, maar dit lijkt me nog wel leuk. Deze Franse turntablists zijn kampioen scratchen en storten een partij frisse beats en samples over je uit, oftewel een ‘acrobatische mix van jazz, blues, soul, electro en hiphop’ volgens de beschrijving, op gepaste wijze geserveerd met dynamiek en een flitsende lichtshow. (p.s. had “Down the Road” ook niet van Justice kunnen zijn?)

____________________________________________________________________________

[alternatief]

india

Boy & Bear

Nou, als de voeten zeer doen en je bent op deze vroege zondag wat meer in een melancholische hangbui, dan is het Australische Boy & Bear misschien nog wel wat. Warme knuffelfolkpop met een zangstem die op piekmomenten aan die van Ozark Henry doet denken (maar dan zal ik vast wel de enige zijn, ik heb dat ook bij Zulu Winter – vast een rare knoop in mijn hersens). Het zit ergens in de hoek van Fleet Foxes, dus soms wel een beetje soft allemaal, maar het lijkt me wel prima muziek om languit in het gras te liggen.

____________________________________________________________________________

[alternatief]

Zulu Winter

Ligt niet echt op de route (‘even’ naar de Charlie tent lopen in dit weer, pffff). Gladde indierock uit Londen, met prettig afgemeten en lekker in het gehoor liggende liedjes, maar misschien net iets té netjes allemaal. Hitje “We Should Be Swimming” komt goed van pas vlakbij het strandje van Lake Lowlands.

____________________________________________________________________________

india

Sleigh Bells

The Maccabees waren stiekem best leuk op Rock Werchter en Orgel Vreten gaf op de-Affaire een prima show, maar beide bands heb ik dus al eens eerder gezien. Sleigh Bells dan maar? De band uit New York bestaat uit songwriter en producer Derek Miller en zangeres Alexis Krauss. De fijnzinnige popmelodieën worden hier ondersteund door elektronica en stevige beats, overgoten door de nodige vurige noise en gitaren. Water en vuur komen hier sissend samen.

____________________________________________________________________________

[alternatief]

Pulled Apart By Horses

Voor als je nog wat paardenkrachten over hebt… Deze band uit Leeds trekt je dus met gemak nog even verder uit elkaar. Ronkende altrock, puntige post-hardcore punk of opgefokte gunge met de kenmerkende screamo van frontman Tom Hudson. Aanstekelijke energie als je het mij vraagt, en wat minder voorspelbaar – zo op het eerste gehoor – dan stijlgenoten.

____________________________________________________________________________

india

Ghost

Natuurlijk kan ik ook naar de Heideroosjes in de Alpha, maar die heb ik al eens in het clubcircuit gedag gezwaaid, maar wie weet ga ik toch even kijken. Maar wat ik toch ook wel even wil zien – al is het maar om even een fotootje te schieten – is die Sinterklaas from hell: Ghost dus. Uit Zweden. Niet echt van die snoeiharde metal, maar meer melodieuze hard-rock van minstens dertig jaar terug, hier en daar doorvlecht met prog, en afgetopt met verdacht cleane en softe zang. Ik hoop dat het live dan ook wat vuiger is dan de plaat doet vermoeden….

____________________________________________________________________________

Mark Lanegan Band

Op tijd naar de biertent. Ik bedoel het Grolsch-podium, want daar zijn we ook nog niet veel geweest. Mark Lanegan heeft een abonnement op Lowlands lijkt het, want hij staat er bijna elk jaar, al dan niet met een andere band, en dit keer met zijn eigen band. Verwacht een statisch optreden van een man met de echte doorrookte blues in zijn strot. Mét band toch een stukje beter dan alleen met een gitarist, zoals de vorige keer op Lowlands. Met het prachtige album Blues Funeral heeft Lanegan in elk geval het juiste materiaal in handen voor een boeiend optreden. Ook al beweegt ie voor geen meter.

____________________________________________________________________________

Lima

Les Ramoneurs de Menhirs

Effe iets heel anders. Punk in de Lima? Jawel. Kan best, zolang je er maar een werelds sausje overheen knikkert. Een keltische doedelzak bijvoorbeeld. Deze kleurrijke Fransen doen het met flinke beuken van de menhir, je weet wel, die stenen knotsen uit de verhalen van Astérix en Obelix. Om deze vrolijke moshpit te overleven heb je dan ook vast een toverdrankje nodig.

____________________________________________________________________________

india

Wilco

Soms moet je maar eens afgaan op de berichten van andere muziekliefhebbers. Alternatieve country of Americana is niet direct een genre waar je me warm voor krijgt, maar Wilco is een geweldige live-band begrijp ik, dus misschien moet ik ook maar eens een gokje wagen. We hebben immers de Foo Fighters en The xx al eens eerder eerder gezien (hoewel ik ook wel benieuwd ben naar de nieuwe nummers van die laatste). Wilco komt uit Amerika en werd in 1994 opgericht door oud-leden van Uncle Tupelo en bracht zo’n acht albums uit. De band van Jeff Tweedy kan me – vermoed ik – vooral overtuigen door het licht experimentele werk met wat onverwachtse wendingen, de prima muzikanten, en de ambachtelijk in elkaar geknutselde composities. Net zoals de Foo Fighters staat deze band in de India geprogrammeerd voor een volledige set van maar liefst 2.5 uur, en wie weet is dat een prachtige afsluiting van (de livemuziek van) Lowlands.

____________________________________________________________________________

Andere previews/tips: OOR // 3VOOR12 //  Kicking the Habit // Ronald Says // KindaMuzik //  Lowlove redactie & de kenners // EHPO 1,2,3 // Rockblog // Daan’s Muziekblog // ZUBB // CiM 1,2,3 //

3 Reacties op “Lowlands 2012 – tips en tricks (zondag)”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s