Rammstein op FortaRock XL, Nijmegen.

Kijk, dat was even onverwachts nieuws. Rammstein werd aangekondigd voor diverse festivals in 2013 en terloops werd ook nog even bevestigd dat deze Duitse metal-act naast Rock Werchter ook Nijmegen aan zal doen. Op FortaRock XL. Als afsluiter. In het Goffertpark. De fans van FortaRock zullen wellicht de wenkbrauwen omhoog trekken, want het intieme festival in Brakkenstein had toch wel iets knus. Maar nu lijkt de organisatie toch die stap te maken om het festival naar een hoger plan te tillen, al zegt de organisatie dat het eenmalig is in verband met het vijfjarig bestaan van het festival. Maar goed. Schrijf in je agenda: 1 juni. Metal. Goffertpark. Headbangen!

En tja, ik had dit toch al een beetje voorspeld (onderaan mijn verslag van FortaRock 2012) en ergens is het ook wel logisch. Diverse grote metalfestivals in Nederland stierven een stille dood in de afgelopen jaren (door diverse oorzaken), maar FortaRock groeide langzaam door, dwars tegen de crisis in, met als absoluut hoogtepunt het uiterst succesvolle en dik uitverkochte festival afgelopen juni. En als je het dan nog wat groter wilt aanpakken kun je niet anders dan verhuizen naar het Goffertpark, waar je bovendien minder last hebt van de (soms belachelijk lage) geluidslimieten van dat andere park. De groei van het festival heeft volgens mij te maken met het boeken van de juiste bands, een fijne sfeer in het park, en ├╝berhaupt het ontwikkelen van een goede naam in het (club)circuit. FortaRock organiseert namelijk naast het festival uitstekende clubshows van metal-acts in Doornroosje in Nijmegen en zorgt ook elk jaar voor een heerlijk avondje headbangen op festival de-Affaire in Nijmegen. Dat succes is ze dubbel en dwars gegund dus. En Rammstein? Tja, ze zijn een beetje een persiflage van zichzelf geworden in de afgelopen jaren (tanzmetal, pff), maar het blijft wel vermakelijk. De organisatie van FortaRock kennende zullen er toch wel een zooi goede metalbands worden geboekt voor zo’n dagje. Ik train m’n nekspieren alvast.

De kaartverkoop begint op 9 november volgens de website van Rammstein zelf, maar laten we vooral de berichten van de organisatie zelf in de gaten houden. Inmiddels is fortarockxl.nl in handen van Robert Korstanje – drijvende kracht achter FortaRock – maar natuurlijk kun je gewoon terecht op de website van FortaRock, op facebook of op twitter.

Scroll naar boven